Queen müzikal haklarını 1.1 milyar dolara satışa çıkardı

Queen, tüm kataloğunu satışa çıkardı. 1.1 milyar dolar bedel biçilen diskografiyi satın almak için de dünyaca ünlü şirketler kıyasayı bir yarışa girmek üzere. Satış eğer istenilen rakamda gerçekleşirse bir dünya rekoru da kırılmış olacak.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Queen, 15 stüdyo albümü, 10 canlı albüm ve iki soundtrack albümünden oluşan diskografiye sahip.

Queen grubunun tüm müzik hakları satışa çıkıyor. Grup üyelerinin talep ettiği rakam ise tam tamına 1.1 milyar dolar. Evet, doğru okudunuz. Grubun neredeyse 30 yıl boyunca kaydettiği şarkıların hakları, 1.1 milyar dolara satışa sunuluyor. Eğer İngiliz topluluk, talep ettiği rakamı elde edebilirse tarihi bir rekora da imza atacak. Bundan önceki en yüksek geliri Bruce Springsteen 2021 yılında şarkı kataloğunu yaklaşık 500 milyon dolara satarak elde etmişti.

Queen, solistleri Freddie Mercury’nin tartışmasız karizması ve eşsiz sesiyle 20. yüzyıla damga vurmuştu. Freddie Mercury’nin 1991’de hayatını kaybetmesi üzerine grup, yoluna ekip arkadaşları basçı John Deacon olmadan iki kişi olarak devam etme kararı aldı. Grubun diğer kurucularından olan ve son dönemde akademisyen kimliğiyle de dikkat çeken Brian May ile Roger Taylor, Queen’i 21. yüzyıla taşıdı. Hatta grup 30 yıldır dolapta bekleyen besteleri ‘Face it Alone’ı geçen yılın kasım ayında beklenmedik bir şekilde müzikseverlerle buluşturmuştu.

Queen diskografisi için kıyasıya rekabet

Queen, 15 stüdyo albümü, 10 canlı albüm ve iki soundtrack albümünden oluşan diskografisiyle müzikal yolculuğu boyunca muazzam bir ticari başarı elde etti. Grup dünya çapında 300 milyon albüm sattı ve müzik listesine çok sayıda hit yerleştirdi. Stadyumlardan konser salonlarına her yerde yankılanan ‘We Will Rock You’ ve ‘We Are The Champions’ın yanı sıra ‘Another One Bites the Dust’, ‘Under Pressure’, ‘Radio Gaga’, ‘Killer Queen’, ‘The Show Must Go On’ ve tabii ‘Bohemian Rhapsody’ gibi hit parçalara imza atan grubun müzikal hakları için yarış halinde olan dev sermayeli şirketler var.

https://youtube.com/watch?v=bMPOMT251mQ

Universal Music Group da dahil olmak üzere çeşitli büyük müzik şirketleri ve özel sermaye grupları, Queen’in diskografini satın alma için yarışıyor. Ancak Disney Music Group’un şu anda Universal Music Group ile yaptığı küresel dağıtım anlaşması aracılığıyla Queen’in kataloğunun Kuzey Amerika’daki haklarını elinde bulundurması potansiyel bir engel olarak ortaya çıkıyor.

Queen’in müziğinin milyar dolarlık değeri, kısmen, grubun müziğinin popülaritesini yeniden canlandıran 2018 Oscar ödüllü ‘Bohemian Rhapsody’ filminin başarısına bağlanabilir. Film dünya çapında 910 milyon doların üzerinde hasılat elde ederek yaklaşık 50 milyon dolarlık bütçesini önemli ölçüde aştı. Grubun sahibi olduğu Queen Productions Ltd. 2019’da 72,77 milyon sterlin (yaklaşık 89,84 milyon dolar) ve 2021’de yaklaşık 48,38 milyon dolar gibi rekor düzeyde yüksek gelirler elde etti ve kazancın büyük kısmı telif haklarından geldi.

Freddie Mercury'nin koleksiyonu satışa çıkıyor: Biçilen değer 6 milyon sterlinFreddie Mercury’nin koleksiyonu satışa çıkıyor: Biçilen değer 6 milyon sterlin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.