Platformlarda bu hafta: Ayzek’le bir gece, üstüne de Perili Köşk turu

Cem Yılmaz'ın merakla beklenen filmi 'Do Not Disturb' Netflix'te yayına girdi. Karaya vuran Ayzek'in bir gecelik macerası Türk işi fantastik bir dünyanın kapısını aralıyor. Sonrasında 'Perili Köşk' sizleri bekliyor. Öte yandan klasikçiler için tavsiyemiz ise BluTV'deki 'The Handmaid's Tale. 

Kültür Sanat 6 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

KARAYA VURAN AYZEK

Do Not Disturb

Cem Yılmaz’ın Netflix için çektiği yeni filmi ‘Do Not Disturb’ platformda gösterime girer girmez yüksek bir reyting yakaladı ve İngilizce olmayan filmler sıralamasına sekizinci sıradan girdi. ‘Do Not Disturb’, Cem Yılmaz’ın küçük hayalleri olan küçük insanların, küçük hayatlarını anlattığı kara komedi tarzındaki filmlerinden birisi; bu bağlamda ‘Hokkabaz’ ve ‘Her Şey Çok Güzel’ olacak çizgisine daha yakın duruyor.

Yılmaz, dünyayı nahif ve kırılgan bir karakterin gözünden anlattığında ortaya insanın yüreğine değen, izlemeye değer hikayeler çıkıyor. Nitekim, ‘Do Not Disturb’, daha önceki Kara Komik Filmler serisinden tanıdığımız Ayzek Metin’in devam hikayesini anlatıyor.

Ayzek pandemi sürecinde mecburen karaya çıkmış, vapurdaki işinden ayrılmıştır, iki senedir işsizdir ve annesiyle birlikte yaşamaktadır. Bu süreçte, beyaz bir Türk olan Peri isimli yaşam koçunun, Instagram’daki sayfasının müptelası olur. Ayzek bu videolar sayesinde Peri’nin, burjuva rehaveti ve kolaycılığı ile verilen ‘pozitivizm’ konulu tavsiyelerini içselleştirmeye çalışır. Tam manasını anlayamadığı ‘toksik’, ‘olumlama’, ‘içe dönmek’ gibi yeni nesil kavramları çözmeye çalışırken Peri’nin sağlıklı beslenme anlayışının etkisinde de kalır. Ekonomik zorluklarına rağmen normalde Ayzek gibi bir adamın dünyasının çok da içinde olmayacak, avokado, gojiberi, badem gibi pahallı gıdalarla beslenmeye çalışır. Sonunda annesinin de yardımıyla Komodo Otel’de gece müdürü olarak iş bulur.

Komodo Otel, Ayzek’e benzeyen, yıkık dökük, hırpalanmış, kenar mahallede ama hâlâ ayakta kalan ve yaşam savaşı veren bir yerdir. Otelde gece çalışan sadece iki personel bulunmaktadır; Ayzek ve annesinin Ayzek’e uygun gördüğü, otelde çamaşırcılık yapan Zuhal. Ayzek, kendini sakin ve huzurlu bir işin beklediğini zannederken bütün gece sürecek aksiyon dolu bir kabusun içine düşer.

Masumiyetimiz bizimdir bizim kalacak!

Yer yer fantastiğe kaçan, hatta ‘Shining’e göndermeler yapan film için Wes Anderson’ın renk paletleri gibi bir renk skalası tercih edilmiş. Gecenin sisi ve karanlığı içerisinde parıl parıl parlayan, arka sokakların gece hayatının sembolü pavyonların rengi yeşil ve kırmızılar, anlatılan hikayeye çok yakışıyor.

Bu kenar mahallenin gecesi, ayyaşlar, hapçılar ve seks işçisi trans kadınlarla dolu. Hayatın gerçek kaybedenlerinin verdiği varolma savaşını izlerken, steril hayatının içerisinden, çok bilmiş yaşam öğütleri veren Peri’nin verdiği halkın realitesinden kopuk elit yaşamlara hitap eden tavsiyeleri ise mahalle sakinlerinin durumu ile kuvvetli bir ironi yaratıyor. Hikaye karakterlerinin bütün yıkılmışlıklarına, ezikliklerine rağmen film bittiğinde yine de insanda hayata dair sıcacık bir umut hissi bırakıyor.

Cem Yılmaz’ı genele hitap eden vasat komedileri için değil, hayatın tam içinden gelen yaralı ve çevresindeki tüm kötülüğe rağmen kendi masumiyetini kaybetmeyen küçük insanların hikayelerini büyük bir şekilde anlattığı filmleri için seviyorsanız eğer ‘Do Not Disturb’ü sakın kaçırmayın.

KÖŞKÜMÜZÜN PERİLİ SALONU VARDIR

Perili Köşk

Walt Disney, Disneyland isimli tema parkını kurarken bir tepenin üzerinde perili bir köşk olduğunu hayal etti. Köşk, New Orleans’da olacaktı, köşkün sakinleri ise düğün gecesinde köşkte ölmüş bir gelin, kristal küresine hapsolmuş bir medyum ve tam 999 hayaletten oluşacaktı.

Walt Disney, 1968 yılında bu hayalini gerçekleştirdi ve Disneyland parklarının en ünlü ve en çok sevilen atraksiyonlarından biri olan Perili Köşk, ziyaretçilere açıldı. Tabii ki park özellikle çocuklara hitap ettiği için Perili Köşk’ün korkunçluk seviyesi kontrol altına alınmış, hayaletlerin dostane ve sevimli olmasına, korku turuna oldukça neşeli ve komik bir melodinin eşlik etmesine dikkat edilmişti.

İnsanın güvenli ortamlarda deneyimlemekten en çok hoşlandığı duygulardan biri de korkudur, adrenalin salgılamaya bayılırız. Nitekim Perili Köşk; Walt Disney onu ilk hayal ettiğinden tam 55 yıl sonra hâlâ parkın en çok ilgi çeken atraksiyonlarından biri olmaya devam ediyor.

13 yaş üzeri için uygun

İçinde Cadılar Bayramı’nı barındırdığı için ekim korku edebiyatı ve sinemasının tutkunlarının en sevdiği aydır. Bütün ay boyunca korku unsurları taşıyan filmlere dizilere doyarız. Disney+ da bu sene Cadılar Bayramı için Perili Köşk atraksiyonunun yeni bir filmini yayımladı. Film oyuncu kadrosunda Owen Wilson, Jared Leto, Dannny DeVito, Jamie Lee Curtis gibi üst düzey oyuncuları barındırıyor. Film de adını aldığı atraksiyon gibi daha çok genç izleyiciye hitap ettiği için ürkütücü bir atmosferde geçmesine rağmen gerçek korku unsurları taşımıyor.

Yakın bir zaman önce kocasını kaybeden Gabbie, küçük oğlu ile birlikte New Orleans’a taşınır; burada eski bir köşkü satın alan kadın, köşke taşındıktan sonra yeni evlerinin hayaletlerle dolup taştığını fark eder ve onlardan kurtulmak için için bir tur rehberi, bir medyum, bir rahip ve bir tarihçiden yardım ister.

13 yaş ve üstü için uygun olan bu Disney filmini çocuklarınızla birlikte izleyebilirsiniz. Patlamış mısırlarınızı hazırlayın.

* ‘Casper’, ‘Hayalet Avcıları’, ‘Beterböcek’  gibi filmleri sevdiyseniz, ‘Perili Köşk’ü beğenebilirsiniz.

KLASİKLERDE BU HAFTA

The Handmaid’s Tale

Rüştünü ispatlamış, kaliteli, klasikleşmiş dizi tavsiyeleri isteyenler için bugün listemizde ‘The Handmaid’s Tale’ (Damızlık Kızın Öyküsü var.) Margaret Atwood’un romanından uyarlanan dizi, kadınların bütün haklarının elinden alınıp sadece birer rahime indirgendiği toplumun teokratik, ırkçı ve şovenist biçimde yönetildiği distopik bir geleceği anlatıyor.

Dizide anlatılan evrende yakalanan muhalif kadınların bir kısmı ülkenin yüksek rütbeli kumandanlarına hizmetçi olarak verilir. Hizmetçi adı altında evlere dağıtılan bu kadınlardan beklenen asıl şey, evinde yaşadıkları kumandanlardan hamile kalıp mümkün olduğu kadar çok çocuk doğurmalarıdır. Fakat son yıllarda neredeyse sıfıra düşen doğum oranları, hamile kalmanın iyice zorlaştığını ortaya koyar. Dizi, hizmetçi kadınlardan biri olan Offred’in (Elisabeth Moss) hikayesine odaklanıyor.

Dünya çapında büyük başarılar kazanan, çok izlenen, bol ödüllü bu dizinin tüm sezonlarını BlutTV’de izleyebilirsiniz

* ‘Alias Grace’, ‘Mad Men’ ve ‘Black Mirror’ gibi dizileri sevdiyseniz ‘The Handmaid’s Tale’i beğenebilirsiniz.

Platformlarda bu hafta: Otel koridorlarından Roald Dahl'ın dünyasınaPlatformlarda bu hafta: Otel koridorlarından Roald Dahl’ın dünyasına

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.