Senaristler isyanda: Hani bize Barbie!

Hollywoodlu yazarlar bu kez de 'Barbie'nin üretici firması Mattel'e kızgın. Mattel'in ürettiği 'Filmdeki Barbieler' serisi senaristleri kızdırdı. Zira yönetmen ve yapımcı bebekler varken senarist Barbie yok.

Kültür Sanat 12 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ filminin etkisiyle bu sene en çok konuşulan oyuncak oldu Barbie bebekler. Geçen Pazar iki Altın Küre ödülü alan film, 2023’ün en yüksek hasılat yapan ve bir kadının yönettiği ve 1 milyar dolardan fazla kazanan ilk film olmuştu.

Bu durum, üretici firma Mattel’in satışlarına da yeni serisine de yansıdı. Bu vesileyle şirket, yeni bir bebek serisini piyasaya sundu. ‘Filmdeki Bebekler’ adlı seride oyuncu, görüntü yönetmeni, yapımcı Barbie bebekler yer alıyor.

Ancak bu durum Yazarlar Birliği’nin pek de hoşuna gitmedi. 2023 yılında tarihinin en uzun grevini yapan birliğin üyesi birçok Hollywood yazarı sosyal medya hesaplarına giderek şirketi eleştirdi. ‘Fleishman Is in Trouble’ dizisinin senaristi Taffy Brodesser-Akner, Twitter/X hesabından ‘Senarist Barbie nerede? Mattel eşofman yapmayı bilmiyor mu?’ diye sordu.

‘O film Mattel’e hiçbir şey öğretemedi’

Komedi dizileri ‘The Unicorn’ ve Beavis ve Butt-Head’in yazarları arasında yer alan Eden Dranger ise Brodesser-Akner’ın gönderisine “Greve gittik ve aldığımız şey bu mu?” diyerek yanıt verdi.

‘The Equalizer’ ve ‘Star Trek: Picard’ dizilerinin senaristi Christopher Derrick de şirketin kararını sorguladı ve “Eğer senaristler olmasaydı film bu denli başarılı olamazdı” dedi. ‘The Wire’  dizisinin senaristi David Simon ise daha tepkiliydi. ‘Barbie’yi anlamamışlar bile. Yazar Barbie yok. O film, Mattel’e hiçbir şey öğretmedi” dedi.

Gülse Birsel’in vardı

Hollywoodlu senaristler Mattel’e senarist Barbie’nin olmaması nedeniyle kızgın ancak yıllar önce Türkiye’den bir senarist Barbie çıkmıştı. Şirket 2019 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle dünya çapından 60 başarılı kadının bebeklerini piyasaya sunmuştu. Bu isimlerden biri senarist ve yönetmen Gülse Birsel’di.

Barbie, sadece bir Barbie değildirBarbie, sadece bir Barbie değildir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.