Türk popunun altın yılı: 1994

Tarkan, Sertab Erener, Demet Sağıroğlu, Burak Kut, Yıldız Tilbe, Kenan Doğulu ve daha nicesi. Ortak noktaları bundan tam 30 yıl önce hepimizin ruhuna işleyen unutulmaz albümlere imza atmıştı. Müziğin altın yılı 1994'e saygıyla...

Kültür Sanat 29 Temmuz 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Artık 30 yıl uzağında olduğumuz 1994 yılı Türkiye için hem politik hem ekonomik açıdan oldukça zorlu bir seneydi. Ne tuhaftır müzik için de bir o kadar görkemliydi 1994. Tarkan, Sertab Erener, Demet Sağıroğlu, Kenan Doğulu, Nazan Öncel, Burak Kut, Gökhan Kırdar, Oya&Bora, Yonca Evcimik, Emel, Nalan ve daha nicesi. Ya en popüler albümlerinden birini ya da ilk albümlerini müzikseverlerle buluşturdu. Türkiye’deki pop müzik patlamasının en üst seviyeye ulaştığı bu senede yayın hayatına başlayan Kral TV de bunun lokomotiflerinden olmuştu.

Dillerde nağme adın Firuze

‘Firuze’ şarkısını kaç müzisyen söylemiştir bilmesi güç. Zira Tarkan’dan Yasmin Levy’ye, Ferdi Özbeğen’den Melike Şahin’e hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı coğrafyalarından insanlar Aysel Gürel imzalı bu şarkıyı söylemişti. Ama biz bu şarkıyı Sezen Aksu ile tanıdık ve sevdik. Evet,  şarkının adını verdiği ‘Firuze’ albümü 1994 tarihli değildi. 1982 yılında yayınlanan bu albümün 1994’te hayatımıza yeni yeni girmeye başlayan cd formatında basılmıştı. Bu da yayınlandıktan tam 12 yıl sonra yeniden popüler olmasına yetmişti. Gerçi, unutmak ne mümkün? Öyle ki yılın en çok satan albümlerinden biri olmuştu. Hatta uzun süre zirvede kamıştı. Bu tarihi parantezi kapattıktan sonra ilk kez 1994’ten yayınlanan albümlere geçelim.

Bir acayip albüm adı ve bir yıldız

26 Aralık 1992’de ‘Yine Sensiz’ adlı albümünü yayınlandığında Tarkan, pek çok dinleyici için piyasaya yeni giren isimlerden herhangi birisiydi. İşin pek de öyle olmadığı kısa sürede anlaşılacaktı. Kaset formatında yayınlanan albüm açıklanan rakamlara göre 700 bin adet satmıştı. Ancak tarzı ve şarkıları kimileri için “eh işte” idi. 17 Mayıs 1994’te çıkan ‘Aacayipsin’ öyle bir çıkış yakaladı ki Tarkan’ı daha ikinci albümüyle Türk pop müziğinin en büyük yıldızı haline getirdi.

Sezen Aksu, Yıldız Tilbe ve Ümit Sayın gibi isimlerin bestelerinin yer aldığı albümde ‘Hepsi Senin mi?’, ‘Unutmamalı’, ‘Gül Döktüm Yollarına’, ‘Kış Güneşi’, ‘Dön Bebeğim’ ve ‘Biz Nereye?’ gibi farklı türlerde şarkılar yer alıyordu. Albümün neredeyse her şarkısı hit oldu. Albüm daha sonra Fransa, Almanya ve Rusya’da çok satanlar listelerine girdi. Tarkan’ın Avrupa müzik piyasasına çıkış pasaportu oldu. Türkiye’de 1.5 milyon satan ‘Aacayipsin’, İbrahim Tatlıses’in ‘Haydi Söyle’ ve Yıldız Tilbe’nin ‘Delikanlım’ albümlerinin ardından yılın en çok satan üçüncü albümü oldu.

Bu bir rüyayda farz et

Sezen Aksu, Fahir Atakoğlu, Meral Okay, Atilla Özdemiroğlu, Mustafa Sandal, Uzay Heparı ve Levent Yüksel. Tüm bu isimleri bir araya getiren bir albüm var sırada. 14 Ekim 1994’te yayınlanan ‘L’âl’ Sertab Erener’in iki yıllık bir aranın ardından yayınladığı ikinci albümü olmasının çok ötesindeydi. 1992’de yayınladığı ‘Sakin Ol’ ile Türkiye, Sertab Erener’i tanımıştı ama ‘L’âl’ sadece 1994’ün değil bütün bir Türk pop tarihinin en önemli başyapıtlarından biri olarak tarihe geçti. Albümün ilk şarkısının açılışında duyduğumuz Levent Yüksel’in o derinden gelen hüzünlü sesi de unutulmazlar arasında yerini almıştı. Aynı yıl yayın hayatına başlayan Kral TV’nin sık sık yayınladığı klip, o dönemi hatırlayanların hafızasına kazındı.

‘Ah bir dili olsa da konuşsa…’

Sırada unutulmaz klibiyle ‘Arnavut Kaldırımı’ şarkısının da içinde yer aldığı ‘Kınalı Bebek’ albümü var. Eylül 1994 yılında yayınlanan albümün açılış şarkısı ‘Kınalı Bebek’ Uzay Heparı’nın muhteşem düzenlemesiyle hafızalara kazınmıştı. Uluslararası standartlardaki düzenlemeyi dinledikçe insan “Uzay Heparı yaşasa kim bilir daha neler yapacaktı?” diye düşünmeden yapamıyor. 10 şarkıdan oluşan albümün en popüler şarkılarından bir diğeri olan ‘Arnavut Kaldırımı’ Abdullah Oğuz’un yönetmenliğinde Boğaziçi Üniversitesi’nde çekilmişti. Şarkının vokalindeyse geçen yıl kaybettiğimiz Özkan Uğur var.

Ve huzurlarınızda Yıldız Tilbe

Haziran 1994’te mevsimle aslında pek de uyumlu olmayan hüzünlü bir şarkının klibi yayınlanmaya başladı televizyonlardı. Radyolarda da en çok istek alan şarkıydı ‘Delikanlım’. İlk albümünü yayınlayan Yıldız Tilbe bu şarkıyla öyle bir çıkış yaptı ki açıklanan resmi rakamlara göre üç milyondan fazla sattı. Neşet Ertaş’ın ‘Zülüf’hariç albümde seslendirdiği tüm şarkıların söz ve müziği Yıldız Tilbe’ye aitti. Kendi albümünün yakaladığı bu başırının yanı sıra Tarkan’ın aynı yıl çıkan albümü ‘Aacayipsin’de seslendirdiği ‘Kış Güneşi’ de Yıldız Tilbe’nindi. ‘Delikanlım’ dışında ‘Sana Değer’ ve ‘Sevemedim Ayrılığı’ da yılın en çok sevilen şarkılarından olmayı başarmıştı.

‘Nazınla dünya, sazınla dünya’

24 Ocak 1994’te üçüncü stüdyo albümünü yayınlayan Nazan Öncel, o zamana kadarki en başarılı çalışmasına imza atmıştı. ‘Geceler Kara Tren’, ‘Aşk Beklemez’, ‘Nazınla Dünya, Sazınla Dünya’ ve ‘Dillere Düşeceğiz Seninle’  şarkıları büyük ses getirmişti. Özellikle ‘Nazınla Dünya, Sazınla Dünya’ hem müzikal altyapısı hem de sözleriyle dikkat çekmişti. Tıpkı Sezen Aksu’nun ‘Gamsız’ şarkısı gibi elektronik altyapıları da barındıran ve bu yönüyle yenilikçi bir özelliği sahip şarkı dışında ‘Geceler Kara Tren’ de albümün en sevilen şarkılarından olmayı başarmıştı. Yıllar sonra Gülşen tarafından yeniden ve daha sert bir tonda yorumlanan ‘Dillere Düşeceğiz Seninle’ de Nazan Öncel’in diskografisinin en popüler şarkılarından biri olacaktı.

‘Yine de sen, ille de sen’

5 Aralık 1994’te ikinci albümünü yayınlayan Kenan Doğulu, İmparator Nero’dan sonra Roma’yı yakan ikinci kişi olarak haklı bir popülarite kazanmıştı. Şimdi esas soru bu popülaritesini kalıcı hale getirebilecek miydi? ‘Sımsıki Sıkı’ adını taşıyan albüm bu soruya şüpheye yer bırakmayacak bir cevap verecekti. O artık Türk pop müziğinin en büyük yıldızlarından biriydi. Klibi Mısır’daki piramitlerde çekilen albümle aynı adı taşıyan şarkıdaki güneş motifli kolye, Türkiye’de o kadar popüler oldu ki haberlerde takıcılar talebe yetişemediklerini anlatıyordu. Albümde yer alan bir diğer unutulmaz şarkı ‘Kurşun Adres Sormaz Ki’ idi. Yılın en duygusal şarkılarından biri olan ‘Kurşun Adres Sormaz ki’ klibiyle de hafızalarda yer etmişti.

Türk pop müziğinin bebetosu

Bu tabir bebek yüzlü yakışıklılığıyla bir dönem genç kızların duvarlarını posteriyle süsleyen Burak Kut için kullanılıyordu. 21 yaşındayken yayınladığı ilk albümü ‘Benimle Oynama’nın aynı adlı çıkış parçası tabiri caizse onu bir gecede üne kavuşturdu. Kabataş Erkek Lisesi’yle katıldığı liseler arası müzik yarışmasında üç birinciliği bulunan Burak Kut, başarısını ülke nezdinde perçinliyordu. Yılın en çok dinlenen şarkılarından biri olan ‘Benimle Oynama’ çok kanallı günlerin emekle döneminde televizyonda defalarca yayınlanmıştı.

Bir klasik: ‘Yerine Sevemem’

90’lar denince akla gelen ilk şarkılardan biri ‘Yerine Sevemem’. Sanırım buna itiraz eden çıkmayacaktır. Babylon veya başka bir yerdeki 90’lar partisine gittiğinizde fazla coşkulu giden geceye birden bire romantiklik katmayı başaran bu şarkı Gökhan Kırdar’ın ilk albümü ‘Serseri Mayın’ın çıkış şarkısıydı. 28 Ocak 1994’te yayınlanan albüm Kırdar’a Türkiye çapında bir popülerlik kazandırmıştı. Zeynep Talu ile birlikte yazdığı bu şarkı aradan geçen 30 yıla rağmen ilk günkü gibi taptaze kalmayı başaran zamanlar üstü bir forma sahip.

Yılın en çok satan albümü

Ağustos 1994’te o yıl Türiye’de en yüksek kaset satışına ulaşacak albüm yayınlanmıştı. İbrahim Tatlıses’in ‘Haydi Söyle’ adlı albümü yıl sonunda bu unvanı elde ederken ‘Nankör Kedi’ gibi yanı şarkıların yanı sıra Ahmet Kaya’nın da seslendirdiği ‘Saza Niye Gelmedin’ ve ‘Yemen Türküsü’ de dikkat çekmişti. Albümle aynı adı taşıyan şarkının klibindeyse tanıdık bir yüz vardı; Gülben Ergen.

Müziğin altın yılı 1973: Efsaneler 50. yaşını kutluyorMüziğin altın yılı 1973: Efsaneler 50. yaşını kutluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.