Bir ödül töreni daha, teşekkür konuşmalarıyla gündemi işgal etti

Elle Türkiye dergisinin 2023 stil ödülleri sahiplerini buldu. Bir Türkiye klasiği olarak ödül alanların konuşmaları tartışılıyor. Gecede ödüllendirilen şarkıcılar Mabel Matiz ve Melike Şahin, LGBTİ+lara teşekkür etti, oyuncu Eda Ece'nin depremzedelerle ilgili konuşması ise tepki çekti.

Kültür Sanat 15 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Konuşmasının ardından Ece'ye destek paylaşımlarının yanı sıra birçok tepki de geldi.

Türkiye’de gerçekleşen ödül törenleri, kimin hangi ödülü kazandığından ziyade teşekkür konuşmaları ve sonrasında devam eden tartışmalarla gündeme gelmesiyle meşhur. Ödül gecesinden sonra sosyal medyanın gündemi de belli: Kim ne dedi, kim, kime teşekkür etti ya da teşekkürü neden böyle etti, soruları, tepkiler, tepkilere karşı savunmalar ve kapanış.

Önceki  gece bu ritüele bir yenisi daha eklendi. Elle Türkiye dergisinin geleneksel stil ödülleri sahiplerini buldu. Blu TV’den canlı yayınlanan ödül törenine Serenay Sarıkaya, Arzum Onan, Afra Saraçoğlu, Burcu Esmersoy, Mabel Matiz, Melike Şahin, Eda Ece, Beren Saat, Kenan Doğulu, Selahattin Paşalı, Metin Akdülger gibi isimler katıldı.

Mabel Matiz ve Melike Şahin’den LGBTİ+’lara teşekkür

Törende şarkıcı Mabel Matiz’e M.A.C Cosmetics Göster Renklerini Özel Ödülü verildi. Şarkıcı teşekkür konuşmasında “Ödülümü uzun yıllardır her türlü baskı ve sınırlandırmaya rağmen kendilerini cesurca, inatla ortaya koyan, varlıklarını korkusuzca haykırmaya devam eden ve bu cesaretleriyle bana her zaman çok büyük ilham olan Türkiyeli LGBTİ+’lara ithaf ediyorum” ifadelerine yer verdi. Matiz, geçen hafta da Powertürk Ödülleri’nde, şarkıcı Mert Demir ile birlikte yaptıkları ‘Antidepresan’ şarkısıyla ödül almış, konuşmasında “Onur ayımız kutlu olsun” demişti.

Gecede mesaj veren konuşmalardan biri de şarkıcı Melike Şahin’den geldi. Yılın stil sahibi müzisyeni ödülünü alan Şahin,  konuşmasında “Bütün kızkardeşlerim, bütün lubunyalar; incinmiş her yerimizi şefkatle sarmalayacak güce sahibiz, bunu biliyorum. Ve ödülümü hak ettiğimiz dik gülüşlere ve ödediğimiz bedellere adıyorum” dedi.

Şahin’in konuşmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi, sosyal medya hesaplarından 61. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında 22 Temmuz’da gerçekleşecek Melike Şahin konserini iptal ettiklerini duyurdu.

Deprem hakkında tepki çeken konuşma

Gecenin en tartışılan ismi ise yılın Elle Kapak Kızı ödülünü alan oyuncu Eda Ece oldu. Fox TV’de ekranlara gelen ve geçen hafta altıncı sezonuyla final yapan ‘Yasak Elma’ dizisinin başrol oyuncusu Ece, derginin Şubat ayı kapak yıldızıydı. Tüm Türkiye gibi Ece de deprem bölgesinde dayanışma çağrılarında bulunmuş, hatta tüm televizyon kanallarında eş zamanlı yayınlanan yardım gecesine de katılmıştı.

32 yaşındaki oyuncu, konuşmasında depreme de değindi: “Beni herkes ‘Yasak Elma’ dizisindeki neşeli Yıldız olarak biliyor. Ama aslında için kan ağlıyordu. Bu sene çok değişik bir seneydi, haftaya da düğünüm var. Deprem bölgesine yaptığımız her şeyi onlar başkaları yapıyor sandı, sandıktan onu anladık. Çok travmatik bir seneydi. Pandemi atlattık, dizim altı sezonda bitmedi bir de üzerine deprem oldu. Bir de seçim falan derken ben stresten kambur oldum” ifadelerini kullandı. Sempatik tavırlarıyla tanınan Ece, konuşması boyunca da gülüyor, şakalar yapıyordu. Zaten konuşması da sık sık salondan yükselen kahkahalarla bölündü. Oyuncunun tartışma yaratan “Deprem bölgesine yaptığımız her şeyi onlar başkaları yapıyor sandı, sandıktan onu anladık” ifadesi de salon kahkaha ve alkışlarla eşlik etti.

‘Dalga geçtiğimi düşüneneler art niyetli’

Eda Ece o an farkına varamadı ancak açıklaması sosyal medyada çoktan tartışılmaya başlanmıştı bile. Oyuncu, daha sonra Instagram hesabından açıklama yaptı. Konuşmasında depremlere, derginin şubat ayı kapak yıldızı olduğu için değindiğini söyledi. Kesinlikle dalga geçmediğini, bunu söyleyenlerin art niyetli olduğunu söyledi: “Bir sürü mağdur olan bu acıyı yaşayan, ailesinden kaybı olan arkadaşlarım var benim. Ben zaten hassas travma yaşamışım. Ben niye bununla dalga geçeyim? Dalga malga bunu yazan zaten art niyetli. Baştan sona mizahi şekilde ele Ben Yıldız’da da bunu yaptım. Şaka yaparak da bazı şeyleri aşıyorsun bu arada. Mizahla ben bazı şeyleri kotarıyorum. Benim stilim bu. Kimseye hakaret etmedim.”

‘Linççi tayfa sandık şakama da bozulmuş’

Oyuncu gün içinde Instagram üzerinde yaptığı açıklamalara devam etti. Bir başka videoda ise sandık şakasını ile ilgili açıklama yaptı:

“Ben kendim, özgür bir birey olarak, kendi özgürlüğümü savunup, başkasının özgürlüğünü savunmayacak zekada biri değilim. İsteyen bardağa oy verir, isteyen tuzluğa oy verir, isteyen Ahmet’e verir, isteyen Mehmet’e verir. Buna ben bir şey diyemem. Özgürlük sadece bana değil, özgürlük herkese… İsteyen istediğine oy verir, isteyen istediği sandığa gider. Ben orada baştan sona mizahi bir dil ile ele aldım. Hani eskiden Levent Kırca İSKİ’yi arıyordu ya kafasında sabunla ‘İkide bir sular kesiliyor’ diye. Ve biz buna gülüyorduk. Fesatça, bu kadar negatifçe bakmak linççi tayfanın işi. Ayrıca benin tek bir hassasiyetim var… Şimdi onlar da bana yazıyor. Aslında öyle bir konu da yok da neyse… ‘Seni biliyoruz…’ falan diye. Benim kötü niyetle kimsenin acısını travmasını tetikleyecek bir şey falan söylemek falan gibi bir amacım asla yoktu yani. Daha fazla da uzatmayalım.”

Melek Mosso: Bu ödül, katledilen kadınların ruhuna armağan olsunMelek Mosso: Bu ödül, katledilen kadınların ruhuna armağan olsun

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.