Tüm solculara önemle duyurulur: Marx’ın yanına gömülmenin bedeli 30 bin dolar

Karl Marx'ın da gömülü olduğu Kuzey Londra'daki Highgate Mezarlığı'na yeni alanlar açılmasına karar verildi. Marx ile aynı mezarlıkta defnedilmek isteyenlerin ödeyeceği bedel ise 30 bin dolar olarak açıklandı.

Kültür Sanat 19 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Karl Marx'ın mezarı Kuzey Londra'daki Highgate Mezarlığı'nda.

Fikirleriyle dünya tarihinin son iki yüzyılına damga vuran Karl Marx, 14 Mart 1883’te Londra’da hayatını kaybetmişti. Kentin kuzeyinde bulunan Highgate Mezarlığı’na defnedilen düşünürün mezarı o tarihten bu yana ziyaretçilerin uğrak rotası. Zaman içerisinde artan nüfusla beraber mezarlığın alanının da genişletilmesi ihtiyacı doğdu. Zira binlerce dolar değer biçilen mezarları alabilmek için insanlar mücadele vermekteydi. Artan ihtiyaçların doğrultusunda mezarlığın genişletilmesine karar verildi. Böylece defin için yeni alanlar oluştu. Ancak bunun bedeli tam 30 bin dolar.

Karl Marx’ın mezarı turistik bir noktaya dönüştü

Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı’nın genel müdürü Ian Dungavell, Highgate mezarlığının “yaşayan” bir odak noktası olmasına yardımcı oldukları için yeni cenazelere yer verilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Londra’ya ziyaret eden turistler nezdinde de bir turistik nokta haline gelen anıt mezara yakın bir konumda defnedilmek isteyenler epeydir bu dileklerine karşılık bulamıyordu.

Highgate Mezarlığı’nın aldığı son genişleme kararıyla turistik bir nokta haline gelen Karl Marx’ın mezarlığının yanına defnedilmek isteyenler için bir fırsat olacak. Ancak bunun için talep edilen 30 bin dolarlık bedel, tepkilere neden oldu. Eleştirilerin odağında istenen bedelin Marx’ın fikirleriyle taban tabana zıt olduğu yönünde. Ancak mezarlık yönetimi şimdilik bu kararından vazgeçmiş değil.

Paris'teki olimpiyat enflasyonundan Louvre da nasibini aldıParis’teki olimpiyat enflasyonundan Louvre da nasibini aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.