Platformlarda bu hafta: Sinemada aşk başkadır

Ferzan Özpetek'in kendi hayatından izler de taşıyan 'Nuova Olimpo' Netflix'te yayına girdi. Özpetek 1970'ler Roma'sında filmle aynı adı taşıyan bir sinemaya götürüyor seyirciyi. 'Loki' ikinci sezonuyla karşımızda. BluTV'deyse Aslı İnandık'ın rol aldığı 'Deneme Çekimi' gösteriliyor...

Kültür Sanat 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Ferzan Özpetek’ten cesur bir çıkış

NUOVO OLIMPO

‘Hamam’, ‘Cahil Periler’, ‘Serseri Mayınlar’, ‘Karşı Pencere’ gibi filmleriyle tanınan Ferzan Özpetek deyince büyük sofralar, büyük dostluklar, büyük aşklar geliyor akla… Yönetmeninin yeni filmi ‘Nuovo Olimpo’, Netflix’te aynı anda tam 190 ülkede birden gösterime girdi. Özpetek’in senaryosunu Gianni Romoli ile beraber yazdığı ‘Nuovo Olimpo’nun oyuncu kadrosunda Luisa Ranieri, Aurora Giovinazzo, Greta Scarano, Alvise Rigo, Giancarlo Commare ile Jasmine Trinca yer alıyor.

‘Nuovo Olimpo’ yine epik bir aşk hikayesi anlatıyor. Hikaye 1970’lerin Roma’sında, Ferzan Özpetek’in şehre aşık olup orada yaşamaya karar verdiği yıllarda başlıyor. Genç bir üniversite öğrencisi olan Enea, sinema okumaktadır, aynı zamanda film setlerinde yarı zamanlı çalışmaktadır.

Genç adam dönemin Roma’sında hâlâ tabu sayılan cinsel yönelimini ancak ‘Nuovo Olimpo’ isimli bir sinemanın karanlık salonlarının, loş koridorlarının ve hareketli tuvaletlerinin eşcinsel topluluğuna sunduğu gizli korunaklı  alanda yaşayabilmektedir. Sinema eşcinsel erkekler için bir buluşma mekanıdır. Nitekim Enea burada hayatının aşkı olacak genç ve yakışıklı tıp öğrencisi Pietro ile tanışır. Kısa sürede yakıcı bir aşka dönen ilişkileri ne yazık ki ani bir ayrılıkla sonuçlanacak ve iki adam birbirlerinden ayrı birer ömür geçirip bambaşka hayatlar yaşasalar da hiçbir zaman birbirlerini unutmayacaktır.

Özpetek’in hayatından izler taşıyor

Ferzan Özpetek’in, ‘Nuovo Olimpo’ hikayesine tek katkısı çok özlediği 1970’leri kişisel bakış açısıyla anlatmak değil, Enea karakteri de Özpetek’in gençliğinden izler taşıyor. ‘Nuovo Olimpo’, Özpetek’in gençken bizzat takıldığı bir sinema salonundan esinlenilerek yaratılmış. Yönetmen sinema aşkıyla yandığı o yıllarda günde üç kere sinemaya gidermiş, belli ki seçtiği sinema salonunda hem doya doya film izleyebiliyor hem de rahatça romantik ilişkiler yaşayabiliyormuş.

Örneğin sinemada çalışan ve müdavimlerle sıcak bir dostluk kuran frapan kasiyer Tiiti, gerçek bir karakter, Özpetek zaten filmi Tiiti’ye, kızı Alice’ye ve İtalyan müziğinin divası Mina’ya atfetmiş. 70’lerin Roma’sı her ne kadar LGBTİ+ konusunda kapalı olsa da ‘Nuovo Olimpo’, Özpetek’in bugüne kadar eşcinsel cinsellik konusunda görsel olarak belki de en açık olduğu filmi.

Daha önceki filmlerinde cinselliği genellikle imalarla geçiştiren ve daha çok işin romantizmine yönelen yönetmen, belki de dijital platformda olmanın verdiği rahatlıkla oldukça cüretkar sahneler çekmiş. Bütün Özpetek filmleri gibi nostaljik şarkılar, panoramik Roma görüntüleri, güçlü insan ilişkileri ile örülü film bir Yeşilçam melodraması tadını veren bir kavuşamama hikayesi anlatıyor. ‘Nuovo Olimpo’yu özellikle onun ağdalı, dokunaklı, yürek delen aşk öykülerini seven Ferzan Özpetek hayranlarının kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum.

* ‘Cahil Periler’, ‘Bir Ömür Yetmez’ ve ‘Serseri Mayınlar’ı sevdiyseniz eğer ‘Nuovo Olimpo’yu beğenebilirsiniz.

Bir ben var benden içeri

LOKI

Zaman yolculukları, paralel evrenler, bir kişinin değişik varyantları ve zaman polisleri. Marvel evreninin en sevilen kötü adamı Loki (Tom Hiddleston) 2021’de kendi dizisine kavuşmuştu. 2021, seyircinin umudu kestiği Marvel dizilerine adeta hayat öpücüğü veren bir yıl oldu, aynı yılda yayınlanan ‘Loki’ ve +’Wanda-Vision’ hem eleştirmenler hem de izleyici tarafından çok beğenildi.

Thor’un üvey kardeşi, haylazlık ve fesatlık tanrısı Loki, ‘Avangers-End Game’ filminde dünyayı ele geçirmeye çalışıp yakalandıktan sonra Tesseract’ı alıp Moğolistan’a kaçmayı başarmıştı. İlk dizi de tam burada başladı, yaptıklarıyla ‘kutsal zaman çizgisi’ni kırıp zaman polisi tarafından tutuklanarak Zaman Varyansı Ajansı’na (TVA) götürülen Loki, burada Ajan Mobius (Owen Wilson) ile tanışır.

Mobius ondan zaman çizgisini hiç durmadan kırmakta olan bir Loki varyantını yakalamak için yardım ister. Bu Loki varyantı Sylvie adında (Sophia Di Martino) bir kadın Loki’dir. Kibirli, bencil ve narsist Lokimiz tabii ki kendisini görünce kendine aşık olur. İki Loki birlikte TVA’dan kaçıp zamanın sonunda yaşayan ‘arta kalan’ı bulmak için yola çıkarlar çeşitli maceralar sonucunda zamanın sonuna ulaşıp burada Fatih Kang’ı (Kang the Conquerer) bulurlar.

Ah şu çoklu evren

Kendi imparatorluğunu korumak isteyen Kang, diğer bütün zaman çizelgelerini yok etmiş ve kutsal zaman çizelgesi dediği kendi çizelgesini korumak için zaman polislerini yaratmıştır. Kang Lokilere iki seçenek sunar: Ya Kang’in yerine geçip kutsal zaman çizgisini koruyacak ya da Kang’i öldüreceklerdir. Sylvie, Kang’i öldürür ve birden bire bütün zaman çizelgeleri ve tüm çoklu evrenler özgür kalır. Loki’nin hikayesi, Dr Strange ve çoklu evren çılgınlığını ortaya çıkmasına neden olan olaylardan biridir.

Loki’nin ikinci sezonu da nihayet Disney+’ta gösterime girdi. Loki yeni sezonda Mobius ile beraber çoklu evrende kaybolan Sylvie’yi bulmaya çalışıyor. Bu sezon kadroda, geçen sene, ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda / Everything Everywhere All At Once’ ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan Ke Huy Kuan da var. Loki’nin ikinci sezonu da ilk sezonu gibi çok büyük ilgi ile karşılandı ve beğenildi.

* ‘What if’, ‘Wanda-Vision’ ve ‘Moon Knight’ gibi dizileri sevdiyseniz ‘Loki’yi beğenebilirsiniz.

Ne çektin be Kübra

DENEME ÇEKİMİ

Aslı İnandık yeni dizi projesi ‘Deneme Çekimi’ ile Blutv’de hayranlarının karşısına çıktı. İlk olarak sosyal medyada yaptığı tiplemelerle kendini izleyiciye sevdiren Aslı İnandık’ın başrolünü üstlendiği dizide oyunculuk sektöründe kendine yer bulmaya çalışan Kübra’nın hikayesi anlatılıyor. Her bölüm değişen konusuyla medyanın farklı yönlerinin incelendiği dizinin traji komik bir anlatımı var.

Türkiye’nin lider yerli online video platformu BluTV’nin yeni orijinal komedi dizisi ‘Deneme Çekimi’nin misafir oyuncu kadrosu da hayli zengin. ‘Deneme Çekimi’nde Aslı İnandık’ın yanı sıra; Perihan Savaş, Esra Ronabar, Gizem Karaca, Esra Kızıldoğan, Meriç Aral, Erol Babaoğlu, Tuğrul Tülek, Murat Kılıç, Zeynep Dinsel, Bora Akkaş gibi oyuncuları da izleyebilirsiniz.

Platformlarda bu hafta: Cinayetler, dedektifler ve seri katillerPlatformlarda bu hafta: Cinayetler, dedektifler ve seri katiller

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.