‘Şahsiyet’in finalinde anadil sorunu: Kürtçe, bilinmeyen bir dil!

Haluk Bilginer'in başrolde oynadığı 'Şahsiyet' dizisinin ikinci sezon finali yayınlandı. Finalde anadil tartışması gündeme geldi. 90'lardaki faili meçhulleri konu alan dizinin mahkeme sahnesinde Kürtçe bilinmeyen bir dil olarak kayıtlara geçirildi.

Kültür Sanat 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Haluk Bilginer’in başrol oynadığı ve usta aktöre 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandıran ‘Şahsiyet’ dizisinin ikici sezonu 90’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere odaklanıyordu. Gain’de yayınlanan dizinin sezon finali yayınlandı ve finalin sürprizi anadil meselesi oldu.

‘Hanım Türkçe konuş’

Gazete Duvar‘da yer alan habere göre dizinin final bölümündeki sahnede mahkemede Türkçe bilmeyen ve Kürtçe savunma yapan Rukiye Selman’ın konuşmasını hakim “Yahu ben sana ne dedim? Hanım Türkçe konuş. Kırk defa söyledim” diyerek bölüyor. Kadın Kürtçe olarak “Sen ne diyorsun ben seni anlamıyorum. Anlamadıysan bir daha anlatayım” diyor. Hakim “Tamam kes kes kes” diye bağırıp kadını susturuyor. Yaşananlara dayanamayan katip Agah “Reis bey isterseniz ben çevireyim” diye araya giriyor. Ama hakim “İstemez. Ne diyor kanunda? Herkesin anadili Türkçe, bitti” diyerek katibi de azarlıyor.

‘İyi de bilmiyor ama’

Katip “İyi de bilmiyor ama” deyince ” Agah, karışma sen otur yaz hadi” karşılığını veriyor. Sonra da katibe kararı dikte ettirmek istiyor ve “Sanık sıfatıyla ifadesini vermek üzere mahkeme huzuruna çıkan Rukiye Selman Türkçe konuşmayı reddetmekte olup bilinmeyen bir dilde konuşmakta ısrar ettiği için…” diyor. Tam bu sırada katip Agah duruyor. Hakim “Niye durdun oğlum yazsana, ne var yine” deyince katip “Bir yanlışlık oldu herhalde reis bey. Ya da ben yanlış duydum. Bilinmeyen bir dil dediniz de” diyor. Hakim “Öyle dedim evet. Bundan sonra aynen böyle yazacaksın” karşılığını veriyor.

‘Yaz, Kürtçe bilinmeyen bir dil’

Katip Agah “Kütçe için” diye sorunca hakim kafasını evet anlamında sallıyor. Katip Agah ısrar ediyor “Kurmançi diye yazayım” diyor. Hakim sinirle “Agah otur şuraya ne diyorsam onu yaz” diyerek Kürtçenin bilinmeyen bir dil olarak tanımlanmasında ısrarcı oluyor. Katip Agah da mecburen mahkeme kayıtlarına Kürtçe için bilinmeyen dil yazıyor.

Yönetmenliğini Onur Saylak’ın üstlendiği, senaryosunu yazar Hakan Günday’ın kaleme aldığı ‘Şahsiyet’in ikinci sezonunda Haluk Bilginer, Erdal Özyağcılar, Cansu Dere, Şebnem Bozoklu, İlker Aksum, Nergis Öztürk, Recep Usta, Eda Şölenci, Necip Memili, Şehsuvar Aktaş, Nihal Koldaş, Ayşen İnci, Burhan Öçal, Ömer Duran, Erkan Taşdöğen, Feridun Koç, Okan Selvi, Salih Usta, Deniz Gökçer, Füsun Erbulak, Nurseli İdiz ve İzzet Günay rol alıyor.

'Şahsiyet 2. Fasıl'ın dünya prömiyeri Hollywood'da‘Şahsiyet 2. Fasıl’ın dünya prömiyeri Hollywood’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.