‘Kızıl Goncalar’ yayınlanmadı, dizi cezaya Atatürk’lü sahne ile cevap verdi

RTÜK kararı ile ceza alan 'Kızıl Goncalar'a mahkeme yürütmeyi durdurma vermeyince dizinin üçüncü bölümü dün akşam yayınlanmadı. Dizi ise resmi hesabından bu cezaya Atatürk'lü bir sahne ile tepki gösterdi.

Kültür Sanat 9 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İlk bölümünün yayınlanmasıyla birlikte hedefe konan ve İsmailağa Cemaati’nin başlattığı kampanya sonrasında RTÜK’ün cezalandırdığı Fox TV’deki ‘Kızıl Goncalar’ dizisi için dün akşam kritikti. RTÜK’ün kararının uygulanmaması için kanal ve dizinin yapımcısı mahkemeye başvurmuştu. Fakat mahkeme RTÜK kararı için yürütmeyi durdurma vermeyince  iki bölümlük yayın durdurma cezası devreye girdi ve ‘Kızıl Goncalar’ın üçüncü bölümü yayınlanmadı.

Dizinin üçüncü bölümünün yayınlanmayacağını yapımcı Faruk Turgut sosyal medyadan yaptığı açıklama ile duyurdu ve “Bu akşam yayın yok. İdare mahkemesi ve Bölge idare mahkemesi, RTÜK’ün verdiği yayın durdurma kararını onayladı. ‘Kızıl Goncalar’ın yayınını yapamıyoruz” dedi.

RTÜK üyesi CHP Milletvekili İlhan Taşçı da karara “RTÜK kimin ne izleyeceğine; tarikat ve cemaatlerin nasıl dokunulmaz olduğuna karar verdi; mahkeme de yerinde gördüğü için #kızılgoncalar yayımlanmayıp yerine ‘ceza’ olarak belgesel yayınlanacak. Nereden baksan tutarsızlık…” diyerek tepki gösterdi. 

Tepki gösteren bir tek Taşçı değildi elbet. Diziyi izleyip takip eden seyirciler de ceza karşısında seslerini yükseltti. Dizinin yönetmeni Ömür Atay da yine sosyal medyadan açımlamada “Bu gece yayın yok. Sektörden sansüre hayır diyen de neredeyse hiç kimse yok. Özgür düşünceye ve üretime yönelik bir sansür operasyonu yürütülüyor. Biz setteyiz. Hikayemizi anlatmaya ve çekmeye devam ediyoruz. Seyircilerimize selam olsun” diyerek seyircilere selam gönderdi. Lakin cezaya en manidar tepki ‘Kızıl Goncalar’ın resmi hesabından dizinin ilk bölümünde yer alan Atatürk’lü bir sahneyle verildi.

Kızıl Goncalar yerine dört belgesel

Peki Kızıl Goncalar yerine ceza niyetine RTÜK hangi belgeselleri yayınladı. Belgesellerden ilki, ‘Sıfır Atık’ adını taşıyordu. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinden bahsediliyor, artan sıcaklıklar, kuraklık, sel baskınları ve susuzluk ve orman yangınları anlatılıyordu. Sonra da atık miktarının büyüklüğünden ve insanların yaşam tarzının küresel ısınmayı tetikleyici etkisi işleniyordu. Sonra da Türkiye özelinde, Emine Erdoğan’ın başlattığı, atıkların yerinde ayrıştırılmasıyla israf ve atık miktarının azaltılması hedeflenen Sıfır Atık projesi tanıtılıyordu.

İkinci belgesel ‘Hayatım Tehlike’deydi. Hedefte sigara vardı. Farklı grupların neden sigaraya yöneldiği, sigara kullanımına devam etmek için kullanılan genel geçer gerekçelere inanmamız gerektiği anlatılıyordu.

Üçüncü belgesel ise ‘Obezite Büyüyen Salgın’dı. Belgeselde obezitenin tetiklediği diğer rahatsızlıklara ve sigaradan sonra önlenebilir ölümlerin ikinci konumunda olduğuna değiniliyordu. Obezitenin yeme bozukluklarıyla, yaşam tarzı ve stresle ilişkisi ele alınıyordu.

Son belgesel ise deprem önlemleri, afet çantası hazırlığı, deprem sırasında yapılması gerekenler gibi önemli konulara dikkat çeken ‘Deprem Sonrası İlk 6 Saat Yapılması Gerekenler’ adını taşıyordu.

‘Kızıl Goncalar’ın üçüncü bölümü iki hafta sonra 22 Ocak’ta ekrana gelecek.

RTÜK'ün yasakladığı Kızıl Goncalar dünya gündemindeRTÜK’ün yasakladığı Kızıl Goncalar dünya gündeminde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.