Sahnelerden replik yükseliyordu, güneye giderken!

Tiyatro güneye indi dercesine güney illerinde, merkezi tatil rotalarında tiyatro oyunları karşınıza çıkıyor. Bu hafta Bodrum, Kuşadası, Ayvalık ve Urla'dan bir seçki sizler için...

19 Temmuz 2024

Sıcaklar iyice bastırdı, ‘imkânı olan’ kendini sıcak beton-kentlerden serin kıyılara attı… Şu ara pek çok Ege ve Akdeniz kentinin caddelerinde, aşina olduğunuz oyunların afişlerine rastlayabilirsiniz. Yaz akşamlarınızı güneyin açık hava mekânlarında oyun izleyerek değerlendirmek isterseniz, işte size bu haftaya özel öneriler…

Ayten’in öfkesi ve mizahıyla tanışın

Herkes Kocama Benziyor/Temsili Sahne:

Bir pavyonda tuvaletçilik yapıyor Ayten. ‘Makamından’ sesleniyor bize. Anlatacakları çok; kendisinden, kocasından, pavyonda tanığı farklı farklı kadınlardan bahsedecek. En çok da öfkesinden. Sahnede Pınar Güntürkün; izlemeye doyulmaz bir performansla kıskıvrak yakalıyor seyirciyi. Ayten’in birikmiş öfkesini; 2022 Afife Tiyatro Ödülleri’nin Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Güntürkün’ün parmaklarının arasında hissediyor insan izlerken. Ama o öfkeyi aktarırken metne yerleşen mizah dozu ve hikâyeyi sırtlayan Güntürkün’ün çok doğal oyunculuğu, bu oyunu klişe ‘kadına yönelik şiddet’ öykülerinden ayırıyor.

Alis Çalışkan’ın kaleminden, Hakan Emre Ünal’ın yönetiminde izleyeceğiniz oyunun kendine has çok güçlü bir atmosfer oluşturma becerisi var.
Oyunun bu akşam (19 Temmuz Cuma) 21.00’de Urladam’da gerçekleşecek gösteriminin ardından Pınar Güntürkün ve Alis Çalışkan ile sahne üstünde bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Biletinial #bibuluşma etkinliği seyirci katılımıyla düzenlenecek.

📌19 Temmuz Cuma, 21.00’de İzmir Urladam’da; 21 Temmuz Pazar, 22.00’de Bodrum Zai Yaşam’da.


Bedenin ve ruhun büyüme öyküsü

Gong:

Filiz Bozkuş Al’dan alışılmışın dışında bir ‘büyüme yolculuğu’ anlatısı. Bedenin müzik, ses, ışık ve gölgeyle hemhal olduğu özgün bir sözsüz performans. Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri’nde (2023) Yılın Kadın Oyuncusu seçilen Filiz Bozkuş Al, kendi tasarımı olan bu yalın ama etkisi güçlü performansı boyunca doğum, bebeklik-çocukluk, gençlik, yolunu bulmaya çalışma, zorunluluklar,
iradeyi kaybediş/kayboluş, insanın gölgesiyle/kötüsüyle mücadelesi, kriz, fark ediş/dönüşüm duraklarından geçen bir yolculuğa dahil ediyor karşısındakini.

📌 24 Temmuz Çarşamba, 21.00’de İzmir Urladam’da.


Bu Richard başka Richard!

Richard/Dada Salon Kabarett:

Okan Bayülgen’in kaleminden ve reji gözünden, Shakespeare’in en acımasız ama bir o kadar da muzip ve manipülatif karakterine, seyircinin zihnini azıcık karıştırmaya aday bir yorum. Tarihin en eli kanlı İngiliz krallarından III. Richard’ın kemiklerinin, 2012’de bir otoparkta bulunmasını temel alıyor oyun. Bu gerçek olayın üstüne kurgulanan oyunda, küçük bir tiyatro topluluğunun Shakespeare’in ‘III. Richard’ oyunun provasını yapmakta olduğunu görürüz. Polis tarafından aranan ve kendini Richard olarak tanıtan biri de tiyatroya sığınacaktır. İşler karışır… İç içe geçen hikâyeleri aralarında Okan Bayülgen, Şenay Gürler, Ebru Unurtan, Nihal Usanmaz’ın da olduğu kalabalık bir oyuncu kadrosuyla, göz alıcı bir prodüksiyon çerçevesinde sahneliyorlar. Gitmeden önce ‘III. Richard’ın oyun metnine ya da öyküsüne göz atmakta fayda var.

📌 24 Temmuz Çarşamba, 21.00’de Kuşadası AVM Amfitiyatro’da, 26 Temmuz Cuma, 21.00’de Ayvalık Amfitiyatro’da.


Nejat Uygur’un komedi mirası

Süt Kardeşler/Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu:

Türk tiyatrosunun büyük ismi Nejat Uygur’un mirası, oğulları, deneyimli oyuncular Behzat ve Süheyl Uygur eliyle ve güncel yorumuyla seyirciyle buluşuyor. Behzat Uygur, Süheyl Uygur, Deniz Pulaş, Nurten İnan, Ömer Yılmaz, Hakan Eke, Mesut Yılmaz ve Lidya Ersemiz’in rol aldığı oyun 1950’lerin Türkiye’sine eğlenceli bir yolculuk. Bahriyeli iki askerin izin kağıtlarını değiştirmesi sonucu ortaya çıkan karışıklığı Bahriyeli Komutan Gazanfer çözüyor. Her yaş grubuna hitap eden komedisiyle bolca kahkaha ve tatlı bir nostalji vadeden bir müzikli oyun.

📌 22 Temmuz Pazartesi, 21.00’de; Muğla, Telmessos Açık Hava Tiyatrosu’nda. 23 Temmuz Salı, 21.00’de Bodrum Kalesi’nde.


Urla’da festival var!

Uluslararası Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali 23-27 Temmuz tarihleri arasında 11’inci kez gerçekleşiyor. İstanbul’dan, Ege Bölgesi’nden ve Avrupa’dan gelecek konuk ekiplerin oyunlarının yanı sıra çok sayıda atölye de festival takipçileriyle buluşacak. Tiyatro profesyonelleri Almıla Uluer, Cem Davran, Ceyda Özcan, Doğu Akal, Eren Aysan, Hakan Gerçek, Kerem Atabeyoğlu ve Prof. Dr. Semih Çelenk yönetmenlik, oyunculuk, hareket tasarımı ve yazarlık alanında atölyeler düzenleyecek. Ücretsiz edinilecek davetiyelerle izlenebilecek oyunlar, Urla Atatürk Kültür Merkezi ve Bademler Köy Tiyatrosu’nun yanı sıra Urla ve Bademler meydanlarında da sahnelenecek. Detaylar için festivalin instagram hesabı @topraksahnetiyatrosu’nu takip edebilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.