Roma’da ‘olağanüstü’ keşif: Taban mozaikli villa ortaya çıkarıldı

İtalya'nın başkenti Roma'nın tarihi ve turistik noktası Kolozyum'un yakınında tarihi bir keşif. Tahminen milattan sonra 1. yüzyılda inşa edilen tabanı mozaiklerle kaplı bir villa ortaya çıkarıldı.

Kültür Sanat 14 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İtalya Kültür Bakanlığı başkent Roma’da olağanüstü bir keşif  yapıldığını duyurdu. Palatino tepesi ile Forum arasında yer alan Kolozyum Arkeolojik Parkı içinde Geç Cumhuriyet dönemine ait bir villanın varlığı tespit edildi. Milattan sonra 1. yüzyıla tarihlenen villanın en dikkat çeken yanı taban mozaikleri. Neredeyse iki bin yıllık bir geçmişi olan villanın en az üç farklı dönemde inşa edildiği de arkeolojik araştırmalarda ortaya çıkarıldı. Antik konut ilk haliyle muhtemelen milattan önce 2. yüzyılda inşa edilmişti.

Kolozyum’a çok yakın bir konumda keşfedilen villada bir salon, bir bahçe ile yemek salonu bulunuyor. Ayrıca yetkililerin “olağanüstü” diye tanımladığı bir de mozaik ortaya çıkarıldı. Uzmanlara göre bu keşif Roma tarihinde sivil yerleşimleri anlayabilmek için de çok önemli. Deniz kabukları, Mısır mavisi tesseralar, değerli camlar, küçük mermer parçaları ve diğer renkli taşlardan yapılan mozaikte silah ve gemiler de dahil olmak üzere kara ve denizden figüratif sahneler tasvir edilmiş.

Mozaik deniz kabukları, Mısır mavisi tesseralar, değerli camlar, küçük mermer parçaları ve diğer renkli taşlardan yapılmış.

‘Antik Roma’yı en çok hatırlatan yer’

Kolezyum Arkeoloji Parkı Müdürü Alfonsina Russo kazıların önümüzdeki yılın başlarında tamamlanacağını söyledi ve ekledi: “Antik Roma’yı en çok anımsatan yerlerden biri olan bu mekânı mümkün olan en kısa sürede halkın erişimine açmak için yoğun şekilde çalışacağız.” Ortaya çıkarılan bu tarihi yapı Palatino tepesindeki kazılarda ortaya çıkarılan ilk eser değil. Bölgede daha önce de farklı tipte konutlar gün yüzüne çıkarılmıştı.

Bugünün gözüyle Antik Dünyanın Yedi HarikasıBugünün gözüyle Antik Dünyanın Yedi Harikası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.