Erzurum Kitap Fuarı’nda belediyenin sansür girişimi tepkilerle engellendi

Erzurum Kitap Fuarı'nda Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan bazı kitapların siyasi içerik taşıdığı gerekçesiyle yasaklanma girişimine gelen tepkiler, belediye başkanı Mehmet Sekmen'e geri adım attırdı. Fuar bugün başlıyor

Kültür Sanat 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı bugün başlayacak. Fuar bir belediye etkinliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi düzenliyor. Erzurum’un önemli kültürel etkinliklerinden biri. Fakat daha fuar başlamadan sansürle gündeme geldi.

‘Talimat Mehmet Sekmen geldi’

TELE 1’den Ebru Kaymaz’ın haberine göre sansürü Kitapsarayı olarak fuara katılacak olan Adnan Atalay ifşa etti. Atalay Facebook sayfasından yaptığı açıklamada fuara davet edildiklerini, fakat tuhaf bir istekle karşılaştıklarını anlattı: “Standımızda Kırmızı Kedi Yayınları’nın kitaplarını satmak için kendilerinden onay aldık. Tuhaf bir istekle karşılaştık yayınevine ait yasak olmayan, her kitapçıda satılan bu yazarlarımızın kitaplarının siyasi içerik taşıdığı için hiçbir kitabını standımıza koyamayacağımızı beyan ettiler. Bu sebepten dolayı kitap fuarına katılmama kararı aldık.” Atalay’ın bahsettiği yazarlar Barış Tekoğlu, Barış Pehlivan, İlker Başbuğ, Timur Soykan, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Ali Mahir Başarır’dı.

Atalay’ın daha sonra fuar yetkililerinin siyasi içerikli kitapları getirmeyeceksiniz direktifi verdiklerini bunun için de fuara katılmama kararı aldıklarını söyledi ve bu tuhaf isteğin Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’den geldiğini anlattı.

Haluk Hepkon: ‘Böyle kitap fuarı olma, olsa olsa karikatürü olur’

Kırmızı Kedi Yayınevi Kurucu Haluk Hepkon şimdiye kadar pek çok fuara katıldıklarını ama böylesi bir sansür uygulamasıyla karşı karşıya kalmadıklarını açıkladı. Hepkon “Kırmızı Kedi’ye ve yazarlarına sansür uygulayan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Vuslat Derneği’nden M. Şevket Gökşan’ı kitap fuarına davet ediyor ama bu derneğin Cübbeli Ahmet’in sponsoru olduğunu yazan Murat Ağırel’i yasaklıyor. Bir kitap fuarına bütün yayınevleri ve yazarlar katılabilir, katılmalıdır da. Acayiplik bazılarının katılırken, bazılarının yasaklanmasındadır. Böyle kitap fuarı olmaz, olsa olsa bir fuar karikatürü olur” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği: ‘Okurun seçme özgürlüğüne kısıtlama’

Tepki gösteren bir başka kurum da Türkiye Yayıncılar Birliği oldu: “Bu hafta sonu Erzurum’da düzenlenecek 6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nda Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan ve Timur Soykan’a ait bazı kitapların standa konmasının Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce ‘siyasi içerik’ taşıdıkları gerekçesiyle yasaklandığını öğrendik. Son dönemlerde Anadolu’da düzenlenen bazı kitap fuarlarında yayıncılarımız satışı yasal olan kitaplara elkonması veya kitapların ‘siyasi içerik taşıdığı’ gerekçesiyle yayınevlerinin standlarına konmasının engellenmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır.

İfade, yazma, yayımlama ve okuma özgürlükleri, ayrımsız bir şekilde herkes için vazgeçilmez ve korunması gereken haklardır. Bu haklara yönelik her türlü müdahale ve yasaklama, tüm kültür hayatımıza zarar vermektedir. Yazarlara, yayınevlerine, kitaplara yönelik her türlü engelleme, kişisel hakların ötesinde kamusal bir hak olan demokratik bir toplumda yaşama hakkını ihlal etmekte, okurların kendi istedikleri kitapları seçerek okuyabilme özgürlüklerini kısıtlamaktadır.

Kitap fuarları, kitap günleri ve festivalleri hepimiz için yeni çıkan kitaplarla ve sevdiğimiz yazarlarla buluşarak okuma coşkusunu hissettiğimiz özel mekanlardır, bu yönüyle sadece ticari değil kültürel bir işlev görürler. Objektif gerekçeler olmadan alınan keyfi kararlarla ‘istenmeyen’ kitapların fuarlara sokulmaması, biz yayıncılar için çok üzücü ve geleceğimiz açısından endişe vericidir. Tüm kurum ve kuruluşları yazma ve okuma özgürlüğü alanında daha titiz ve sorumlu davranmaya, demokratik ve çeşitliliği teşvik eden toplum ilkesine zarar veren yasaklayıcı tutumlardan uzak durmaya davet ediyoruz.”

Mehmet Sekmen’den son açıklama: Bir yasaklama söz konusu değil

Tüm bu tepkiler boyunca günlendir sessiz kalan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen dün bir açıklama yaptı ve fuarda yayınevi ve yazarlara yönelik herhangi kısıtlama olmadığını söyledi: “Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı’mızı 130 yayınevi ve 50’yi aşkın yazarımızın katılımıyla icra edeceğiz. Fuarımızda yayınevi ve yazarlara yönelik herhangi bir kısıtlama veya yasaklama gibi asla böyle bir durum söz konusu değildir.”

 

İzmir Kitap Fuarı’nda üç kitap toplatıldıİzmir Kitap Fuarı’nda üç kitap toplatıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.