Sinemayı en çok İstanbul, Ankara ve İzmir seviyor!

TÜİK'in raporlarına göre 2023'te en çok sinemaya gidilen şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir. Bu şehirlerde sinemaya gidenler yıllık sinema giden seyirci sayısının yarısını oluşturuyor. Bursa ve Antalya ise bu üç şehri takip eden iller.

Kültür Sanat 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’de en çok sinemayı seven iller hangileri? Bu sorunun cevabını aldığımız bir rapor var. Bu raporu her yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklar. 2023’e ait raporu da TÜİK açıkladı. Boxoffice Türkiye de rapordan yola çıkarak 2023’ün seyirci izleme tercihlerini çıkardı.

Rapora göre, altı ve daha fazla sinema salonuna sahip 15 il yıllık seyirci sayısının % 76.3’ünü oluşturuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de sinemaya gidenler toplam seyirci sayısının yaklaşık % 50’sini oluşturuyor. İstanbul 9.4 milyon seyirciyle zirvede yer alırken Ankara 3.3 milyon seyirciyle zirvenin en yakın takipçisi oldu. İzmir 2.3 milyon seyirciyle yılı üçüncü sırada tamamladı. Bu üç ilin arkasından 1.4 milyon seyirci sayısıyla Bursa ve Antalya geliyor.

2012’den beri ilk defa yabancı filmler daha çok izlendi

2023 yılında 31.5 milyonu aşkın seyirci sinemaya gitti. Seyircilerin % 44.3’ü yerli filmleri tercih ederken, % 55.7’si yabancı filmleri seçti. Böylelikle 2012 yılından bu yana ilk defa yabancı film izlenme oranı yerli film izlenme oranını geçti.

Hem yerli hem de yabancı film izlenme oranının en yüksek olduğu şehir İstanbul. 600’ü aşkın sinema salonuna ev sahipliği yapan İstanbul’da yerli film izlenme oranı % 26.5, yabancı film izlenme oranı %33.6. Yabancı film seyirci sayısının % 11’i Ankara, % 7.7’si İzmir, % 5’i, Antalya, % 4.59’u Bursa’da.

Türkiye’de 81 ilin 71’inde yerli film izlenme oranı yabancı filmleri aştı. Bununla birlikte, toplam seyirci sayısının büyük kısmını oluşturan İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Mersin, Adana, Muğla ve Yalova illerinde yabancı filmler daha fazla izlendi. Toplam seyirci sayısı 600 bini aşan dokuz il arasında yalnızca Kocaeli’nde yerli film izlenme oranı yabancı filmden daha fazla oldu.

Sinema salonu raporu: Sinemasız tek il merkezi HakkariSinema salonu raporu: Sinemasız tek il merkezi Hakkari

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.