Ayaklar baş oldu: Dublörler başrolde!

Sekiz filmin vizyona girdiği bu hafta dublörlükten yönetmenliğe kadar yükselen David Leitch'in 'Dublör'ü öne çıkıyor. Festivalin gözdelerinden 'Siyah Çay' ise iddialı bir başka aşk filmin. 'Rekabet' ve edebiyat uyarlaması 'Cadı' ise diğer seçenekler.

26 Nisan 2024

AKSİYONUN KOF STARLARI YA DA GÖRÜNMEYEN KAHRAMAN DUBLÖRLER

 DUBLÖR / The Fall Guy

Chad Stahelski ve David Leitch… Onlar dublörlükten yönetmenliğe kadar yükselen iki sinemacı. İlk filmleri ‘John Wick’ti. Sonra yolları ayrıldı. Chad Stahelski John Wick serisiyle, David Leitch ‘Sarışın Bomba’, ‘Deadpool 2’, ‘Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw’, ‘Suikast Treni’ gibi aksiyonal filmlerle yollarına solo olarak devam ettiler.

Lakin David Leitch uzun yıllar çilesini çektiği dublörleri unutmadı. Bu hafta vizyona giren ‘Dublör’ de bunun kanıtı. 80’lerin TV dizisi ‘The Fall Guy’dan ilhamını alan film, starların tüm zorlu işlerini üstlenen sinemanın görünmez kahramanları dublörleri başrole taşıyor.

Kahramanımız Colt Seavers, Tom Ryder adlı starın dublörüdür. Bir film çekimi sırasında kaza geçirir ve fena yaralanır. Bu olay sonrasındaysa mesleği bırakır. Ama kaza geçirdiği fimde sevgili olan Jody Moreno ilk filmini çekerken yapımcıdan telefon alır: Sana ihtiyacı var hadi gel. O da eski günlerin hatırına uzun süredir görmediği eski sevgilisiyle açık kalan defteri kapatma umuduyla filmin çekildiği Avusturalya’ya gider. Ama bilmediği aslında bir kumpasın içerisine çekilmiştir.

Ryan Gosling ve Emily Blunt’ın başrol oynadığı filmi dublörlerin starlardan sinemasal intikamı olarak görmek mümkün. Yer yer romantik komediye göz kırpan yapım aksiyonel macera film. David Leitch dublör günlerinden gelen gelen birikimle ve aksiyonel sinemaya hakimiyetiyle ortaya keyifli bir seyirlik koyuyor. Ama en önemli film film olduğunun farkında olarak kendini konumluyor. Haftanın öne çıkan yapımı izle keyif al filmlerinden…


KORTTA AŞK ÜÇGENİ

REKABET / Challengers

‘Sen Benimsin’ (2015), ‘Beni Adınla Çağır’ (2017), ‘Suspiria’ (2018) ‘Kemikler ve Her Şey’ (2022) filmleriyle tanıdığımız yönetmen Luca Guadagnino biraz anaakıma meylettiği ‘Rekabet’te kamerasını tenis kortlarında çeviriyor. Üç tenisçinin hikayesi üzerinden kortlardaki aşk ve spor rekabetini anlatıyor.

Zendaya, Josh O’Connor, Mike Faist’in başrolde oynadığı filmde ana karakterimiz tenisçi Tashi. Lakin bir sakatlık geçirdikten sonra kariyeri tehlikeye girer. Kocası Art’ın antrenörü olarak onu turnuvaya hazırlar. Art’ın turnuvadaki en önemli rakibi Patrick’tir. Ve Patrick de Tashi’nin eski sevgilisidir. Böylece rekabet hem kortta hem de kort dışında cereyan eder.


AŞK DEMLİ BİR ÇAYLA GELİR!

SİYAHÇAY / Black Tea

43. İstanbul Film Festivali’nin öne çıkan yapımlarından olan ‘Siyah Çay’, ‘Timbuktu’ filminin yönetmeni Abderrahmane Sissako imzasını taşıyor. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan filmde farklı kültürlerden iki insanın yavaş yavaş birbirlerine aşık olmaları ve bu aşkı günümüz değerlerine inat derinleştirmeleri anlatılıyor.

Karakterlerimiz Aya ile Cai. Aya 30’lı yaşlarında nikah masasında yüzüğü atıp Fildişi Sahilleri’nden Çin’de yeni bir hayat kurmak için gitmiş bir kadındır. Cai’nin ise Çin’de çaycılık yapan bir adamdır. Aya Cai’nin dükkanında çalışmaya başlar. Cai ona Çin usulü çay demleme ve sunumu öğretirken yavaş yavaş birbirlerine tutulurlar.


GÜLYABANİ’YE KARDEŞ GELDİ: CADI

CADI

‘Süt Kardeşler’in Gulyabani’sinin ilham kaynadığı Hüseyin Rahmi Gürpınar’dır. Yaşadığı dönemin insanlarının batıl inançlarını konu ettiği ‘Garaib Faturası Külliyatı’nın bir halkasıdır ‘Gülyabani’ eseri. Bu külliyatın bir diğer eseriyse ‘Cadı’. Erman Bostan ilk uzun metraj filminde ‘Cadı’ uyarlamasıyla karşımızda.

Furkan Andıç, Buse Meral, Çağdas Onur Öztürk ve Nur Sürer’in rol aldığı film izleyiciyi Osmanlı’nın son dönemlerine götürüyor. Karşımızda dul Fikriye Hanım var. Genç olduğu için dönemin çöpçatanları Fikriye Hanım’a kısmet arayıp Naşit Nefi Efendi’yi buluyorlar. İzdivaç gerçekleşiyor ama Fikriye Hanım’ın bilmediği bir şey var. Naşit Nefi Efendi’nin eski eşi Binnaz Hanım hortlamıştır.


O İNTİKAM ALINACAK!

BOY KILLS WORLD

‘Açlık Oyunları’nı hatırlatan bir intikam öyküsü ‘Boy Kills World’. Kahramanız adı yok Boy diyorlar. Sağır ve dilsiz! Anne ve babasının öldürülünce ormana kaçıyor ve orada bir şamanla tanışıyor. Şaman da ailesinin intikamını almak için onu eğitiyor. Sonrası bir ölümcül bir oyuna katılmak ve yıllardır içinde tuttuğu intikamını almak için mücadele etmek.

Moritz Mohr’un yönettiği filmde başrolde Bill Skarsgård oynuyor. Kadroda ‘Yasak Bölge 9’dan beri sevdiğimiz oyunculardan Sharlto Copley de var. Gençlik aksiyonu olarak beğenlerler de var, vasat bir gençlik filmi olarak görenler de. Fragman yukarıda izleyip siz karar verebilirsiniz.


MANASTIRA GİDEN AVLANIR!

ARINMA / Immaculate

Michael Mohan’ın yönettiği Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Benedetta Porcaroli’nin rol aldığı ‘Arınma’ tahmin edileceği üzerine inanç temelli bir korku film. Kahramanımız Amerikalı rahibe Cecilia. İtalya’daki bir manastırdan davet alıyor. Her şey onun için inanılmaz derecede kusursuz. Lakin günler geçtikçe bu kusursuzluğun arkasında tabii ki gizemli bir şeylerin olduğunu keşfeder. Bu keşif kusursuz günlerinin bozulmasına neden olur.


HOCA HOCA SÖYLE BANA

ZAH-HAR CİN AHALİSİ

Geçelim yerli korku filmlerine. Battal Karslıoğlu’nun yönettiği film gördüğü rüyalar sonrasında başına olmadık işler gelen ve soluğu bir imamın yanında alan Murat’ın yaşadıklarını anlatıyor. Ümit Acar, Belma Mamati, Mesut Gedikoğlu’nun rol aldığı film, konusundan anlaşıylacağı üzeri benzerleri sık sık vizyona giren filmlerden.


ÇOK TANIDIK GELDİ

KATALA – OYUN GECESİ

Üniversitenin yarışmalara hazırlanan amigo takımının üyesi dört popüler genç kadın, hafta sonunu geçirmek bir göl evine giderler. Kendilerine bir seri katil musallat olur. Amerikan sinemasında onlarca örneği olan filmlerin yerli versiyonu diyeyim. Şiar Zaim’in yönettiği filmin fragmanı kendini çok iyi anlatıyor. Lütfen izleyin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.