Yeni tartışma: Indiana Jones beklenen ilgiyi görmedi mi?

Dünyanın en meşhur arkeoloğu Indiana Jones'un son macerası merakla beklense de gişede istediği başarıyı elde edememiş gibi görünüyor. Indy'nın son kez kamçısını salladığı veda filminde tanıdık simalardan sürpriz dönüşler de var yeni kahramanlar da.

Kültür Sanat 3 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Indiana Jones ve Kaderin Kadranı' prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaptı.

Not: Bu haber ‘Indiana Jones ve Kaderin Kadranı’nı filmine dair bilgiler içeriyor. 

Prömiyerini 76. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştiren ‘Indiana Jones ve Kader Kadranı’ nihayet vizyonda. Harrison Ford’un Indiana Jones olarak yer aldığı beşinci ve son film olması nedeniyle merakla beklenen film, serinin diğer filmlerinden daha kalabalık.

Ama Harrison Ford’un Indiana Jones olarak son macerası bu kadar meraka rağmen beklenen ilgiyi görmemiş gibi görünüyor. Zira gişe rakamlarına göre film, ABD’de cuma günü sadece 24 milyon dolar hasılat elde etti. Bu da filmin pazar gününe kadar sadece 60-65 milyon dolar civarında (ve salı gününe kadar da yaklaşık 80 milyon dolar) hasılat yapacağı anlamına geliyor. Bu rakamlar göz önüne alındığından dünyanın en meşhur arkeoloğuna ilgi azalmış demek yanlış olmaz.

‘Indiana Jones hikayesi artık yorgun’

Bu başarısızlığı birkaç nedenle açıklamaya çalışanlar var. Bazıları, takvimler 2023 yılını gösterirken artık kimsenin Indiana Jones’un hikayesini izlemek istemeyeceğini söylerken kimilerine göre ise film daha yaşlı bir izleyici kitlesine hitap ediyor ve onların sinemaya gitmesinin daha zor olabilece iddia ediliyor. Ama bir yandan da Indiana Jones ile büyüyen bu kuşağın filme gittiği de görülüyor. Bir tartışmalı durum var yani ortada.

Indy ve Marion aşkı yeniden

Bu arada zaten birçok izleyici serinin bir önceki filmi nedeniyle öfkeliydi.’Kristal Kafatası Krallığı/ Kingdom of the Crystal Skull’ filmde yaşananların ardından Karen Allen’ın canlandırdığı Marion Ravenwood’un seriye bir kez daha döneceği düşünülüyordu. Indy’nin aşkı Marion, ilk kez 1981 yapımı ‘Kutsal Hazine Avcıları’nda rol almış, daha sonra Indy ile Marion evlenmişti. Yeni filmde ise ilişkilerinin akıbetini öğreniyoruz. Meğer Indy ve Marion boşanmışlar. Ancak son filmde mutlu sonla biten bir sürpriz var. Oyuncu Allen da son filmi ve Marion’ın Indy ile olan son sahnesini çekmenin nasıl olduğunu anlattı.

Filmin sonunda sürprizdir dönüş yaşanıyor, Marion Ravenwood ile Indy barışıyor.

Serinin onların yeniden bir araya gelmesine izin vermesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Ayrıca Spielberg’ten yönetmenlik koltuğunu devralan James Mangold ile birlikte serideki rolünün azaldığını da ifade etti, “Tabii ki hayal kırıklığına uğradım” dedi.

Yeni simalar da var

Dünyanın en meşhur arkeoloğu Indiana Jones’un son macerasında oyuncu kadrosunda yeni simalar da yer alıyor. Bu isimlerden biri de Shaunette Renée Wilson. Genç oyuncu Variety’e verdiği röportajda ekibe dahil olmasından, çekimlere ve filmden bilinmeyen ipuçlarına kadar birçok şey anlattı. Role seçilmesi onu çok heyecanlandırmış ama beklemediği kadar da hızlı ve kolay olmuş. Oyuncu, yönetmen James Mangold’un ilk görüntülü görüşmelerinde hiç deneme yapmadan rolü aldığını söylüyor.

Wilson ayrıca özellikle final sahnesini, sorunlu bulduğunu da açıkladı. Hala vizyonda olan filme dair sürpriz detayları açık etmek istemediği için detaylara girmemek isteyen Wilson, karakterinin filme vedasının kendisi için rahatsız edici bir şekilde yazıldığını ve bunu yönetmenle de paylaştığını söyledi: “Karakterin son sahnesinin sorunlu ve ofansif olduğunu düşündüm. Bu kelimeleri başka şekilde söyleyebileceğimizi ifade ettim.” Yönetmen Mangold ise oyuncunun bu kararını saygıyla dinlemiş ve” Haklısın, bu konuyu ben de fark etmiştim” demiş ve son sahnede değişiklik yapmış.

Shaunette Renée Wilson, söz konusu sahne hakkında yönetmenin çok anlayışlı olduğunu ve kendisini dikkatle dinlediğini söylüyor.

Lucasfilm imzalı film, Indiana Jones’un soğuk savaş döneminde uzay yarışı devam ederken Naziler ile girdiği mücadeleyi anlatıyor. Filmin kadrosunda ayrıca Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore ve Mads Mikkelsen da yer alıyor. Değişiklik yapılan sahnenin önceki versiyonunu bilmiyoruz ancak belki filmi izleyenler küçük ipuçları yakalayabilir.

Harrison Ford: 'Emekli olmayacağım, çalışmayınca kendimi iyi hissetmiyorum'Harrison Ford: ‘Emekli olmayacağım, çalışmayınca kendimi iyi hissetmiyorum’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.