‘Cinnet’ iyi bir Kubrick filmi, berbat bir King uyarlaması’

Stanley Kubrick'in Stephen King'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarladığı 'Cinnet' birçok sinemasevere göre en iyi korku filmlerinden biri. Ancak King uyarlamayı sevmediğin birçok kez dile getirdi. Yazarın birçok eserini uyarlayan Mick Garris ve Frank Darrabont bu nefretin nedenini açıkladı.

Kültür Sanat 24 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Cinnet', Jack Nicholson'ın canlandırdığı ve Overlook Oteli'nde kaldığı süre boyunca aklını yitiren Jack Torrence'ın hikayesini anlatıyor.

Stephen King, bugüne kadar yazdığı 65 roman ve 200’e yakın öyküyle edebiyatın en üretken isimlerinden biri. Yazarın kitapları 400 milyondan fazla sattı, yazdıkları beyazcama ya da beyazperdeye uyarlandı. Öyle ki Agatha Christie ve William Shakespeare’den sonra eserleri en çok uyarlanan üçüncü yazar oldu.

Bir yazar için eserlerinin uyarlanması önemli olsa da yeni yapımlarla bağ kurması o kadar da kolay olmayabilir. Yazarların uyarlamaları sevmediği ve bunu dile getirdiği örnekler mevcut. Birçok sinemasever için en iyi korku filmleri arasında gösterilen ‘Cinnet/The Shining’ de bunlardan biri. Stanley Kubrick’in Stephen King’in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarladığı 1980 yapımı film, sinema izleyicilerini memnun etse de King, bu uyarlamadan nefret ettiğini her fırsatta dile getiriyor.

King, film ile kitap arasındaki tutarsızlıkları sevmiyor

King geçmişte ‘Cinnet’in nefret ettiğini gerçekten hatırlayabildiği tek uyarlama olduğunu söylemişti. Bunun en büyük nedeni, kitabı ile film arasında çok fazla tutarsızlık olması. King’in kitabında Jack daha karmaşık bir karakter. O iyi bir adam ama kusurları ve şeytanlarıyla mücadele ediyor. Hatta King’in başrolün Jack Nicholson’a verilmesini eleştirdiği de biliniyor.

Frank Darrabot’un, senaryosunu yazdığı ve yönettiği ‘Esaretin Bedeli’nde Morgan Freeman ve Tim Robbins başroldeydi.

King duygusal bir yazar, Kubrick soğukkanlı bir sinemacı

King’in, Jack Nicholson’un başrolünde yer aldığı filmi neden bu kadar sevmediği bu kez de yazarın eserlerini daha önce de uyarlayan Mick Garris ve Frank Darabont açıkladı. ‘King on Screen’ adlı bir belgesel için röportaj veren Darabont, ‘Cinnet’ için “Gerçekten iyi bir Stanley Kubrick filmi ama berbat bir Stephen King uyarlaması” diyor. Darabont, Tom Hanks’in rol aldığı Oscarlı ‘Yeşil Yol’, ‘Sis’ ve ‘Esaretin Bedeli’ filmlerini uyarlamıştı. ‘Esaretin Bedeli’, 1995’te, aralarında en iyi film adaylığı da olmak üzere tam yedi dalda Oscar’a aday gösterildi.

‘Kemik Torbası’ ve ‘The Stand’ kitaplarını uyarlayan Garris ise yönetmen ve yazar arasındaki farklılıklara dikkat çekiyor: “Yaratıcı kişilikler çok farklı: King çok sıcak, insani ve duygusal bir yazar, Kubrick ise çok soğukkanlı ve entelektüel bir sinemacı. Kubrick’in hesapçı tavrı King’in hikayesiyle tezat oluşturuyor.”

Stephen King’den müjde: 'Tılsım' 3 gelebilirStephen King’den müjde: ‘Tılsım’ 3 gelebilir

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.