Tetris film oldu ve eski dost yeniden hatırlandı

Dünyaca ünlü Tetris oyununun, geliştirilmesi ve telif hakları için verilen hukuki mücadele, Soğuk Savaş döneminin etkilerinin görüldüğü 'Tetris' filminde anlatılıyor. Film yıllar sonra eski oyunu hatırlattığı için Tetris şimdi yine gündemde.

Kültür Sanat 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Filmin başrolünde, Taron Egerton ve Nikita Efremov ikilisini izliyoruz.

Hangimiz Tetris oynamadı ki? Dünyanın en ünlü oyunlarından Tetris hayatımıza girdiğinde takvimler 1984 yılını gösteriyordu. Rus bilgisayar programcısı Alexey Pajitnov tarafından geliştirilen oyun, dünya genelinde 520 milyondan fazla kopya sattı ve yalnızca mobil cihazlarda 615 milyondan fazla indirildi.

Oyun birçoğumuzun çocukluk anılarının vazgeçilmezlerinden biri olsa da etkileri bununla sınırlı değil. Dünyaca büyük bir üne kavuşan oyun hakkında yazar Jeffrey Goldsmith tarafından Tetris’in popülerliğini ve psikolojik yararlarını ele alan ‘This Is Your Brain on Tetris’ (1984) adlı bir kitapla ele alındı.

Hakları Sovyet hükümetindeydi

Öte yandan oyunun bu kadar büyük  bir fenomene dönüşmesinin arkasında çekişmeli bir hukuki mücadelesi var. 1980’lerin sonlarında, Tetris’in haklarına sahip olan Sovyet hükümeti, oyunun Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanmasına izin verdi. Ancak, oyunun yayın haklarının farklı şirketlere verilmesi karışıklıkları da beraberinde getirdi.

Uzun süreli bu çekişmelerin ardından oyunun hakları yalnızca Tetris’in yaratıcısı olan Alexey Pajitnov’a verildi. Video oyunu girişimcisi Henk Rorgers’ın Tetris’i keşfettikten sonra oyunun telif haklarını almak ve geniş kitlelere duyurmak için, Tetris’in mucidi Alexey Pajitnov ile bir araya geldi. Tetris oyunun hakları şu an Rogers ve Pajitnov’a ait.

Filmi Jon S. Baird yönetiyor

Bu çekişmeli hikayeyi beyazperdeye uyarlayan yeni bir film var gündemimizde. Apple TV+’de ekrana gelen ‘Tetris’, oyunun geliştirilmesi ve telif haklarının alınması için verilen hukuki mücadeleyi merkezine alırken bir yandan da Soğuk Savaş döneminin etkilerini hissettiriyor.

 Yönetmen koltuğunda  Jon S. Baird’i gördüğümüz filmin senaryosunda ise ‘Genius’ dizisinden de hatırlayacağımız  Noah Pink’in imzasını taşıyor. Filmin başrollerinde Taron Egerton ve Toby Jones yer alıyor. Apple TV+,  filmi “İki yüzlü kötü adamlar, beklenmedik kahramanlar ve bitişe kadar heyecan verici yarış ile bir Soğuk Savaş dönemi gerilim filmi’ şeklinde tanımlıyor. Bu  arada bu biyografik filmin, tıpkı Tetris’in kendisi gibi renkli ve ilgi çekici olduğu da gelen yorumlar arasında.

Türkiye’de Apple TV+ yayınlarına ulaşamadığımız için şimdilik filmle ilgili yorumları okumak, fragmanı izlemek ve belki de eski dostumuz Tetris’i tozlu raflardan çıkarmakla yetineceğiz.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.