Ortadoğulu kadınlar Venedik Bienali’nde kendi seslerini duyuruyor

Suudi Arabistan ve Lübnan'ın Venedik Bienali'ndeki pavyonları Ortadoğulu kadınlarla ilgili önyargılara karşı çıkıyor. Sanatçılar kendi hikayelerimizi anlatmalı ve sesimizi duyurmalıyız diyor.

Kültür Sanat 24 Nisan 2024
Suudi Arabistan pavyonu.

Venedik Bienali, Yabancılar Her Yerde temasıyla bu sene 60. kez düzenleniyor. Adriano Pedrosa’nın küratörlüğünde düzenlenen etkinliğe bu sene 88 ülke katılıyor.

Suudi Arabistan ve Lübnan’ın pavyonları ise Ortadoğulu kadınlara yönelik mitleri sorgulayıp eleştiren eserlerle dikkat çekiyor. Tamamı kadınlardan oluşan küratör ekibinden oluşan eserlerde dünya medyasının Suudi Arabistan’daki kadınlarla ilgili önyargılarını çürütmeyi ve seslerini duyurmayı amaçlıyor.

Sanatçı Manal AlDowayan’ın uluslararası sergide sunduğu çalışma Suudi Arabistanlı bin kadının sesinden oluşuyor. AlDowayan, “Suudi Arabistan’da kadınlara çok daha fazla fırsat ve hak verildiği yeni bir aşamaya giriyoruz. Bedenlerimizin ve seslerimizin kamusal alanda nasıl var olduğunu yeniden tanımlamamız gerekiyor.”

2024 Bienali’nde Lübnan Pavyonu.

Hikayelerimizi geri almamız lazım

Lübnan’ın pavyonunda ise sanatçı Mounira AI Solh’nun küratörlüğünde ülkenin kökenlerine geri dönülüyor, binlerce yıllık efsaneler ele alınıyor. Yüzyıllar boyunca erkek bakış açısıyla anlatılan mitlere ve halk masallarına farklı bir yorum getiriliyor. ‘A Dance with Her Myth’de Al Solh, beyaz bir boğa kılığına giren Zeus tarafından baştan çıkarılıp kaçırılan Fenike prensesi Europa’nın hikayesini anlatıyor. Ama sanatçı bu kez efsaneyi cinsiyet eşitliğiyle yeniden ele alıyor. Hikayedeki tanrı ve prenses arasındaki güç dengesini bozuyor.

AI Solh verdiği bir röportajda “Kadınlar olarak kurban olarak rolü oynamak istemediğimizi göstermek istiyorum” diyor ve değişim istediklerini dile getiriyor: “Onları yeniden benimsemek için hikayelerimizi geri almamız, renklendirmemiz, değiştirmemiz, tersine çevirmemiz, geri çevirmemiz gerekiyor.”

Video sanatçısı Nil Yalter, Venedik Bienali’nde Altın Aslan'ı aldıVideo sanatçısı Nil Yalter, Venedik Bienali’nde Altın Aslan’ı aldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.