RTÜK, sadece para ödeyen abonelerin izleyebildiği platformdaki çizgi filmi ‘Genel ahlaka aykırı’ buldu, yasakladı

RTÜK önceki gün hakkında soruşturma başlattığı 'Sosis Partisi: Gıdatopya'ya ceza kesti. Prime Video'da yayınlanan animasyonun "genel ahlâka aykırı olduğunu karar veren RTÜK, animasyon filmin platformdan kaldırılmasına karar verdi.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Prime Video’da yer alan animasyon film ‘Sosis Partisi: Gıdatopya’ yasaklandı. Yapım hakkında bir süre önce soruşturma başlatan RTÜK, dijital platformda yer alan film “genel ahlâka aykırı” buldu. RTÜK tarafından yapılan açıklamada “toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı” olduğu gerekçesiyle filmi yasakladığı duyuruldu.

Daha önce para cezası da kesilen ‘Sosis Partisi: Gıdatopya’ RTÜK’ün bu kararı sonrası Türkiye’de yasaklandı. Karar doğrultusunda Prime Video, filmi Türkiye’deki kataloğundan kaldıracak. Gelen şikayetler üzerine filmi inceleyen üst kurul üyeleri, kararı oybirliğiyle aldı.

Hem yasaklandı hem para cezası verildi

RTÜK’ün ‘Sosis Partisi: Gıdatopya’nın Türkiye’de yasaklanması kararının gerekçeli açıklamasıysa şöyle: “İnsan soyunu ortadan kaldırdıktan sonra, gıdalar kendi ütopyalarını oluşturmaya girişir şeklinde bir tanıtımla açıklanan yapımda ahlak dışı çarpık ilişkilerin resmedilmesi RTÜK üyelerinin tamamının tepkisini çekti. Yapılan müzakereler sonucunda Prime Video logolu ve Amazon Turkey Video Dijital Yayıncılık Anonim Şirketi unvanlı isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan ‘Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz’ hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle katalogdan çıkarma ve üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.”

RTÜK daha önce de Netflix’te yayınlanan ‘Ortaya Karışık İlişkiler’ filminin katalogdan çıkarılmasına karar vermişti.

RTÜK'ün hedefinde bu kez Prime Video var: 'Sosis Partisi' rahatsız ettiRTÜK’ün hedefinde bu kez Prime Video var: ‘Sosis Partisi’ rahatsız etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.