Seks artık satmıyor mu? Filmlerde seks sahneleri azaldı

The Economist'te yer alan bir analiz, bugüne kadar doğru bildiklerimizi tekrar gözden geçirmeyi gerektirecek türden. Hollywood'un son yıllarda gişede büyük başarı elden filmlerde seks sahneleri artık çok daha az.

Kültür Sanat 4 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Margot Robbie ve Leonardo DiCaprio'nun başrolünde yer aldığı 'Para Avcısı' sevişme sahneleriyle de konuşulmuştu.

Bir klişe bilge tarih mi oluyor? Sinemada ve hatta görsellikle ilgili tüm işlerde genel kabul gören “seks sattırır” önermesi eski geçerliliğini yitiriyor. The Economist’te yer alan bir araştırma Hollywood filmlerinde 2000 ile 2023 yılları arasındaki dönemi karşılaştırdı. Çıkan sonuç oldukça ilginç. Araştırmaya göre gişede büyük başarı elde etmiş filmlerin sadece yüzde 18’inde seks sahnesi hiç yoktu. Aynı araştırmaya göre bu oran 2023 yılında yüzde 46’ya yükseldi. Diğer bir deyişle bu dev endüstrinin ürettiği filmlerde artık daha az seks sahnesi var.

Seks sahnesi yok ama küfür ve şiddete devam

Veri analisti Stephen Follows’un The Economist için yaptığı araştırma, 2000 yılından bu yana her yıl en çok hasılat yapan 250 film baz alınarak hazırlandı. Türe göre incelendiğinde seks sahnelerinde en büyük düşüş aksiyon filmlerinde yaşandı. Romantik filmlerde ise bu oran yüzde 20’nin altında. Yani romantik filmlerde seks sahneleri azalsa da aksiyon filmlerine göre daha yüksek. Araştırmanın bir dğer ilginç verisiyse küfür ve şiddet sahnelerine yönelik. En çok gişe yapan 250 film incelendiğinde oranlarda büyük değişiklik yok.

Peki ne oldu da Hollywood seks sahnelerini azalttı? Araştırma bu soruya da cevap aramış. Bulduğu cevap ise filmlerin daha fazla pazara yayılması yani küreselleşmede gizli. Hollywood filmlerinin daha tutucu ülkelerde sansür yemesi için yapımcılar bir otosansür uyguluyor. Yaşanan değişimin bir nedeni bu. Öte yandan yetişkin içeriklerine erişimin kolaylaşması izleyicilerin Hollywood yapımlarından beklentilerini de değiştirmiş durumda. Bu sahnelerin azalmasında son etkense filmlerde kullanılmaya başlanan mahremiyet koordinatörleri. Bu kişilerin seks sahnelerinin doğallığına müdahale ettikleri savunan yönetmenler hal böyle olunca bu tarz sahneleri hiç çekmemeyi tercih ediyor.

Vizyon coştu ama siz kadınlara kulak verin!Vizyon coştu ama siz kadınlara kulak verin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.