İstanbul konser maratonu: Beşi hedefledik üçte kaldık
Soundscape Festival ikinci gününde birbirinden özel performanslara ev sahipliği yaptı. Önce Mercan Dede ardından da Ash sahnedeydi. İstanbul'un en sıcak günlerinde gerçekleşen performansları 10Haber yerinden takip etti, müzisyenlerle konuştu.
İstanbul’un kuzeyinde ağaçlarla iç içe Mehmet Akif Tabiat Parkı içindeki Life Park dün önemli isimleri ağırladı. Generic Music’in düzenlediği Soundscape Festival kapsamında önce Mercan Dede ardından da Ash müzikseverlerle buluştu. Cuma günü duyurusunu yaptığımız festivalin bu ikinci gününde 10Haber olarak biz de oradaydık. 38 derece sıcak ve neme rağmen büyük buluşmaya tanıklık ettik.
İstanbul’da birkaç gündür devam eden eyyam-ı bahur sıcakları hepinizin malumu. Hâl böyle olunca “gitsek mi gitmesek mi” ikilemi arasında dönüp dolaşıp sonunda “deneyim, deneyimdir” düsturundan yola çıkarak düştük yola. Hacıosman metro istasyonuna kadar sıcağın tüm yakıcılığından korunmaya başarmanın saadetiyle buradan da yaklaşık 15 dakikalık bir yolculukla Soundscape Festival’in yapılacağı alana ulaştık. Bir önceki gece gerçekleşen FKJ performansı sahne görevlilerinden stand çalışanlarına kadar herkesin dilindeydi.
Kavurucu sıcağın tahammül sınırlarını zorladığı konser alanından yandaki ağaçlık bölgeye sığındık. Tam da arkadaşıma ağaçların ne yüce varlıklar olduğunu Tolkien referansıyla anlatırken karşımızda tüm güzel enerjisiyle Mercan Dede belirdi. Bizdeki hasır şapkaları ve keten eşyaları görünce “siz işinizi epey sağlama almışsınız” dedi. Güneşin yakıcılığına karşı sığındığımız ağaçlar arasında söz Akbelen’e geldi. Performansını Akbelen’e ithaf ettiğini belirten müziseyen haklı olarak doğaya bir türlü gösterilmeyen önem karşısında duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
Kavurucu sıcağa rağmen etkinliğe gelenleri gördükçe mutlu olduğunu ifade eden Mercan Dede, yakında yeni performanslara da imza atacağının müjdesini verdi. Özel bir set çalacağını belirten müzisyen bizim sıcaktan korunduğumuz ağaçlardan uzaklaşarak sahneye doğru gitti. Elbette biz de bir süre sonra tam yanındaydık. Konser alanının etrafındaki ağaçlı bölgeye sığınan insanlar güneşin kavurucu etkisi azalana kadar performansı oradan takip etmeyi tercih etti. Soundscape Festival’in bu özel etkinliğinden Türkiye’nin dünya çapındaki müzisyeni neredeyse iki saat boyunca sahnede kaldı. Balkanlardan Orta Doğu’ya, Anadolu’nun halk ezgilerinden çağdaş yorumlara uzanan çok geniş bir skaladaki seçkiyi dinleyicilerle buluşturan müzisyen performansını sevgi ve barış dilekleriyle sonlandırdı.
Mercan Dede’nin performansı sonrası günün merakla beklenen bir diğer buluşması için Ash sahnedeydi. İstanbul’u çok sevdiği her halinden belli olan Kahire doğoumlu müzisyen, heyecan ve mutluluğunu gizlemiyordu. Zira İstanbul’da onu çok seviyor. Spotify verilerine göre doğduğu kent olan Kahire’den sonra Ash’in en çok dinlendiği şehir İstanbul. Life Park’taki performansına gelmeden bir gece önce de Bodrum’da müzikseverlerle buluşan Ash, Soundscape Festival kapsamındaki performansında en sevilen düzenlemelerini birbiri ardına seslendirdi.
‘Mosaique’, ‘World Apart’, ‘Moonlight’, ‘Daydream’ gibi sevilen parçalarını kâh gitar, kâh piyano, kâh saksofonla seslendiren Ash, Joaquin Rodrigo’nun ‘Concerto de Aranjuez’ bestesini Arapça sözlerle uyarlayan Lübnan’ın efsane sesi Fairuz’un ‘Le Beirut’ şarkısına da performansında yer verdi. Gördüğü büyük ilgi karşısında sık sık izleyicilere teşekkürlerini Türkçe ifade etmeye çalışan müzisyenin keyfi yerindeydi. Müzisyen, iki saat kadar süren performansı sonrası İstanbullu müzikseverlerle yeniden buluşmak için sözleşip sahneden ayrılmak isterken beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Life Park’ı dolduran binlerce müzikseverin Ash’i bırakmaya niyeti yoktu. Performansın en başından beri ön tarafta Mısır bayrağı sallayan bir çiftle göz göze gelen Ash, kapanışı hemşehrisi Amr Diyab’dan aşina olduğumuz ‘Tamally Ma’ak‘ şarkısnın düzenlemesiyle yaptı.