Sabahattin Ali ve geç gelen itibarı: ‘Tehlikeli’ damgasından, ‘Büyük yazar’ kabul edilmeye 75 yılda geçiş
Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi kapılarını açmak için gün sayıyor. Sabahattin Ali'den Refik Halit Karay'a, Ruhi Su'dan Zekeriya Serterl'e pek çok ismin yattığı cezaevi üç yıllık restorasyonun ardından 20 Haziran'da müze olarak yeniden ziyarete açılıyor.
Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Ruhi Su, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Zekeriya Sertel ve daha nicesi. Hepsinin ortak noktası hayatlarının bir bölümünü Sinop Cezaevi’nde geçirmiş olmaları. Sabahattin Ali’nin ‘Aldırma Gönül’ şiirini yazmasına neden olan ve Evliya Çelebi’nin yazdığına göre kökleri 16. yüzyıla kadar uzanan zindanlara dayanan Sinop Cezaevi yıllar önce müzeye dönüştürülmüştü.
Başrolünde Ferhan Şensoy, Ali Çatalbaş, Bülent Kayabaş ve Rasim Öztekin’in oynadığı 2005 yapımı ‘Pardon’ filminin yanı sıra ‘Firar’ ve ‘Parmaklıklar Ardında’ gibi yapımlara da ev sahipliği yapan Sinop Cezaevi Müzesi bir süredir restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıydı.
1887’de inşa edilen ve 1999’a kadar hapishane olarak kullanılan Sinop Cezaevi 2000 yılında müzeye dönüştürülmüştü. 20 yıl boyunca müze olarak ziyarete açık kalan tarihi yapı 2020 yılında restorasyon çalışmaları kapsamında kapatılmıştı. Yaklaşık üç yıl devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Sinop Cezaevi Müzesi, aslına uygun bir biçimde restore ediliyor. Açık kaldığı süre zarfında Türkiye’nin en çok ziyaret edilen beş müzesinden biri olma özelliği de taşıyan tarihi mekânın 20 Haziran’da kapılarını açması hedefleniyor. Müze yapısı içerisinde sosyal donatı alanlarının yanı sıra çeşitli eğitim atölyesi odaları, denizcilik ve edebiyat müzeleri de yer alıyor.
2023’ün müzeler gündemi Picasso: New York, Paris ve Madrid’deki müzelerde onun sergileri olacak