Aile koleksiyonundan çıkan sergilenmemiş Hamit Görele resimleri Kibele’de

Türk resminin önemli isimlerinden Hamit Görele'nin tabloları İş Kuleleri'ndeki Kibele Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başladı. Görele ailesinin özel koleksiyonundaki 146 eserden oluşan sergideki tabloların büyük bölümü ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

Kültür Sanat 31 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sergi aile koleksiyonunda yer alan 146 esere ev sahipliği yapıyor.

Ressam Hamit Görele’nin retrospektif sergisi İstanbul’daki İş Kuleleri’nde bulunan Kibele Sanat Galerisi’nde açıldı. 1 Nisan’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek sergide ressamın aile koleksiyonundaki eserleri sanatseverlerle buluşuyor. Koleksiyonda ressamın daha önce sergilenmemiş çok sayıda eseri de yer alıyor. Sergideki 146 tablonun büyük bölümü Görele’nin 1981’de vefatından sonra ilk kez bu sergide gün yüzüne çıktı.

Sergide aile koleksiyonuna ait 146 tablo sanatseverlerle buluşuyor.

Hamit Görele Koleksiyon kitabı da yayınlandı

Müziğin matematiğe, resmin de geometriye dayandığını yazılarında sık sık dile getiren sanatçı Hamit Görele Türk resminde 1930’lu yıllarda gelişen yenilikçi hareketin başlıca sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor. Sanayi-i Nefise Mektebi’ndeki eğitiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın Avrupa sınavını kazanarak Paris’e giden ve Julian Akademisi’nin yanı sıra Andre Lhote Atölyesi’nde eğitim alan ressam Görele Türkiye’ye döndükten sonra Müstakil Ressamlar Grubu’na katıldı. Ressamın üslubu Türkiye’de Çallı kuşağı sonrasında gelişen ve doğa biçimlerini yorumsal düzeyde değiştirmeyi amaçlayan görüşle de yakından ilgili. Sanatçı peyzaj ve portrelerinde rengi derinlikli biçimleri kullanarak kübist bir bakışla resmetti.

Kibele Sanat Galerisi’ndeki sergi Hamit Görele’nin kızı Tonya Görele’nin koleksiyonundan oluşuyor.

1981 yılında hayatını kaybeden Hamit Görele’nin kızı Tonya Görele’nin koleksiyonundaki eserler 1 Nisan’a kadar 09.00-19.00 saatleri arasında görülebilir. Emre Zeytinoğlu’nun kaleme aldığı sergi özel katalogu Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı.

Sadece Sothesby's 2023'te 7.9 milyar dolarlık satış yaptıSadece Sothesby’s 2023’te 7.9 milyar dolarlık satış yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.