JK Rowling, trans tartışmasında geri adım atmıyor

'Harry Potter' serisinin yazarı JK Rowling, epeydir transfobik olmakla suçlanıyor. Onu eleştirenler arasında Harry Potter film serisinin yıldızları Daniel Radcliffe ve Emma Watson da vardı. Yazar, iki oyuncuyu affetmeyeceğini söyledi.

Kültür Sanat 13 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Rowling, uzun zaman sonra ilk kez yazma sürecine dair açıklama yaptı.

Dünyaca ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling yaptığı açıklama, verdiği demeçlerle transfobik olmakla suçlanıyor. Rowling özellikle trans kadınların erkek olduğunu ileri sürdüğü açıklamalarıyla hedefte. Üstelik bu tartışmaların parçası olmaktan da çekinmiyor.

Yazar son olarak Harry Potter yıldızlarını trans hakları konusundaki görüşlerine karşı geldikleri için affetmeyeceğini söyledi. Rowling, ‘Harry Potter’ serisinin yıldızları Daniel Radcliffe ve Emma Watson’un trans haklarını destekleyen yorumlarından sonra her ikisiyle de arasını bozduğunu açıkça belli etti.

Her şey bir Twitter kullancısının, Rowling’e “Dan ve Emma’nın size çok halka açık bir özür dilemesini bekliyorum…onları affedeceğinizi bilerek…” yorumuyla başladı.

Rowling ise geri adım atmadı, bu paylaşım üzerinden cevap verdi:  “Kadınların zorlukla kazanılmış haklarını aşındırmayı amaçlayan bir hareketin yanında yer alan ve platformlarını reşit olmayanların geçişini desteklemek için kullanan ünlüleri affetmeyeceğim. Ve eğer sesim kızgın çıkıyorsa, bunun nedeni çok kızgın olmamdır. Çocuklar ve gençler geri dönülemez şekilde zarar gördü ve binlerce kişi bu cinsiyet geçişi suçlarına ortak oldu; sadece doktorlar değil, aynı zamanda ünlüler de.”

Ne olmuştu diye soranlara… Radcliffe ve Watson, trans haklarına olan desteklerinde kararlı davrandılar.

Radcliffe, 2020’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla trans haklarını desteklemişti: “Trans kadınlar kadındır. Aksi yöndeki herhangi bir açıklama, trans kişilerin kimliğini ve onurunu zedeler ve bu konuda bizden çok daha fazla uzmanlığa sahip olan profesyonel sağlık kuruluşlarının verdiği tüm tavsiyelere aykırıdır. Gençler, cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını bildiriyor. Transgender ve nonbinary bireyleri desteklemek, kimliklerini geçersiz kılmamak ve daha fazla zarar vermemek için daha fazlasını yapmamız gerektiği açık”

Watson da benzer görüşteydi:   “Translar olduklarını söyledikleri kişilerdir ve hayatlarını sürekli sorgulanmadan veya söyledikleri kişi olmadıkları söylenmeden yaşamayı hak ediyorlar. Trans takipçilerimin şunu bilmesini istiyorum ki ben ve dünyadaki pek çok insan seni görüyoruz, sana saygı duyuyoruz ve seni sen olduğun için seviyoruz.”

JK Rowling, boşanma sırasında kocasının Harry Potter roman taslağını yok etmesinden korkmuşJK Rowling, boşanma sırasında kocasının Harry Potter roman taslağını yok etmesinden korkmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.