Rap dünyasında büyük savaş: Drake ile Kendrick Lamar kavgası dinmiyor

Rap dünyasının yıldızları Drake ve Kendrick Lamar bir ayı aşkın süredir sert bir atışma içinde. Rap dünyasının 90'lı yıllarındaki atışmalarını anımsatan söz dalaşı, çocuk tacizi suçlamasına kadar vardı.

Kültür Sanat 15 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kendrick Lamar (solda), Drake (sağda)

Rap dünyası bir aydır iki büyük yıldızın kavgasına tanıklık ediyor. Son yıllarda eşine pek rastlanmayan atışmaya küfürler karıştı. Bir tarafta Pulitzer ödüllü Kendrick Lamar diğer taraftaysa dünyanın en çok dinlenen müzisyenlerinden Drake. Biraz geriye gittiğimizde iki ismin kariyerlerinin başında birlikte çalıştığını görüyoruz. Ancak iki isim zaman içinde müzikal açıdan birbirinden epey farklılaştı. Drake daha pop sesler kullanırken eski müzik ortağıysa rap kültürüne daha sadık kalmayı tercih etti.

Rap camiasında kadim tartışma: Hangimiz en iyi?

Drake’in ekim ayında çıkardığı ‘For All the Dogs’ albümünde yer alan ‘First Person Shooter’ şarkısıyla kavga başlamıştı. J. Cole ile şarkıda düet yapan Kanadalı müzisyen “Kendrick Lamar ve ben alemin en iyisiyiz” demişti. Ancak bu ifadeyi Kendrick Lamar biraz farklı anladı ve mart ayında yayınladığı şarkıda beklenmedik bir yanıt verdi. ABD’li rapçi ‘Like That’ şarkısında Drake’in şarkısına karşılık olarak en iyi hip-hopçının kendisi olduğunu iddia etti. Fırtına da bu noktada koptu.

Kendrick Lamar’ın bu hamlesinden sonra Drake’in hamlesi de gecikmedi. Kanadalı rapçi bir zamanlar birlikte çalıştığı Pulitzer ödüllü müzisyene eskilere referansla cevap verdi. Drake efsane hip-hop şarkıcıları Tupac Shakur ve Snoop Dogg’un seslerini yapay zeka ile canlandırdığı ‘Taylor Made Freestyle’ şarkısını yayınlamıştı. Tupac Shakur’ın telif haklarını elinde bulunduranların avukatları aracılığıyla yaptığı talep nedeniyle şarkı kısa süre sonra yayından kaldırıldı. Ancak bu zaten beklenen ve Kanadalı rapçinin hesaba kattığı bir durumdu.

Kendrick Lamar ve Drake kavgasına aileler karıştı

Nisan ayından itibaren başlayan atışmalar eski hip hop kültürünün dirilişi olarak değerlendirilirken olay bir anda karşılıklı küfürleşmelere dayandı. Atışmaların ulaştığı boyut Drake ve Kendrick Lamar arasında aile üyelerine sövmeye varmış durumda. Hal böyle olunca tartışmanın tarafı olarak dinleyici de işin içine girdi.

Kendrick Lamar geçen hafta yayınladığı ‘Euphoria’, Drake’in estetik ameliyatıyla dalga geçip onu kötü baba olmakla suçladı. Bunun üzerine Drake de eski dostu yeni düşmanını sevgilisini aldatmak ve ona şiddet uygulamakla suçladığı yeni şarkısı ‘Family Matters’ı yayınladı. Şarkı tartışmayı daha da kızıştırdı. Müge Anlı’nın programlarını aratmayacak kıvamda süren tartışmada Kendrick Lamar bu kez Drake’in herkesten sakladığı bir kızı olduğunu açıkladı. ‘Meet the Grahams’ adlı bu şarkının yankıları hâlâ devam ediyor. Zira şarkıda daha korkunç bir iddia vardı: Drake’in reşit olmayanlarla ilişki kurduğu iddiası. Üstelik şarkının kapak görseli de Drake’in malikanesiydi.

Şarkıda Epstein göndermesi

Kendrick Lamar’ın bu iddialarına Drake’ten geçen pazar günü cevap geldi. Müzisyen herkesten gizlediği bir çocuğu olduğu iddiasını kendisinin bilinçli yaydığını, diğer bir deyişle Kendrick Lamar’ı tuzağa düşürdüğünü söyledi. ‘The Heart Part 6’ adlı bu şarkıda Lamar için “Epstein tongasına düşeceğini biliyordum” dedi.

Müzik dünyası ve müzikseverler şimdilik ikili arasında bu atışmayı izlemekle yetiniyor. İddiaların gerçekliği henüz kanıtlanmış değil. Kimi rap yorumcularına göre bu tarz atışmalarda önemli olan iddiaların kanıtlanabilmesinden ziyade dinleyiciyi etkilemek. Şarkıların kişisel bir atışmaya dönmesinin işi sıkıcılaştırdığı da ifade ediliyor. Bakalım önümüzdeki günlerde Drake eski ortağı Kendrick Lamar’a cevap verecek mi? İşin içine aile içi şiddet ve çocuk tacizi gibi suçlamaların girmesi olayı başka boyuta taşımış durumda.

Türkçe rap müzikte Gazapizm ateşiTürkçe rap müzikte Gazapizm ateşi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.