Politik doğruculuk tepkisi mahkemeden döndü

Transfobiyle suçlanan yazar J.K Rowling İskoçya'da pazartesi yürürlüğe giren Nefret Suçu Yasası'nı eleştirmişti. İskoç polisi Rowling'in yorumlarının suç kapsamına alınmayacağını açıkladı.

Kültür Sanat 4 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rowling, yeni yayımlanacak bir kitapta yer alan yazısının bir bölümünü The Times'la paylaştı.

Dünyaca ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling yaptığı açıklama, verdiği demeçlerle transfobik olmakla suçlanıyor. Rowling özellikle trans kadınların erkek olduğunu ileri sürdüğü açıklamalarıyla hedefte. Üstelik bu tartışmaların parçası olmaktan da çekinmiyor.

Edinburg’ta yaşayan Rowling İskoçya’da pazartesi yürürlüğe giren Nefret Suçu Yasası’na dair  yaptığı paylaşımda “Trans kadınlardan nefret ettiğinizi duydum” notuyla bıçak ve balta gibi kesici aletlerle çektirdiği fotoğrafları paylaşan bir trans aktivistin tweetini alıntılayarak “Kadınlar elbette ek bir korumaya sahip değil, ancak önde gelen İskoç siyasetçilerin gözdesi olan tanınmış trans aktivist Beth Douglas korunan bir kategoriye giriyor. Vay be” yazmıştı.

İskoçya’da yasalaşan Nefret Suçu ve Kamu Düzeni Yasası 2021 yılına dayanıyor. Engellilik, din, cinsel yönelim, transseksüel kimlik veya interseks olmaya dayalı aşağılayıcı yorumlar yapmayı suç kapsamına alan yasa yeni düzenlemelerle ırk, renk, milliyet veya etnik kökene dayalı nefreti körüklemeyi kapsayan 1986 tarihli Kamu Düzeni Yasası ile birleştirildi.

Rowling’in paylaşımı yasa konusunda onunla aynı görüşü paylaşanlar tarafından İskoçya ve İngiltere’de gündem haline getirilince İskoç polisi açıklama yaptı, JK Rowling’in trans kimliklere dair sosyal medya yorumlarının suç olarak değerlendirilmediğini söyledi. Emniyet Rowling’e ilişkin şikayetler olduğunu, ancak bunlar için işlem yapılmayacağını açıkladı.

Rowling durumdan memnun

Rowling de durumdan memnundu. İskoç polisinin açıklamasını paylaşarak “İskoçya’da biyolojik cinsiyetin gerçekliğini ve önemini dile getirmek isteyen her kadının bu duyuru ile rahatlayacağını umuyorum ve tüm kadınların – profillerine veya mali imkanlarına bakılmaksızın – yasalar kapsamında eşit muamele göreceğine inanıyorum” dedi, bu paylaşımını X hesabına sabitledi.

Transseksüel yayıncı, Rowling'i nefret suçu işlediği gerekçesiyle polise şikayet ettiTransseksüel yayıncı, Rowling’i nefret suçu işlediği gerekçesiyle polise şikayet etti

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.