Shakira artık ağlamıyor

Shakira yedi yıllık bir aranın ardından yeni albümüyle dinleyicinin karşısında. 'Las Mujeres Ya No Lloran' yani 'Kadınlar Artık Ağlamıyor' adını taşıyan albüm, sanatçının bir hayli sancılı geçen son yıllarından izler taşıyor.

Kültür Sanat 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
'Las Mujeres Ya No Lloran' albümünün kapağının tıpkı albümün kendisi gibi dişi ve savaşçı.

Hayat insana umulmadık zamanlarda umulmadık tecrübeler yaşatıyor. Bundan iki yıl öncesine kadar kariyeri ve ailesiyle yakaladığı başarı sayesinde Shakira, yıldızlar aleminin parmakla gösterilen ismiydi. Futbolseverlerin de yakından tanıdığı eşi Gerard Pique tarafından aldatıldığını öğrenmesiyle tüm bu masalsı hayat yıkıldı. Ailesi için Barcelona’ya taşınan ve bu süreçte müzikal çalışmalarını bir nebze ikinci plana atan müzisyen, aldatılma sonrası yine futbol terimiyle konuşacaksak sahalara geri döndü.

“Kocamın olmaması bir yandan iyi oldu, beni aşağı çekiyordu. Şimdi çalışmak istiyorum. Şarkı yazasım var” bu sözler yeni albümü ‘Las Mujeres Ya No Lloran’ı 22 Mart’ta müzikseverlerle buluşturan müzisyene ait. Verdiği bu röportajda halihazırda içinde bulunduğu durumu böyle özetliyor Shakira. Peki bu albüm bize neler anlatıyor.

Shakira yedi yıl sonra albüm yayınladı

O, kahveden sonra Kolombiya’nın dünyaya en büyük armağanı. Hatta sıkı dinleyicilerine sorsak birinci sırada bile denilebilir. Geçen ay yeni albümünün gelişini duyurduğunda dinleyiciler nezdinde büyük heyecan yaratmıştı. Zira Shakira, 2017’deki ‘El Dorado’ albümünden bu yana arada çıkardığı ‘Best Of’ tarzı içerikleri saymazsak yedi yıldır suskundu. Tamamı İspanyolca şarkılardan oluşan ‘Las Mujeres Ya No Lloran’ ya da Türkçe çevirisiyle ‘Kadınlar Artık Ağlamıyor’ 47 yaşındaki müzisyenin geride bırakmaya çalıştığı acılarının bir yansıması.

Shakira’nın Bir önceki albümünde az da olsa İngilizce şarkının da yer aldığı düşünülecek olursa yeni çalışmasındaki 17 şarkının tamamını İspanyolca seslendirmesi dikkat çekici bir detay. Ritim ağırlıklı reggaeton ve pop’a uzanan yelpazede ortaya çıkan sonuç her ne kadar ayrılık sonrası yayınlansa da içinde bolca ümit barındırıyor. Ancak bu, içinde hiç ayrılık acısı yok demek de değil. Albüm, zamanın ruhunu bir nebze yakalamış olsa da Shakira dinleyicilerini ne denli tatmin edecek, bunu zaman gösterir. Şurası bir gerçek ki albümü İspanyolca konuşmayanlar anlamayacak ama o hep bahsettiğimiz müziğin evrensel dili ve ritimler sayesinde bu detay bir anda önemsizleşiyor.

‘Las Mujeres Ya No Lloran’ın çıkış parçası ‘Punteria’ için rapçi Cardi B ile birlikte kamera karşısına geçen Shakira, mitolojiden de bolca nasiplendiği bir çalışmaya imza atmış. Albümdeki tek düet Cardi B ile değil. Bizarrap, Rauw Alejandro, Grupo Frontera, Ozuna, Karol G, Manuel Turizo ve Fuerza Regida, albümde sanatçının düet yaptığı diğer isimler.  DJ Tiesto’nun da bir remikse imza attığını söylemeden geçmeyelim.

Şu ana kadar albümün en çok dinlenen şarkısı ‘TQG’. Karol G ile şarkıda düet yapan Shakira, bu şarkıyı aslında bir yıl önce müzikseverlerle buluşturmuştu. Spotify’da şarkının dinlenme rakamlarına baktığımızda karşımıza dikkat çekici bir sonnuç çıkıyor. Aradan geçen bir senede şarkı bir milyar dinlenme sınırıa erişmiş durumda. Benzeri durumdaki bir diğer şarkı ise ‘Bzrp Music Sessions Vol: 53’. Şarkı şu ana kadar 907 milyon kez dinlenmiş. Albümün en çok dinlenen üçünücü şarkısı ise bir başka düet. Müzisyenin Rauw Alejendro ile birlikte seslendirdiği ‘Te Felicito’ 700 milyon kez dinlenmiş durumda. Bahsi geçen şarkıların çoğunun ortak özelliği ise son dönemin bol ritimli ve hızlı şarkı konseptiyle uyumlu olması.

‘Ultima’ şarkısı dışında duygusal bir şeyler arayanlara göre bir albüm olmayan ‘Las Mujeres Ya No Lloran’ hazır kuzey yarımküreye bahar dayanmışken dinlenebilecek pek çok şarkıya sahip. Tabii bir noktada “bu şarkıların hepsi birbirine benziyor” diyenler de çıkacaktır. O kişiler için yeni tavsiyelerle önümüzdeki günlerde yine burada olacağız.

Bon Jovi 40 yaşında: Sanki hiçbir şey değişmemiş gibiBon Jovi 40 yaşında: Sanki hiçbir şey değişmemiş gibi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.