Pompeiopolis Antik Kenti kazıları için sponsor aranıyor!

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının devam etmesi için sponsor aranıyor. Arayan da kazı başkanı Mevlüt Eliüşük.

Kültür Sanat 5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Pompeiopolis Antik Kenti.

Roma döneminde yayıldığı alan bakımından Paflagonya bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Pompeiopolis’te kazı çalışmalar devam ediyor. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nde devam eden kazıların bu yılki bölümü temmuz ayında başladı. Kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında yürütülüyor. Çalışmalarda akademisyen, uzman ve işçilerle birlikte 34 kişi görev alıyor.

Bölgede 2006’da başlayan kazılar son yıllarda antik kentteki villa tabanı ve tiyatro üzerinde yoğunlaştı. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan kazı çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada kazıların bölge için önemini anlattı, Pompeiopolis’in birkaç yıl içinde turistleri ağırlamaya başlayacağını söyledi:

“Bu bir süreç. Çok yavaş seyreden süreç. Yani Efes’in kazı süreci 1800’lü yıllarda başlamış. Yani dolayısıyla bu çok hassas bir süreç. Buna tarih vermek zor. Çünkü farklı şeyler çıkıyor. Beklenmediğiniz şeyler. Yavaş yavaş ziyaretçilerimiz oluşmaya başladı, ama turizm anlamında tam ne zaman başlar derseniz, biz iki üç yıl içerisinde inşallah turist organizasyonları düşünüyoruz.”

Sponsor desteği bekleniyor

Başkan Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük ise “Son iki yıldır tiyatro ve Roma villası üzerine çalışıyoruz. Roma villası belki de Anadolu’da bulunmuş en büyük birkaç villadan biri. Bu sene yoğun bir çalışma içine girdik” diyerek çalışmaların güncel durumunu anlattı.

Çalışmalar ekim ayına kadar devam edecek. Kazı başkanı, sponsorluk konusunda destek beklediklerini de açıkladı, açık çağrı yaptı: “Bu yardımlar geldikçe emin olun Pompeiopolis Kastamonu için parlayan bir yıldız olacak. Kente gelen insanların görmek isteyeceği ve önemli bir destinasyon alanı olarak da verilen desteklerin çok çok fazlasıyla Kastamonu’ya geri döneceğine de biz eminiz.”

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın'daki keşfi konuşuyorArkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.