Geç gelen karar: Bir yıl önce tokat atmıştı, şimdi istifa etti

Şef John Eliot Gardiner'in geçen yıl konser sırasında bir müzisyene tokat attığı iddiası günlerce konuşulmuştu. Yaşayan en önemli şeflerdençGardiner skandaldan sonra yıllardır yönettiği Montiverdi Korosu'ndaki görevinden ayrıldı.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Sir John Eliot Gardiner geçen yıl yaşanan tokat skandalının ardından orkestra yöneticiliğinden ayrılma kararı aldı. Çağın en önemli orkestra şeflerinden olan Gardiner geçen yıl ağustos ayında bir festival etkinliğindeki olaydan sonra bir süre sessiz kalmıştı. Fransa’da konser arasında, sahne arkasında meydana gelen hadiseye tanıklık eden başka müzisyenlerin kamuoyuna duyurmasıyla 81 yaşındaki şef eleştirilerin odağındaydı.

Gardiner tepkiler üzerine özür dilemişti

John Eliot Gardiner’in Monteverdi korosundaki bas William Thomas’a konser sırasında podyumda yanlış yöne gittiği için vurduğunu belirten görgü tanığı bu kişinin olayı kamuya açık şekilde anlatma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemedi. Bu olay üzerine İngiliz şef geçen yılki konser programını tedavi gerekçesiyle iptal etmişti. Olayın basına da yansımasından sonra açıklama yapan sözcü Boyd-Vaughan şef John Eliot Gardiner’in şu an açıklama yapacak durumda olmadığını söyledi. Sir ünvanlı şefin sessizliği tepkilerin daha da artmasına neden olmuştu.

Sir John Eliot Gardiner baskılar üzerine yaptığı açıklamada bas William Thomas’dan özür dilemiş, bunu farklı zamanlarda tekrar etmişti. Aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından şef Gardiner dün “Derinlemesine düşündüğüm uzun bir dönemin ardından Monteverdi Koro ve Orkestralarının liderliği ve sanat yönetmenliği görevimden ayrılmaya karar verdim. Ağustos ayında La Côte-Saint-André’deki Berlioz Festivali’nde yaşanan son derece üzücü olaydan bu yana bir vicdan muhasebesi yaptım ve kontrolü böyle uygunsuz şekilde kaybettiğim için defalarca ve içtenlikle özür diledim” dedi.

Monteverdi Korosu ve Orkestraları (MCO) yönetim kurulu da “Monteverdi Korosu, İngiliz Barok Solistleri ve Orchestre Révolutionnaire et Romantique’in kurucusu Sir John Eliot Gardiner’in organizasyona geri dönmeyeceğine karar verdiklerini” açıkladı.

Massive Attack'ın İstanbul konserinde gündem Filistin'diMassive Attack’ın İstanbul konserinde gündem Filistin’di

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.