Cannes Film Festivali’nde ustalar yarışacak

77. Cannes Film Festivali'nde yarışacak filmler açıklandı. 14 Mayıs'ta başlayacak festivalde Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Yorgos Lanthimos ve Paolo Sorrentino gibi yönetmenler Altın Palmiye için yarışacak.

Kültür Sanat 11 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
(Saat yönünde) Paolo Sorrentino, Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Paul Schrader.

77. Cannes Film Festivali’nde yarışacak filmler açıklandı. Bu yıl jüri başkanlığını Greta Gerwig’in üstleneceği yarışma bölümünde usta yönetmenlerin yapımları yer alıyor. Bu seneki festivali özel kılan detaylardan biri 1966 yılından bu yana ilk kez bir kadın sinemacının jüri başkanlığını üstlenecek olması. Daha önce bu görevi üstlenen tek kadın sinemanın efsane ismi Sophia Loren’di. Hatırlanacağı üzere önceki gün Altın Palmiye Onur Ödülü’nün George Lucas’a verileceği ilân edilmişti.

14-25 Mayıs’ta yapılacak 77.  Cannes Film Festivali programını festivalin sanat yönetmeni Thierry Frémaux ve festival başkanı Iris Knobloch düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. Son birkaç hafta içinde birkaç film zaten açıklanmıştı. Quentin Dupieux’nün yeni filmi ‘The Second Act’ 15 Çarşamba günü festivalin açılışını yapacak. Kevin Costner’ın merakla beklenen western filmi ‘Horizon: An American Saga’nın prömiyeri ise 19 Pazar günü.

Coppola 45 yıl sonra yeniden

George Miller’ın ‘Mad Max: Furiosa’sı 15 Mayıs’ta yarışma dışı gösterilecek. Dokuz yıl önce ‘Mad Max: Fury Road’ da burada ilk kez izleyiciyle buluşmuştu. Francis Ford Coppola’nın kendisinin finanse ettiği devasa filmi ‘Megalopolis’in prömiyeri de 17 Cuma günü. Coppola’nın ‘Megalopolis’i şu an dağıtımcı bulmakta zorlanırken film 1979’da Altın Palmiye kazanan ‘Kıyamet’ten 45 yıl sonra bu ödül için yeniden için yarışacak.

77. Cannes Film Festivali’nin yarışma bölümünde yer alacak diğer yapımlar şöyle: Paul Schrader’in yeni filmi ‘Oh Canada’, Payal Kapadia imzalı ‘All We Imagine as Light’, Sean Baker’in ‘Anora’ filmi, Andrea Arnold’un son filmi ‘Bird’, Gilles Lellouche’un ‘L’amour Ouf’u, Çin’den Jia Zhang-Ke’nin ‘Caught by the Tides’, Kerim Ainouz’un ‘Motel Destino’ ve Miguel Gomes’in ‘Grand Tour’u Altın Palmiye için yarışacak filmler arasında.

Cate Blanchett, Demi Moore ve Léa Seydoux kırmızı halıda

Ali Abbsi’nin ‘The Apprentice’ filminin yanı sıra geçen yıl da festivalde yer alan Yorgos Lanthimos’un ‘Kinds of Kindness’ filmi de yarışmada. Kirill Serebrennikov ‘Limonov, The Ballad of Eddie’ isimli filmi, Agathe Riedeinger’in ‘Diamant Brut’ü, usta yönetmen Paolo Sorrentino’nun yeni filmi ‘Parthenope’u, David Cronenberg’in ‘The Shrouds’u, Magnus von Horn’un ‘The Girl with the Needle’ı ve Coralie Fargeat’in ‘The Substance’ isimli filmi Cannes’da Altın Palmiye için yarışacak.

Festivalde bu yıl Cate Blanchett, Zoe Saldaña, Emma Stone, Richard Gere, Demi Moore, Leos Carax, Léa Seydoux Croisette’de kırmızı halıda yürüyecek. Basın toplantısı sırasında Iris Knobloch festivalin jüri başkanı Greta Gerwig hakkında şunları söyledi: “Bu yıl onu ağırlamaktan ve onun bu sorumluluğu kabul etmesinden büyük mutluluk duyuyorum. O hayat ve yetenek dolu biri.” Thierry Frémaux 2023 SAG-AFTRA ve WGA grevlerine de değindi, festivali etkilemiş olsa bile ABD sinemasının bu yıl da çok iyi temsil edileceğini söyledi. Geçen yıl Warner Bros’un 100. yıldönümünün ardından Cannes’da 100. yılını kutlama sırasının Columbia Pictures’a geleceği de açıklandı.

Cannes, Coppola ve Lucas’a saygılarını sunarCannes, Coppola ve Lucas’a saygılarını sunar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.