Rafael’in ünlü tablosuna ekleme yapılmış olabilir

Rönesans'ın en önemli sanatçılarından Rafael'in ikonik tablosu 'Güllü Madonna'da sonradan birtakım dokunuşlar gerçekleşmiş. Heritage Science dergisine göre sanatçının ölümünden sonra bir öğrencisi tabloya ekleme yapmış.

Kültür Sanat 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Rönesans’ın en önemli sanatçılarından Rafael’in resmettiği ikonik tablo ‘Güllü Madonna’ hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı. Heritage Science dergisinde yer alan habere göre 1518 yılında tamamlandığı bilinen tabloya sonraki yıllarda ekleme yapılmış. Eklemeyi yapan ise Rönesans sanatçısının bir öğrencisi. Rönesans başyapıtında Hz. İsa bir bebek olarak tasvir edilirken tasvirde Hz. Meryem, Yusuf ve Vaftizci Yahya da yer alıyor. Araştırmaya göre Madrid’deki Prado Müzesi’nde sergilenen tablonun 16. yüzyıldaki ilk halinin boyasız olduğu düşünülüyor.

Sanat tarihçileri daha önce de gündeme getirmişti

Heritage Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre İngiliz bilim adamları eserin fırça darbelerini en ince düzeyde taramak için yapay zeka kullandı. Yapay zeka tabloda yer alan Yusuf’un sol üst köşedeki yüzünün muhtemelen Rafael’in öğrencisi başka bir ressam tarafından eklendiğini belirledi. Yapay zeka çalışmasını yürüten Prof. Dr. Hassan Ugail ressamın orijinal eserlerini yüzde 98 doğrulukla tanıyan bir algoritma tasarladığını iddia ediyor.

Rönesans ustası Rafael’in tablosunu yapay zekayla inceleyen Prof. Dr. Hassan Ugail “Bilgisayarı fırça darbelerinden renk paletine, gölgelerden eserin her yönüne kadar Raphael’in stilini ayrıntılı şekilde tanıması için eğitmek amacıyla orijinal Raphael resimlerini kullandık” dedi. Sanat tarihçileri tablodaki Yusuf figürünün esere sonradan eklendiği yönünde iddiaları uzun süredir gündeme getiriyordu.

Yılın rekoru Picasso'dan: Ünlü tablosu 139 milyon dolara satıldıYılın rekoru Picasso’dan: Ünlü tablosu 139 milyon dolara satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.