Slim Shady öldü. Yaşasın Eminem!

Eminem yeni stüdyo albümü 'The Death of Slim Shady'yi yayınladı. Böylece bir personasına veda etti. Eminönü'nde bu ölüm için lokma döktüren de oldu. Albüme gelen ilk tepkilerse olumlu.

Kültür Sanat 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Eminem ‘Music To Be Murderer By’dan dört yıl sonra yeni albümünü yayınladı. Albüm aynı zamanda ABD’li müzisyenin bir personasının da vedası anlamına geliyor. ‘The Death of Slim Shady’ yani adından da anlaşılacağı üzere ‘Slim Shady’nin Ölümü’ rapçinin sonraki müzikal yolculuğunda çizeceği rotaya dair merakı artırıyor.

Marshall Matters ya da nam-ı diğer Eminem önceki ay gazetelere verdiği ölüm ilânıyla yeni albümünü duyurmuştu. 12. stüdyo albümü için ilginç ve bir o kadar da dikkat çekici bir tanıtım stratejisi izleyen müzisyen yeni çalışmasını bir hikâye anlatımı üstüne kuruyor. Üstelik son yılların “ghosting,” “body shaming,” “mansplaining” gibi kavramlarını da işin içine katarak. Albüm rapçinin alter egosunun karıştığı belaları bir suç dizisi kıvamında anlatıyor.

‘Houdini’ ile koca bir maziye selam

‘The Death of Slim Shady’ yayınlanmadan önce albüm hakkında fikir sahibi olmamız için Eminem ‘Houdini’ adlı tekliyi yayınlamıştı. Hatırlanacağı üzere mayıs ayında ‘Radical Optimism’ albümünü yayınlayan Dua Lipa’nın da bu çalışmasına dair ilk teklisinin adı ‘Houdini’ idi. Peki kim bu Houdini? Tam adıyla Harry Houdini 20. yüzyılın başında dünyada büyük ilgi gören bir sihirbazdı. 1874’te Macaristan’da doğmuş 1926’da da göç ettiği ABD’de hayatını kaybetmişti. Onu üne kavuşturan da elleri bağlı şekilde girdiği kutudan çıkabilmesiydi.

‘Houdini’ şarkısında dikkat çeken bir nokta var; dinleyicileri 22 yıl öncesine götürmesi. Zira ‘Houdini’ şarkısının başında duyduklarımız ‘2002’ çıkışlı ‘Without Me’nin ta kendisi. Houdini ismini seçmesi ve sözleri “guess who’s back” yani “tahmin et kim geri geldi” ile başlayan klasik şarkısını yeni teklisinde kullanması dinleyicilerin heyecanı daha da artırdı. Son yıllarda siyah saç ve sakalıyla görmeye alıştığımız müzisyen sarışın yıllarını özleyenlere de güzel bir sürpriz yapıyor. Ama şarkıdaki sürprizler bununla da bitmiyor. Steve Miller Band’in ‘Abracadabra’ şarkısının nakaratını da duyuyoruz. Âdet olduğu üzere tekliyle birlikte klibi de yayınlandı. Klipte de ‘Without Me’ şarkısına göndermeler mevcut.

Slim Shady alter egosunun ölümü

Slim Shady’nin hayatımıza girdiği 1997’de Dr. Dre ile çalışan Eminem albümün yapımını yine aynı isme emanet etti. Tıpkı diğer çalışmalarında olduğu gibi. 2002’de yayınlandığı ‘The Eminem Show’ ile bir personaya daha bürünen rapçi dünyada bu ismiyle de kabul görmüş durumda.

Albümde bu asi rapçinin babalık damarının kabardığı bir şarkı da var. Daha önce de kızına dair şarkılar yazan Eminem bu kez ‘Temporary’de benzer bir işe imza atıyor. Şarkı rapçi ve 28 yaşındaki kız arasındaki diyalogla başlıyor. Skaylar Grey ile şarkıda düet yapan müzisyen kızına güçlü olması yönünde öğütler veriyor. Bu yönüyle şarkı hikâye anlatımı bakımından albümün geri kalanından bir nebze de olsa ayrılıyor.

Bir babadan çocuğuna öğüt

Albümde duygusal havalar estiren bu şarkının aksine tartışma yaratan bir şarkı da yer alıyor. Gerçi işin içinde Eminem varken aksi düşünülemez. ‘Fuel’ adlı şarkısında arkadaşı Sean ‘Diddy’ Combs’u tecavüz iddiaları karşısında savunan rapçi eleştirmenlerden tepki gördü. Spotify verilerine göre ‘Fuel’ şu ana kadar 19 şarkılık albümde daha az ilgi gören parçalardan biri oldu.

Basınla arası pek iyi olmaması nedeniyle eleştirmenlerin de değerlendirirken pek bonkör davranmadığı Eminem’in yeni albümüne The Independent sadece iki yıldız verdi. Dinleyicilerin büyük bölümü bunun pek de hakkaniyetli olmadığı görüşünde. Ancak tarzını sarsılmaz şekilde ‘The Death of Slim Shady’de yansıtan müzisyenin Z Kuşağı’na ne derecede ulaşabileceği merak konusu. Veriler bize çok şey söylediği için paylaşmakta fayda var: Yine Spotify verilerine göre Eminem halihazırda dünyanın en çok dinlenen sekizinci ismi. Dolayısıyla bu kaygı çok da geçerli değil gibi.

‘The Death of Slim Shady’nin Eminem diskografisinde nasıl bir yere sahip olacağını biraz da zaman gösterecek. Dinleyicilerden gelen ilk reaksiyonlar ve istatistiksel veriler albümün en azından ilgiyle karşılandığının açık göstergesi. Bu ilginin beğeniyle taçlanmasıysa biraz da albüm turnesinin büyüklüğüyle ölçülecektir.

İstanbul'da yıldızlı gece: Chris Isaak'ten unutulmaz performansİstanbul’da yıldızlı gece: Chris Isaak’ten unutulmaz performans

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.