Oscar’la siyahların yüzünü güldürmüştü: Louis Gossett Jr. veda etti

1982 yapımı 'Subay ve Centilmen' filmindeki Topçu Çavuş Emil Foley rolüyle En İyi Yardımcı Oyuncu dalında Oscar kazanan Louis Gossett Jr. 87 yaşında hayatını kaybetti. Oyuncu Türkiye'de 'Kökler' dizisiyle tanınmıştı.

Kültür Sanat 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Taylor Hackford’ın yönettiği 1982 yapımı ‘Subay ve Centilmen’ filmi Oscar tarihinde bir ilki başarmıştı. Filmde Çavuş Emil Foley’i canlandıran Louis Gossett Jr. performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanan ilk siyah oyuncu olmuştu. Los Angeles’ta 87 yaşında hayatını kaybeden oyuncunun ölüm nedeni açıklanmazken haberi ailesi duyurdu. Aktör 27 Mayıs 1936’da New York’ta dünyaya gelmişti.

Louis Gassett Jr. Türkiye’de ‘Kökler’ dizisiyle tanınmıştı

‘Enemy Mine’, ‘İnfazcı’ ve ‘Demir Kartal’ gibi filmlerde de rol alan Louis Gossett Jr. Türkiye’de de ilgiyle izlenen ‘Kökler’ dizisindeki performansıyla Emmy ödülünü kazanmıştı. Broadway müzikallerinde de rol alan oyuncu kariyerinin ilk yıllarında ırk ayrımcılığıyla mücadele etti. Lise öğretmeninin yönlendirmesiyle henüz 16 yaşındayken Broadway’e adım atan oyuncu ırk ayrımcılığının sert olduğu bu dönemde bu ayıpla mücadele etmek zorunda kalmıştı.

Marilyn Monroe, Martin Landau ve Steve McQueen gibi isimlerle birlikte oyunculuk eğitimi alan Louis Gossett Jr. bu dönemde James Dean ile yakın arkadaşlık da kurmuştu. 1961’de Hollywood’un da kapısından içeri giren oyuncu ‘A Raising in the Sun’ filminde rol almış ancak o dönem Hollywood’da siyahlara konaklama için yer vermeyen motellere tepki göstererek ayrılmış ve New York’a geri dönmüştü. Yedi yıl boyunca herhangi bir Hollywood yapımında yer almayan oyuncu 1968’de yeniden bir film yapımı için Los Angeles’ın yolunu tutmuştu.

Üç kez evlenen Louis Gassett Jr.  iki çocuk babasıydı. Bir dönem alkol bağımlılığı tedavisi gören oyuncu ilerleyen yaşına rağmen oyunculuğa devam etmişti.

O artık Sir Christopher NolanO artık Sir Christopher Nolan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.