29. Saraybosna Film Festivali açılışında ünlüler geçidi

29. Saraybosna Film Festivali önceki gece gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. 18 Ağustos'a kadar devam edecek olan festivalde 70 ülkeden filmler gösterilecek. U2 solisti Bono'nun açılışına katıldığı festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne' de gösterilecek.

Kültür Sanat 13 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
29. Saraybosna Film Festivali önceki gece gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Küllerinden doğan bir şehrin simge etkinliği olan Saraybosna Film Festivali 29 yaşında. Önceki gece Ulusal Tiyatro binasında gerçekleşen açılış töreniyle başlayan festivalde 70 ülkede 230 farklı film sinemaseverlerle buluşacak. Kırmızı halı töreninde çok sayıda davetlinin yer aldığı açılış törenininde görüntülenen isimlerden biri de U2 grubunun solisti Bono’ydu. Bosna’daki kanlı savaş günlerinde seslendirdiği ‘Miss Sarajevo’ şarkısıyla Balkanlarda yaşanan bu insanlık trajedisini dünyaya duyurmada önemli bir rol üstlenen Bono’ya kentte ilgi yoğundu. Bono dışında Bosna’nın yanı sıra Balkanların ünlü sanatçıları da açılış töreninde hazır bulundu.

ABD’li yönetmen, film yapımcısı ve senarist Charlie Kaufman, festivalin açılış töreninde Saraybosna’nın Kalbi Onur Ödülü’ne layık görülürken Sloven yönetmen Nenad Cicin-Sain’in ‘Kiss the Future’ (Geleceği Öpmek) filmiyle festival başladı. Yapımcıları arasında Matt Damon ve Ben Affleck’in bulunduğu film, Bosna Hersek’teki savaş sırasında kuşatma altında tutulan Saraybosna’daki halkın mücadelesini konu alıyor.

Saraybosna Film Festivali’nde uzun metrajlı film, kısa film, belgesel film ve öğrenci filmleri kategorilerinde 49 film, büyük ödülü alabilmek için yarışacak. Festivalde yer alan filmlerden ikisi dünya prömiyerini, beş film de bölgesel prömiyerini yapacak. 18 Ağustos’ta sona erecek ve dünyanın birçok yerinden 100 bin kişinin ziyaret etmesi beklenilen festivalde ayrıca, film gösterimlerinin yanı sıra sinema ile ilgili birçok alanda çeşitli etkinlikler de gerçekleştirilecek. Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘Kuru Otlar Üstüne’ de festivalde izleyicilerle buluşacak.

Dünyaca ünlü isimler Saraybosna’ya gelmişti.

Festival tarihi boyunca festivalin en özel ödülü olan “Saraybosna’nın Kalbi” Onur Ödülü, 2010’da Morgan Freeman, 2011’de Angelina Jolie, 2016’da Robert de Niro, 2017’de Oliver Stone, 2018’de Nuri Bilge Ceylan, 2019’da Tim Roth, 2021’de Wim Wenders ve 2022’de Ruben Östlund, Jesse Eisenberg ve Mads Mikkelsen’a takdim edildi.

'Oppenheimer', en çok izlenen 2. Dünya Savaşı filmi‘Oppenheimer’, en çok izlenen 2. Dünya Savaşı filmi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.