Türk’e vize aslanın ağzında: Kralı çağırdı, Hollanda vize vermedi

Sanatçı Kutluğ Ataman Schengen Vizesi'nin son mağduru oldu. Üstelik daveti gönderen Hollanda Krallığı, vizeyi vermeyen ise Türkiye'deki Hollanda Konsolosluğu. Yaşadığı olayı sosyal medya hesabından duyuran sanatçı: "Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim" dedi.

Kültür Sanat 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Schengen vizesinin son mağduru Kutluğ Ataman oldu. Sanatçı ve yönetmen, “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı kendisine takdim edilecek olan ödülü almaya gidemiyor. Üstelik daveti gönderen de Hollanda Krallığı, vizeyi vermeyen ise Hollanda’nın Türkiye’de bulunan konsolosluğu. Özellikle son yıllarda sıklıkla gündeme gelen Schengen vizesi reddinin son mağduru olan ünlü yönetmen yaşadığı bu durumu sosyal medya paylaşımıyla duyurdu.

Kutluğ Ataman sosyal medyadan duyurdu

Kutluğ Ataman X/Twitter’dan yaptığı paylaşımda: “Hollanda Kraliyeti’nden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” sözleriyle eleştirisini dile getirdi.

Kutluğ Ataman yakın dönemde vize alamayan tek sanatçı değil. Yıl içinde Volkan Konak, Onur Akın ve Tolga Çevik son bir yılda vize alamayan diğer sanatçılar olmuştu. Farklı nedenler öne sürülerek vize talepleri reddedilen sanatçılar, yaşadıkları bu duruma tepki göstermişti. 2022 verilerine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 2019 yılına kıyasla vize reddi sayılarında iki katı artış söz konusu. Anadolu Ajansı’nın derlediği rakamlara göre en çok ret kararı Estonya’dan. Schengen Vizesi reddi konusunda Baltık ülkesini Finlandya ve Fransa izliyor. 2022 verilerine göre Türkiye’den Schengen bölgesine seyahat için 778 bin 409 başvuru gerçekleşmişti. Vize reddi sonrası herhangi bir gerekçeli açıklama yapılmaması şeffaflık eleştirilerini de beraberinde getirdi. Türk vatandaşları her yıl sadece Schengen vizesi başvurusu için milyonlarca euro harcıyor.

Ünlü Şef Valery Gergiev Türkiye turnesini depremzedelere adadıÜnlü Şef Valery Gergiev Türkiye turnesini depremzedelere adadı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.