Süleymaniye’nin tarihi dükkanları İstanbul Tasarım Müzesi oldu

Mimar Sinan'ın şahserlerinden Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan sıra dükkanlar İBB Miras'ın restorasyonu sonrası İstanbul Tasarım Müzesi'ne dönüştürüldü.

Kültür Sanat 1 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Süleymaniye'deki sıra dükkanlar İstanbul Tasarım Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Süleymaniye yeni bir müzeye kavuştu. Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden Süleymaniye Külliyesi’ndeki sıra dükkanlar, restorasyon sonrası İstanbul Tasarım Müzesi’ne dönüştü. İBB Miras tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyonun ardından İstanbul’un bu yeni müzesi geçmişle bugünü buluşturuyor. Kaybolmaya yüz tutmuş zanaatları bugüne taşıyan müzenin açılışına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu törende bir konuşma yaptı.

İstanbul Tasarım Müzesi etkinliklere de ev sahipliği yapacak

İstanbul Tasarım Müzesi’nde, tarihî alanda konumlanan atölyelerde kaybolmaya yüz tutmuş zanaatların yanı sıra aydınlatmadan mobilyaya, tasarımdan kültür sanata geniş bir yelpazede saygın marka ve kurumlar İstanbullularla buluşuyor. Müze, sosyal mekânları; zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren dükkânları; atölyeleri ve etkinlikleriyle bölgeye değer katmayı hedefliyor.

Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olarak yüzyıllardır kent yaşamında önemli bir rol oynayan Sıra Dükkânlar; tarihi, kültürel dokusu ve de işleviyle şehrin en önemli miras alanlarından biri. İstanbul Tasarım Müzesi ile tarihî alanda konumlanan atölyelerde keçe, vitray, yorgan gibi kaybolmaya yüz tutmuş zanaatların yanı sıra aydınlatma, mobilya, takı, mücevher, porselen, seramik, dijital ve grafik tasarım, illüstrasyon, mimarlık, kültür sanat ve kurumsal alan tasarımı gibi geniş bir yelpazede saygın marka ve kurumlar İstanbullularla buluştu. Müzeye birkaç adım mesafedeki Mimar Sinan’ın türbesi de İBB Miras tarafından restore ediliyor.

Sıra Dükkanlar olarak da bilinen tarihi alan İstanbul Tasarım Müzesi’ne dönüştürüldü.

Emre Arolat, Beoffice, Piknik Works, Onaranlar Kulübü, Design Trak, Nazmi İnce, Taksim Sanat, İstanbul Modern, BASE, Karşı Sanat, Salt, İKSV, Gülay Bilge, 16.10, Gigaro, Afterwork, İdilius Jewelry, Artiz Jewelry, Artdoll İstanbul, Maumauworks, Ethem Onur Bilgiç, Toprak Fırat, Beste İleri, Mamut Art, Fol, Az Sonra Tasarım Ajansı, Mert Tügen, fam°, Selin Tahtakılıç, Alara Demirel, Aybala Yalçın, Ender Diril, Cem Yönetim gibi saygın kurum, marka ve tasarımcılar Sıra Dükkanlar’da kapılarını açan İstanbul Tasarım Müzesi’nde yerini aldı.

İstanbul'un mirasına rekor dokunuş: Beş yılda 942 miras alanı korumaya alındıİstanbul’un mirasına rekor dokunuş: Beş yılda 942 miras alanı korumaya alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.