Türkiye, dünyanın sinemasına set oldu: 233 yabancı yapım çekildi

Türkiye, 2022'de yabancı yapımların favori rotalarından biri haline gledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre geçen yıl Türkiye'de 223 yabancı yapım çekildi. Aralarında Hollywood'un ses getiren yapımları da var.

Kültür Sanat 3 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Çekimlerinin bir bölümü İstanbul'da gerçekleşen Skyfall, İngiliz sinemaseverler tarafından James Bond tarihinin en sevilen yapımı seçildi.

James Bond serisinin en sevilen filmleri, Liam Neeson ve Ben Affleck’in aksiyon dozu yüksek kovalamacaları, Tom Hanks’ın Robert Langdon rolüyle Da Vinci’nin sırrının peşinden gittiği serüveni ve daha nicesi… İstanbul ve hatta Türkiye’nin pek çok yeri dünya sinemasının sık sık çekim platosu oldu. 2022 yılında buna daha nicesi eklendi. ‘Taken 2’ ve ‘Argo’ gibi yapımlar yayınlandıkları dönemde büyük beğeni toplamış ve çok sayıda ödül kazanmıştı. Hatırlanacağı üzere çekimlerinin önemli bir bölümü İstanbul’da gerçekleşen ‘Rusya’dan Sevgilerle’ ve ‘Skyfall’ farklı tarihlerden yapılan anketlerde 007 JamesBond serisinin en beğenilen filmleri seçilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’de geçen yıl 18’si sinema filmi olmak üzere 233 yabancı yapımın çekimleri gerçekleştirildi. Çekilen film sayısı 2021 yılına oranla yüzde 46 arttı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre yine geçen yıl 30 yabancı dizi film, 102 belgesel film, 46 yabancı televizyon film ve programı ile 27 reklam filmi ülkemizin farklı noktlarında çekildi.

Guy Ritchie Türkiye’yi çok sevdi

Son olarak ünlü yönetmen Guy Ritchie’nin, 2. Dünya Savaşı’nın hikayesini konu edinen ve başrolünde Superman ile büyük ün kazanan yıldız aktör Henry Cavill’in yer aldığı ‘The Ministry of Ungentlemanly Warfare’in çekimleri de Antalya’da gerçekleştirildi. Büyük bölümü Antalya’nın Demre ilçesinde kurulan platoda gerçekleştirilen filmin bir bölümüne de EXPO Fuar Alanı ev sahipliği yaptı. Film için Türkiye’de yaklaşık 15 milyon dolarlık harcama yapıldı.

İngiliz yönetmen Guy Ritchie’nin yönetmen koltuğuna oturduğu ve dünyanın en ünlü aksiyon oyuncularından Jason Statham’ın başrolünde yer aldığı ‘Operation Fortune’un yanı sıra Bollywood sinemasının en önemli isimlerinden Salman Khan ve Katrina Kaif’in, ‘Tiger 3’ filmi de Türkiye’de çekildi. Yeni sinema kanunu ile hayata geçirilen Yabancı Film Yapım Desteği ile Türkiye’nin önümüzdeki dönemde de çok sayıda yapıma ev sahipliği yapması amaçlanıyor.

'Kurt ve Seyit Şura'nın gücü: Kıvanç ile Farah’a İtalya’dan ödül‘Kurt ve Seyit Şura’nın gücü: Kıvanç ile Farah’a İtalya’dan ödül

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.