Oscar’a yeni kurallar geliyor

Oscar Ödülleri'nin üstünden birkaç ay geçmiş olabilir, ancak Hollywood dünyası 2025 töreni için hazır. Üstelik yeniliklerle... Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi törene ve ödüllere ilişkin yeni kurallar aldığını duyurdu.

Kültür Sanat 24 Nisan 2024
96. Oscar Ödülleri'nde Emma Stone, Chris Murphy, Jonathan Glazer ödül alan isimlerdendi.

Sinema dünyasının en önemli ödüllerinden Oscar Ödülleri, çok uzun zamandır pek çok konuda eleştiriliyor. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyelerinin kararlarından ödül töreni gecesi yaşananlara kadar birçok başlık tartışmaları da beraberinde getiriyor. Akademi’ye gelen en büyük eleştirilerin başında cinsiyet eşitliği ve temsiliyet sorunları var.

Akademi geçmişte bu konuda adımlar atmıştı, yeni adımlar atmaya da devam ediyor. 97. Oscar Ödülleri’ne epey uzun bir süre var, ancak gelecek seneye dair kararlar alındı. Akademi törene ilişkin yeni kurallar aldığını duyurdu. Açıklanan bazı yenilikler şöyle:

-Filmlerin ödül kategorisinde değerlendirilebilmesi için Akademi Temsil ve Katılım Standartları Giriş (RAISE) formunu sunması ve dört standarttan en az ikisini karşılaması gerekiyor.

-Orijinal şarkı kategorisinde filmin müziğine önemli ölçüde katkıda bulunan en fazla üç besteci ayrı ayrı ödül alabilecek.

-Bir filmin En İyi Film ödülüne aday olup değerlendirilmesi için kurulun sunduğu gereklilikleri karşılaması gerekiyor. Bu gereklilikler vizyon tarihi ve gösterim mekanlarla ilgili. Filmlerin seçili şehirlerde belirlenen sürelerde vizyonda olması gerekiyor.

‘Oppenheimer’ 96. Oscar Ödülleri’nde En İyi Film dahil yedi ödül birden almıştı.

-Akademi arabalı sinema salonlarını Oscar’a aday gösterilebilecek yapımlar için artık uygun mekan saymayacak.

-Senaryo kategorilerinde orijinal veya uyarlama olarak değerlendirilmek üzere son çekim senaryosunun sunulması artık zorunlu.

-En İyi Uluslararası uzun metrajlı film kategorisine girmeye hak kazanan animasyon filmler her iki kategorinin koşullarını da karşılamaları halinde en iyi animasyon filmi olarak da değerlendirilebilecek. 

-Bir uzun metrajlı filmin Oscar Ödülleri’nde değerlendirilebilmesi için 1 Ocak-31 Aralık 2024 tarihleri arasında sinemalarda gösterime girmesi gerekiyor.

97. Oscar Ödülleri Los Angeles’taki Dolby Theatre’da 2 Mart 2025’te verilecek.

Cannes Film Festivali'nde ustalar yarışacakCannes Film Festivali’nde ustalar yarışacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.