‘Paranın Muhteşem Hikayesi’ paranın doğduğu topraklarda…

İnsanlık tarihinden beri yaşamın vazgeçilmezi haline getirilen paranın hikayesi tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti'nde çekilen bir belgeselle anlatılıyor.

Kültür Sanat 13 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Belgeselde antik kentteki Artemis Tapınağı, gymnasium binası, hamam ve havra ile Bintepeler tümülüslerinden görüntüler yer alıyor.

Para, para, para. Yokluğu da varlığı da hem dert hem yara… İnsanlık tarihinden beri yaşamın vazgeçilmezi haline getirilen paranın hikayesi şimdi yeni bir belgesele konu oldu. Üstelik çekimleri tarihte ilk madeni parayı basan Manisa’daki Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti’nde gerçekleşti.

Alman ve Fransız ortak kültür televizyon kanalı Arte için hazırlanan ‘Paranın Muhteşem Hikayesi/The Fabulous Story of Money’ adlı belgesel, antik dönemde para ve güç dinamikleri arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Yönetmenliğini Frederic Wilner’ın yaptığı belgeseli için antik kentteki Artemis Tapınağı, gymnasium binası, hamam ve havra ile Bintepeler tümülüslerinden görüntüler izleyicilerle buluşuyor.

Belgesel, Belgeselin, paranın kökenlerini ve antik toplumlardaki güç yapılarını sorguluyor.

Paranın ortaya çıkışından başlayarak para birimlerinin gelişimini konu alan belgeselde, Oxford Üniversitesi’nde Helenistik dönemin tarihi, nümizmatiği ve epigrafisi konusunda uzman Profesör Andrew Meadows’un demeçleri de yer alıyor.

Türkiye Film Komisyonu Başkanı ve belgeselin yerel yapımcısı Sait Yardımcı, Anadolu’nun önemli kültürel miraslar barındırdığını hatırlatarak Fransa ve Almanya’da yayınlanacak belgeselin, Türkiye’nin tanıtımına katkı sunacağını, bölgenin turizm potansiyelini hareketlendireceğini söyledi.

Çıplak Ayaklar Kumpanyası'nı anlatan belgesellin prömiyeri İstanbul Film Festivali'ndeÇıplak Ayaklar Kumpanyası’nı anlatan belgesellin prömiyeri İstanbul Film Festivali’nde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.