Taylor Swift hayranlığı hukuk diploması getirebilir

Taylor Swift dinleyerek avukat olunabilir desek... İngiltere'de bir hukuk öğrencisi bitirme tezini Swift'in yeniden kaydedilen albümleri ve telif hakkı yasası hakkında yazdı. Mezun olursa bir gün Swift'in avukatı olmayı hayal ediyor.

Kültür Sanat 5 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Taylor Swift'in çıktığı turlarla ekonomiye yarattığı katkı 'Swiftonomics' diye bir terim bile yarattı.

Söz konusu müzik alanında kırılacak bir rekorsa akla gelen ilk isim Taylor Swift olur. Albümü dinlenme rekorları kırar, konserleri izleyicilerin izdihamına uğrar hatta deprem etkisi bile yaratır. Taylor Swift’in alametifarikası ‘en’ olmaktır.

2023 yılında TIME dergisi tarafından Yılın Kişisi seçilen Swift, ‘Midnights’ albümü kapsamında rekorlar kıran Eras Turu’ndayken bir hayranı şarkıcı sayesinde hukuk fakültesini bitiriyor. İngiltere’deki Glasgow Üniversitesi’nde hukuk öğrencisi olan Regan Caie, bitirme tezini Swift’in yeniden kaydedilen albümleri ve telif hakkı yasası hakkında yazdı.

Nedir bu Swift’in telif olayı diyenler için hafıza tazeleyelim: Şarkıcı yapımcı ve menajeri Scooter Braun ile bir telif hakkı anlaşmazlığı nedeniyle ilk altı albümünden dördünü yeniden kaydetti ve yeniden yayınladı.  Taylor Swift, şarkılarının tüm haklarını kazanabilmek için önce 2021’in ilk aylarında ‘Love Story’ şarkısını yeniden kaydederek yayınladı. Arkası da Fearless (Taylor’s Version)’ı ve Red (Taylor’s Version)’ı olarak geldi. Tüm bu albümlerin yanlarındaki parantezlerde ‘Taylor Versiyonu’ yazmasının nedeni de bu.

Fotoğraf: Regan Caie.

İşte 21 yaşındaki Regan da hayranı olduğu Swift’ten ilhamla tezini yazdı. Regan, Swift’in müziğinin “hayatımın müziği” olduğunu söylüyor. Böylece Taylor Swift sevgisiyle, telif hakkı ve fikri mülkiyet hukukunda uzmanlaşma hırsını birleştirdi. Aslında ona da bu fikri tez danışmanı vermiş. Regan, “Birinin Taylor hakkında yazmasının komik olacağını söylediler ve ben de ‘Tamam, neden olmasın’ diye düşündüm” diyor.

Fotoğraf: Regan Caie.

Tezi araştırma süreci ise dokuz ay sürmüş. Mart ayına gelindiğin 150’den fazla kaynakla hazırlanmış, on bin kelimelik bir tez hazırlamıştı.  Regan, yazma tarzının yazma sürecini “daha katlanılabilir” hale getirmek için Swift’e birçok referans içerdiğini söylüyor. Regan mezuniyet sonucu 11 Haziran’da, Swift’in son Edinburgh konserinden iki gün sonra öğrenecek.

Mezun olduktan sonra telif hakları ve mülkiyet alanında uzmanlaşırda belki bir gün Swift’in avukatı da olur, kim bilir?

Gazze sessizliği Taylor Swift'e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişteGazze sessizliği Taylor Swift’e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişte

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.