Sinemada patlamış mısır baharı: Promosyonlu bilet dönemi yeniden başlıyor

Mısır krizi olarak anılan yapımcılar ve sinema salon sahipleri arasındaki kriz promosyonlu bilet satışının kaldırılmasıyla çözülmüştü. Dün Resmi Gazete'de sessiz sedasız yapılan değişiklikle promosyonlu bilet satışının önü açıldı.

Kültür Sanat 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Hatırlanırsa 2018’un son günlerinde film yapımcılarıyla sinema salon sahipleri arasında kriz patlak vermişti. Yapımcılar sinema biletlerinin promosyonlu ürünlerle satışına itiraz etmişti. Çünkü promosyonlu satıştan gelen gelirden istedikleri payı alamıyorlardı. Patlamış mısır da bu promosyonlardan biri olduğu için bu ‘mısır krizi’ olarak anılıyordu.

Kriz o kadar büyümüştü ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girmiş film yapımcılarını Ankara’ya çağırmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmelik değişikliğiyle krizi çözmüş ve promosyonlu bilet satışları tarih olmuştu.

‘Mısır krizinin’ çıkmasına neden olan film yapımcılarından biri Yılmaz Erdoğan’dı. Erdoğan Ankara’da yapılan toplantıya da katılmıştı.

İşte o yönetmelik dün sessiz sedasız tekrar değişti. Resmi Gazete‘de yapılan değişiklikle promosyonlu bilet ve toplu bilet satışının önü yeniden açıldı. Yönetmelikte kurum bileti olarak adlandırılan bilet sayesinde sinema salonu sahipleri ve yapımcılar kişi ve kurumlarla imzalanan sözleşme çerçevesinde bilet satabilecek. Bu satışlar bakanlık gözetiminde olacak. Yönetmeliğe göre kurum biletlerinden elde edilecek gelir yarı yarıya sinema sahipleri ve yapımcılar arasında pay edilecek.

Sessiz sedasız yapılan bu değişiklikle ilgili bakanlıktan açıklama yapılmadı. Ama ‘mısır krizi’ sonrasında seyirci rakamları düşmeye başlamıştı. Çünkü öncesinde çeşitli kampanyalarla promosyon bilet alan seyirciye bir bilet bedava veriliyordu ve bu seyirciye çok uygun geliyordu. Uygulamanın kalkması, enflasyonun etkisiyle bilet fiyatlarının ortalama 150 TL’ye çıkması seyircinin ayağını sinemadan kesti. Bu düşüş geçen yılki rakamlara da yansıdı.

Bir süredir sinema dünyası bu duruma çare arıyordu. Yönetmelik değişikliğinin bu çarelerden biri olduğu düşünülüyor.

 

2023 Türkiye sinema vizyon raporu: 4.5 milyon seyirci kayıp2023 Türkiye sinema vizyon raporu: 4.5 milyon seyirci kayıp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.