Gardıropları açın! 2024 siyah tişörtleri çıkarma yılı

Geçen hafta Megadeth konserinin açıklanmasıyla birlikte İstanbul'da bu yıl gerçekleşecek birbirinden önemli Rock konserlerine bir yenisi daha eklendi. Kulağa başka isimler de geliyor. Bu yıl gardıroplardan siyahları çıkarma zamanı

Kültür Sanat 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Tarih 25 Haziran 2010. Yer Beşiktaş İnönü Stadyumu. 90’larda hayatımıza giren stadyum konserlerine bir yenisi daha ekleniyor. Herkes o malum siyah tişörtlerini giymiş. Üç gün boyunca İstanbul, müziğin sert, isyankar, melodik ve hüzünlü haline birden tanıklık edecekti. Metallica, Rammstein, Accept, Manowar, Alice in Chains ve daha nicesi. İstanbul için festivallerin altın çağı olan bir dönemde Rock’n Coke’un gerçekleşemeyeceğinin açıklanması İnönü Stadı’ndaki Sonisphere’i daha da özel hale getirmişti.

Bu konserler vesilesiyle o günlerde siyah giyen insanlar birden gündem olmuştu. Gazetelerdeki köşelerinden kimi yazarlar ‘Kim bunlar?’, ‘Nereden çıktılar?’ türü sorular sorarak pek bir şaşırdıklarını göstermişlerdi. Kim olacaktı, Rock müziğe gönül veren insanlardı onlar.

25, 26 ve 27 Haziran’daki performanslar aradan geçen 14 yıla rağmen hâlâ hafızalarda tazeliğini koruyor. Rammstein üyelerinin Ortaköy’de lokantada yemek yemesi, Metallica’nın performansı ve daha nice şey. Siyah giyenlere sorsanız onlardan mutlusu yoktu. 2011’de de Iron Maiden ve Alice Cooper gibi efsanelerle tekrarlanan festival bir daha gerçekleşmedi. Sonrası zaten malum. Gezi olayları, terör saldırıları, darbe girişimi, ekonomik sorunlar ve pandemi.

2010 ve 2011’de siyah giyen gençler artık işinde gücünde, belki de aile kurdu. Şimdi onlara müjdeli bir haberimiz var. O siyah tişörtleri gardıroplardan çıkarma zamanı geldi. 2024, eski güzel günleri yâd edeceğiniz bir yıl olacak. Mekanın ağırlık noktası bu sefer Beşiktaş İnönü Stadyumu değil ama oraya çok yakın bir yer: Maçka Küçükçiftlik Park. Ki bu vesileyle uyaralım Şişli Belediyesi bu coşkuya hazırlıklı olsun.

2024’te sadece İstanbul değil, Ankara, İzmir ve Eskişehir’de de çok sayıda metal topluluğu konser verecek.

Siyah giyenler için 2024 rehberi

2024 konserlerine dair haberler peş peşe gelince hepsini bir yere toplayıp tarihe not düşmek istedik. Tabii bu nihai program değil. Müzikseverler Metallica için büyük bir beklenti içerisinde. O konudaki gelişmelere yakında yer vermeyi umuyoruz. Şimdi gelelim siyahları dolaptan çıkaracağınız ilk konsere. 20 Ocak akşamı Zorlu PSM, İsveçli doom metal topluluğu Katatonia’yı ağırlamaya hazırlanıyor. 33 yıldır müzik üreten topluluğun Türkiye’de hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi bulunuyor.

Katatonia konserinden tam bir hafta sonra yine Zorlu PSM’de bu kez Therion sahnede olacak. İsveçli senfonik metal topluluğu çok sevildikleri Türkiye’de, İstanbul dışındaki kentlerde de bir turne yapacak. 28 Ocak’ta Eskişehir Milyon Performance Hall, 29 Ocak’ta Ankara Milyon Performance Hall ve son olarak 30 Ocak’ta da grup İzmir Sold out Performace Hall’da sahne alacak. Avrupa’nın en önemli festivallerinin yanı sıra Türkiye’de de daha önce çok sayıda konser veren İsveçli topluluk, 2024’in ilk ayında bu turneyle hasret giderecek.

16 Şubat’ta İstanbul Beşiktaş’taki If Performance Hall, 1990’da Atina’da kurulan death metal topluluğu Septicflesh’i ağırlayacak. 1 Mart’ta yine aynı mekanın bu seferki konuğu Cradle of Filth. 4 Mart’ta ise mekân bu kez Suicide Silence’ı ağırlıyor. 4 Nisan’da İsveçli progresif metal topluluğu Dark Tranquility Ankara Jolly Joker’de, bir gün sonra da Beşiktaş If Performance Hall’da sahne alacak. Hüzünlü melodileriyle Türkiye’de önemli bir dinleyici kitlesine ulaşan grup daha önce de bu topraklarda konser vermişti.

Scorpions sekiz yıl sonra İstanbul’da

2002 yılında İrlanda’da kurulan post-rock topluluğu God is an Astronaut 18 Nisan’da İstanbul Beşiktaş’taki If Performance Hall’da sahne alıyor. 18 Mayıs’ta ise Hayko Cepkin, Rock türünde şu ana kadar açıklanan tek stadyum konseri için Beşiktaş Tüpraş Stadyumu’nda. Takvim yaprakları 23 Mayıs’ı gösterdiğinde İstanbul sekiz yıldır beklediği konsere kavuşacak. Dünyayı değiştiren gruplardan Scorpions, turneleri kapsamında Maçka Küçükçiftlik Park’ta sahne alacak. ‘Love at First Sting’ albümlerinin 40. yılını kutlayan topluluk, ‘Still Loving You’, ‘Wind of Change’, ‘Rock You Like a Hurricane’, ‘Send Me an Angel’, ‘Always Somewhere’ ve ‘Born to Touch Your Feelings’ gibi unutulmaz şarkılarından hangilerini seslendirecek bunu o gece göreceğiz. Bu arada biletlerin önemli bir bölümünün açıklanır açıklanmaz tükendiğini de hatırlatmakta fayda var.

19 Temmuz’da İstanbul rock dünyasının en büyük efsanelerinden birini ağırlamaya hazırlanıyor. Iron Maiden’in solisti Bruce Dickinson Maçka Küçükçiftlik Park’ta konser verecek. İngiliz müzisyen daha önce Iron Maiden ile birlikte 1998, 2011 ve 2013’te İstanbul’da konser vermişti. Dickinson bu kez grup arkadaşları olmadan solo projesi için İstanbul’u şereflendiriyor. Sadece heavy metal değil opera sahnesinde de kendisini gösteren müzisyen, uzun yıllardır geniş gövdeli uçak pilotluğu da yapıyor. Belki de uçağı İstanbul’a bizzat kendisi indirecek.

Sahne alacak isimler şimdilik belli olmasa da 21 Eylül’de yine Maçka Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek Bosphorus Open Air Metal Festival’in katılımcıları merakla bekleniyor. Şu ana kadar bildiklerimiz içerisinde siyah giyenler için son tavsiyemiz SOEN. Türkiye’de küçük bir turneye hazırlanan İsveçli progresif metal grubu, 20 Ekim’de İzmir Sold out Performance Hall, 21 Ekim’de Ankara Milyon Performance Hall ve son olarak da 22 Ekim’de İstanbul Zorlu PSM’de sahne alacak.

90’ların stadyum konserleri ardından da 2000’lerde festivalleri yaşayan o şanslı kitle ile şimdinin gençliğini bir araya getirecek konserleri saydık. Ancak birkaç hafta içinde siyah giyenleri mutlu edecek yeni konserlerin duyurulması yüksek ihtimal. Hepsini haftalık Konser Kurdu ile sizlere duyuracağız.

Pisti boşaltalım, metal efsanesi Megadeth İstanbul'a geliyorPisti boşaltalım, metal efsanesi Megadeth İstanbul’a geliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.