Sanat dünyası bildiğimiz gibi: ABD’de bir sergi daha ‘antisemitik’ denerek iptal edildi

Kültür sanat dünyasının Filistin'e yönelik tarafgir tutumuna bir örnek daha. ABD'de bir galeri sanatçılar Dani Collette ve Allora McCullough'un sergisindeki eserleri antisemit oldukları gerekçesiyle sanatçılara haber vermeden kaldırdı.

Kültür Sanat 3 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Galeri, sanatçıların İsrail'in yıkılması ve şiddet çağrısında bulunan sloganlar ve antisemitik görüntüler kullandığını iddia ediyor. bu sembollerden biri de karpuz şeklindeki kase.

İsrail- Filistin savaşının kültür sanat dünyasına etkileri devam ediyor. Bugüne kadar dünyanın önde gelen müzeleri ve sanat kurumları tarafgir tutumlarıyla eleştirildi, protesto edildi. Bu eleştirilerin temelinde sanat kurumlarının Filistin direnişini görmezden gelmesi, Filistin’e destek veren sanatçıların antisemit olduğu gerekçesiyle etkinliklerini iptal etmeleri var.

Bunun son örneği ABD’den geldi. St Louis’deki Craft Alliance galerisi sanatçılar Dani Collette ve Allora McCullough’un Planting Seeds, Sprouting Hope sergisini antisemitik olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Colette ve McCullough 21 Haziran’da açılan ve 20 Temmuz’a kadar devam edecek sergilerini soykırım karşıtı ve Filistin yanlısı ilkelere göre yapılandırdıklarını açıklamışlardı. Ancak açılıştan kısa süre önce Collette’in gösterideki iki eseri sanatçıların bilgisi olmadan kaldırıldı. Bu eserlerden biri Filistin bayrağının yasaklanmasından sonra direnişin sembolü haline gelen karpuz, diğeri de ‘Nehirden Denize Özgürlük’ sloganını içeren başla bir eserdi.

‘Saygısızca ve agresif bir tutum’

Sanatçı Colette eserlerin bu şekilde kendisine haber verilmeden kaldırılmasının “inanılmaz derecede saygısız ve agresif bir duruş olduğunu” söyledi. McCullough ise “insanlar Filistinlileri desteklediğinde antisemitizm iddiasında bulunmak tehlikeli” diyerek maruz bırakıldıkları durumu eleştirdi.

Sanatçılar ayrıca galeri yöneticilerinin açılıştan iki ay önce eserleri gördüklerini söylüyor. Ancak galeri Instagram hesabından yaptığı açıklamada Collette ve McCullough’un sanat eserlerini ve başlıkları önceden paylaşmadığını” iddia etti. Galeri açıklamada “Yahudi İsrail devletinin şiddeti ve yok edilmesi” çağrısı yapan “antisemitik slogan ve imgeler” kullanımı için sergiyi iptal ettiklerini duyurdu.

İsrail veya Filistin’e sesli destekleri nedeniyle sansürlenen sanatçıların sayısı 7 Ekim 2023’ten artarak devam ediyor. Öyle ki Sansüre Karşı Ulusal Koalisyon kısa süre önce ABD’deki bu tür olayları kronikleştirmek için çevrimiçi bir veritabanı başlattı. Filistin’deki yetkililerin verilerine göre İsrail ordusu Gazze’de devam eden hava ve kara saldırılarında 37.700’den fazla Filistinli öldürüldü.

Yazar Azra Kohen'in Filistin yorumu bir günde her şeyi değiştirdi: O artık protesto edilen bir yazarYazar Azra Kohen’in Filistin yorumu bir günde her şeyi değiştirdi: O artık protesto edilen bir yazar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.