Efsane şef Daniel Barenboim’dan adı konmamış bir veda

Royal Albert Hall, BBC Proms festivali kapsamında çok özel bir konsere evsahipliği yaptı. Londra'nın müzik mabedinde yaşayan efsane Daneil Barenboim yönetimindeki Batı-Doğu Divanı Orkestrası, kemanın kraliçesi Anne-Sophie Mutter'e eşlik etti.

Kültür Sanat 17 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kemanın kraliçesi Anne-Sophie Mutter ve yaşayan en büyük şeflerden biri olarak kabul edilen Daniel Barenboim Royal Albert Hall'da bir arada.

Londra önceki gece tarihi bir konsere tanıklık etti. Bu unutulmaz konserin özelliğiyse bir süredir sağlık sorunlarıyla boğuşan şef Daneil Barenboim tarafından yönetilmesiydi. Klasik müzik dünyasının en prestijli festivallerinden BBC Proms kapsamında düzenlenen konserde Şef Barenboim yönetimindeki Batı-Doğu Divanı Orkestrası kemanın kraliçesi Anne-Sophie Mutter’e eşlik etti. İki yılı aşkın bir süredir çok az sayıda konser yöneten 81 yaşındaki şefin performansı, Royal Albert Hall’un büyüleyici atmosferinde dakikalarca ayakta alkışlandı. Konseri takip eden eleştirmenler bu performansı bir veda olarak nitelendirdi.

Nobel Barış Ödülü’ne aday

Arap ve İsrailli müzisyenlerden kurulu Batı-Doğu Divanı Orkestrası’yla dünyanın içinde bulunduğu savaş ortamına müziğiyle cevap veren şef Daniel Barenboim, Royal Albert Hall’daki konserinde sahneye ağır adımlarla geldi. Salona girer girmez seyircilerin büyük alkışıyla karşılanan 81 yaşındaki şef, nörolojik rahatsızlığına rağmen klasik müzik dünyasının prestijli organizasyonu BBC Proms kapsamında gerçekleşen bu konser için sahnedeki yerine geçti. Filistinli düşünür Edward Said ile birlikte temellerini attıkları Batı-Doğu Divanı Orkestrası’nın da sahnede yer aldığı konserin bir diğer yıldızıysa kemanın kraliçesi Anne-Sophie Mutter’di.

Adını Goethe’nin başyapıtı ‘Batı-Doğu Divanı’ndan alan orkestra 1999 yılında Sevilla’da kurulmuştu. Ağırlıklı olarak Arap ve İsrailli müzisyenlerden kurulu orkestrasıyla Daniel Barenboim 2011 yılında Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilmişti.

Konseri oturarak yönetti

Seyirciler klasik müzik konserlerinde şefleri zeminden yüksek bir platformdan yönettikleri konserlerle görmeye aşinadır. Ancak 81 yaşındaki Daniel Barenboim sağlık sorunları nedeniyle Royal Albert Hall’daki konserini oturarak yönetti. Konseri izleyen müzik eleştirmenleri efsane şefin jest ve mimik kullanımından kaçındığı performansını rahatsızlığına rağmen olağanüstü olarak nitelendirdi ve tam puan verdi. Franz Schubert’in başyapıtlarından ‘9. Senfoni’sinin seslendirildiği konserin sonunda da şef dakikalarca ayakta alkışlandı. Yerinden kalkan Şef Barenboim, Anne-Sophie Mutter ile birlikte seyircileri alkışladı. Temsilcilerinden resmi bir açıklama gelmese de İngiliz eleştirmenler sağlık sorunları yaşayan Barenboim’in performansının bir veda olduğu görüşünde birleşti.

Müzik Radarı: Dünya hâlâ Daniel Barenboim hoşgörüsüne erişemediMüzik Radarı: Dünya hâlâ Daniel Barenboim hoşgörüsüne erişemedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.