Pantheon’un son konuğu Adıyamanlı Manuşyan Türkiye’de de anılacak

Naziler tarafından arkadaşlarıyla birlikte kurşuna dizilen Kızıl Afiş direnişçisi Adıyamanlı Manuşyan'ın ve eşinin cenazesi şairin ölümünün 80. yılında Paris'te ünlü anıt mezar Pantheon'a taşındı. Manuşyan 24 Şubat'ta Türkiye'de de anılacak.

Kültür Sanat 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Naziler tarafından kurşunu dizilerek öldürülen Fransa’nın ulusal kahramanı Adıyamanlı şair Misak Manuşyan ve eşinin cenazeleri görkemli bir törenle Fransızlar için önemli olan anıt mezar Pantheon’a gömüldü. Böylece Manuşyan devlet töreniyle Pantheon’a defnedilen ilk komünist olarak tarihe geçti.

Manuşyan ve eşi Mélinée’nin Fransız bayrağına sarılı tabutları cenaze aracından indirildikten sonra askerler tarafından taşınarak Pantheon’a götürüldü. Cumhurbaşkanı Macron cenazelerin önünde saygı duruşunda bulundu.

Cenazeler anıt mezar Pantheon’a getirildiğinde Nazilerin Manuşyan ve dava arkadaşlarını itibarsızlaştırmak için kullandığı ünlü kızıl afiş de oradaydı. Bu afiş Manuşyan ve arkadaşları yakalanıp yargılandığında sokaklarda dağıtılmış, ama bu itibarsızlaştırma hamlesi ters tepmiş, halk bu afişin önüne çiçekler koyup mumlar dikmiş, böylece afiş tarihsel olarak farklı anlam kazanmıştı.

Törende bir müzik grubu şair Louis Aragon’un şiirinden 1955 yılında şarkıcı Léo Ferré tarafından bestelenmiş ‘Kızıl Afiş / L’Affiche Rouge’ adlı şarkıyı çaldı. Manuşyanların defin töreninde 22 dava arkadaşı da unutulmadı. Onların resimleri de tek tek törende yerini aldı.

Manuşyan bu cumartesi Türkiye’de de anılacak

Manuşyan Türkiye’de de unutulmadı. Bu ay Yesayan Derneği ikinci etkinliğini Misak Manuşyan ve 23’leri anmak için düzenliyor. Masis Kürkçügil’in konuşmacı olacağı panelde 2. Dünya Savaşı’nda Paris’te Nazizm’e karşı büyük direniş sergileyen Adıyamanlı Misak Manuşyan ve Kızıl Afiş direnişçilerinin mücadelesi anlatılacak. İstiklal Caddesi, Hıdivyal Palas, No: 231’deki Yesayan Derneği’ndeki etkinlik 24 Şubat Cumartesi saat 15.00’te.

 

Adıyamanlı özgürlük savaşcısı şair Misak Manuşyan, Voltaire'le buluşuyor!Adıyamanlı özgürlük savaşcısı şair Misak Manuşyan, Voltaire’le buluşuyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.