Time saygıyla sunar: Martin Scorsese ancak kapağımız olur!

Usta yönetmen Martin Scorsese Time dergisinin kapağında. Derginin yeni sayısında yönetmenin son filmi 'Dolunay Katilleri'nin ABD'de vizyona girecek olması vesilesiyle bir söyleşi yapıldı. Scorsese "Kendilerini hareketli görüntülerle ifade eden gençler, görülmenin bir yolunu bulacaklar" diyor

Kültür Sanat 13 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Sinemanın büyük ustalarından biri Martin Scorsese. Ama bunun ötesinde sinema kültürünün en büyük savunucularından. Bu da onu özel bir konuma yükseltiyor. Bunun için büyük bir saygıyla karşılanıyor. Time dergisi de bu saygının ifadesi olarak Scorsese’yi son filmi ‘Dolunay Katilleri’ vesilesiyle kapağına taşıdı.

Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ‘Dolunay Katilleri / Killers Of The Moon’ filminin 6 Ekim’de ABD’de gösterime girecek olması nedeniyle yaptığı söyleşiyi dergi ‘Martin Scorsese’nin hâlâ anlatacak hikayeleri var’ başlığı ile duyurdu.

Scorsese: Her şey parçalanıyor

Scorsese söyleşide “Tek bir sinema kültürü olmalı, anlıyor musunuz? Ama şu anda her şey bir şekilde parçalanıyor ve bölünüyor” diyor. Bu parçalanmanın film türleriyle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen usta yönetmen “Farklı türlerde seçeneğimiz vardı. İnsanlar sinemaya giderdi. Müzikalleri herkes sevmezdi. Herkes western sevmezdi. Herkes gangster filmlerini ya da kara filmleri sevmezdi. Ama o zamanlar sadece sinemaya gider ve sinemada ne oynuyorsa izlerdi” diyor.

O çocuklar bir yolunu bulacaklar ama çok savaşmak zorundalar

Şimdilerde sinemacıların yoğun ticari baskı altında olduklarını gözlemlediğini anlatan ve bu baskının kendi gençlik dönemine göre oldukça acımasız olduğunu söyleyen Scorsese: “Ama kendilerini hareketli görüntülerle ifade eden gençler, görülmenin bir yolunu bulacaklar. Bunun için da savaşmak zorundalar, gerçekten çok savaşmak zorundalar” diyor.

Endişesi şu anda devam eden gişe rekorları kıran film çekme anlayışının, kişisel film yapımcılığının sonunu getirme ihtimali. Kendi kuşağının sinema tarihine geçen ve sinema anlatısının önünü açan filmler çekebilmelerinin sebebi olarak da 70’lerde ticari sinema yapmak isteyen stüdyoların ya da yapımcıların onların heyecanına şans tanıması olduğunu anlatıyor. Bu şans sayesinde çekilen filmlerin de sinemanın önünü açtığını ve ilerlemenin bu şekilde olduğunu düşünüyor.

‘Dolunay Katilleri’ Türkiye’de 20 Ekim’de vizyona girecek.

Martin Scorsese bir kez daha Cannes'daMartin Scorsese bir kez daha Cannes’da

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.