Salman Rushdie bıçaklandığı anı anlattı: Demek sensin, işte buradasın

2022'de bir edebiyat etkinliğinde bıçaklanarak ağır yaralanan yazar Salman Rushdie, ilk kez bir televizyon programına katıldı. Uzun süredir ölüm tehditleri alan yazarın, saldırganı gördüğü an aklından geçenler şu olmuş: "Demek sensin, işte buradasın"

Kültür Sanat 14 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

2022’de bir edebiyat etkinliğinde bıçaklanarak ağır yaralanan yazar Salman Rushdie, ilk kez bir televizyon programına katıldı. Geçen yıl saldırı sonrası ilk kez PEN Amerika’nın yıllık galasında sahneye çıkan Rushdie, yaşananlardan sonra hayatının nasıl değiştiğini ve yazma sürecine dair gelişimini paylaşsa da şimdi ilk kez saldırı anına geri dönerek yaşananları anlattı. Rushdie, saldırıdan bu yana ilk televizyon röportajı için CBS’nin 60 Dakikasında Anderson Cooper’un konuğu oldu.

Salman Rushdie, ‘Şeytan Ayetleri’ kitabı nedeniyle uzun zamandır ölüm tehditleri alıyordu. 1989’da İran’ın dini lideri Ayetullah Humeyni yazar hakkında ölüm fetvası vermişti. Yazar, 2022’de 24 yaşındaki Hadi Matar adlı bir adam tarafından bıçaklanmıştı.

‘Bu anı daha önce hayal etmiştim’

Saldırganı ilk gördüğünde “o beklenen anın” geldiğini düşünmüş Rushdie. Ve aklından geçen ilk şey “Demek sensin, işte buradasın” düşüncesi olmuş:

“İtiraf ediyorum, bazen suikastçımın halka açık bir forumda ya da başka bir yerde ayağa kalktığını ve benim için tam da bu şekilde geldiğini hayal etmiştim. Bu yüzden bana doğru koşan bu katil şekli gördüğümde ilk düşüncem, ‘Demek sensin. İşte buradasın’ oldu.”

Saldırının ardından altı hafta hastanede yatan yazar, sağ gözünde görme kaybı yaşıyor. Ve sağ gözünün gördüğü son şeyin, kendisine doğru koşan siyah giyinmiş, siyah maskeli; “hızlı bir füzeye benzeyen” o adam olduğunu söylüyor.

Rushdie’nin hayatını kurtaran ve tedavisini sürdüren doktoru, yazara önce çok şanssız olduğunu ancak bir yandan da çok şanslı olduğunu söylemiş. Şanssızlığı malum, peki ya şansı? Rushdie’ye saldıran adamın bıçakla bir insanı nasıl öldüreceği hakkında hiçbir fikri yokmuş. Rushdie’ye saldıran 24 yaşındaki Hadi Matar birinci dereceden cinayete teşebbüs ve ikinci derecen saldırı suçlamalarını reddetti. Şu an tutukluğu devam ediyor.

Salman Rushdie: Yazarlar savaşı bitiremez ama acıları belgeleyebilirSalman Rushdie: Yazarlar savaşı bitiremez ama acıları belgeleyebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.