Tarih fışkırıyor: Şanlıurfa’da yol çalışmalarında milyon yıllık bazalt oluşumlar bulundu

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında iki ila beş milyon yıllık bazalt sütunlar keşfedildi. Şanlıurfa Valisi bölgenin doğal sit alanı olarak tescil edilmesi sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Kültür Sanat 10 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki yol çalışmaları sırasında iki ila beş milyon yıllık olduğu düşünülen bazalt sütunlar bulundu. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak sütunların bulunduğu alanın doğal sit alanı olarak tescil edilmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Vali Şıldak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Siverek ilçesine bağlı Mezra Mahallesi sınırları içinde doğal olarak oluşan bazalt sütunlara bölgede yürütülen yol çalışmalarında zarar verildiği bilgisinin alınması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından konunun yerinde incelendiğini ve sütun oluşumlarının korunması için tedbir alındığını söyledi.

Tabiat alanı projesi başlatılacak

Süreç tamamlandığında bölge doğal sit alanı olarak tescillenecek. Şıldak sürecin devamında bölgede projeler başlatmayı planladıklarını duyurdu: “Ender jeolojik oluşumlar arasında yer alan bazalt sütunlarının korunması ve her tür zarardan uzak tutulması için ilgili bütün birimlere talimat verilmiştir. Ayrıca bu alanın doğal sit alanı olarak tescil edilmesiyle ilgili süreç başlatılmıştır. Bu bölgede nitelikli bir tabiat alanı proje çalışması yürütmeyi de hedefliyoruz. Konu Valiliğimiz tarafından yakından takip edilmektedir.”

Tarih ve arkeolojinin izinde: Antik dünyaya açılan kitaplarTarih ve arkeolojinin izinde: Antik dünyaya açılan kitaplar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.