Uçan Süpürge’nin Onur Ödülü Tilbe Saran’a!

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin bu yılki Onur Ödülü sahibi Tilbe Saran. Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise Asiye Dinçsoy’a, Belmin Söylemez ve Selda Taşkın’a takdim edilecek. Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Öyküsu Özyürek'e verilecek. Ödüller 31 Mayıs'ta sahiplerine takdim edilecek.

Kültür Sanat 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

31 Mayıs’ta başlayacak 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde, Türk sinema ve tiyatrosunun usta oyuncusu Tilbe Saran’a Onur Ödülü verilecek. Çeyrek yüzyılı geride bırakan festivalin bu yılki onur, başarı ve cadı ödülleri belli oldu. Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise oyuncu Asiye Dinçsoy’a, yönetmen-senarist Belmin Söylemez’e ve kurgucu Selda Taşkın’a takdim edilecek. Bu yılki Genç Cadı Ödülü’nün sahibi ise oyuncu Öyküsu Özyürek.

Hep şahane performansların oyuncu: Tilbe Saran

Sinemamızda yönetmen ya da oyuncu olarak yıllardır üreten ve emek veren kadınlara saygı sunmayı amaçlayan Onur Ödülü’ne değer görülen Tilbe Saran oyunculuğa 1984 yılında Kenter Tiyatrosu’nda başladı. Hemen iki yıl sonra Dormen Tiyatrosu’nda ‘Hangisi Karısı’ oyunuyla ilk ödülünü aldı. Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nun kurucularından olan, yurtiçi ve yurtdışında pek çok oyunda rol alan Saran, 1985
yılında ‘Kırlangıç Fırtınası’ filmiyle adım attığı sinemada ‘Bir Erkeğin Anatomisi’, ‘Kaç Para Kaç’, ‘Beş Vakit’, ‘Turquaze’, ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Yol Ayrımı’, ‘Seni Buldum Ya’ ve ‘Bergen’ filmlerinde unutulmaz performanslara imza attı. Yanı sıra Saran pek çok dizide rol alıyor.

Dinçsoy neredeyse her filmiyle ödül alıyor

Erkek egemen sinemamızın ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri sahiplerinden Asiye Dinçsoy 2008 yılında ilk filmi ‘Fırtına’ ile sinemaya attı. İkinci filmi ‘Hayatın Tuzu’nda hayat verdiği Meryem karakteri ile Adana Altın Koza Film Festivali Umut Veren En İyi Genç Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülen, ‘Press’ filmindeki Songül karakteri ile 44. Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Dinços  ‘Toz Bezi’ filminde canlandırdığı Nesrin ile 35. İstanbul Film Festivali, 21. Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali ve 27. Ankara Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı. ‘Dirlik Düzenlik’ filminde
hayat verdiği Hicran ile İstanbul Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Antalya Altın Portakal Film Festivali Cahide Sonku Ödülü’ne layık görülen oyuncunun son filmi ‘Yüzleşme’ şu anda İstanbul Film Festivali’nde yarışıyor.

Söylemez, Bilge Olgaç ile sinemaya başladı

Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nün diğer sahibi senarist ve yönetmen Belmin Söylemez içinse bu ödülün anlamı daha büyük. Çünkü Söylemez “Bilge Abla” dediği Bilge Olgaç’ın asistanı olarak sinemaya başlayan bir isim. Ondan öğrendiklerini kendi sinemasında her daim yansıtan, ilk deneysel kısa filmi ‘Uyku Hali’nden son filmi ‘Ayna Ayna’ya kadar geçen yaklaşık 25 yıllık sürece ‘Bıyık’, ‘ZAP!’, ‘Dalgalar’, ‘Pencereler’, ‘Hayatımın Fotoğrafı’, ’34 Taksi’, ‘Bugün İstanbul Ne Kadar Güzel’ ve ‘Şimdiki Zaman’ adlı kısa, belgesel ve uzun metraj filmleri sığdırdı. Söylemez her filminde odağına aldığı konuya gerçekçi bir bakış açısıyla yaklaşan, kurmaca filmlerinde izleyiciyi farklı ve güçlü kadınlarla tanıştıran, ulusal ve uluslararası festivallerde ödüllere layık görülen bir sinemacı. Yönetmenin son filmi ‘Ayna Ayna’ İstanbul Film Festivali’nde yarışıyor.

Son dönemin gözde kurgucusu: Selda Taşkın

Üniversite yıllarında Gezici Festival, Nisi Masa (Avrupa Genç Sinemacılar Ağı) gibi kültür sanat kurumlarında görsel üretim ve organizasyon ile başladığı kariyerine 2009 yılında kurduğu Punctum Creative Productions ile film, animasyon ve reklam projelerinde yönetmen, yapımcı ve kurgucu olarak devam eden Selda Taşkın ise sinemamızda son yıllarda adını sık sık duyduğumuz bir kurgucu. 70. Berlin Film Festivali kapsamında Berlinale Talents’e seçilen, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Cahide Sonku Ödülü’nü, 40. İstanbul Film Festivali’nde
‘Zuhal’ filmiyle En İyi Kurgu Ödülü’nü, 29. Adana Film Festivali’nde ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ filmi ile Ayhan Ergürsel adına verilen En İyi Kurgu Ödülü’nü alan Taşkın’ın ‘Siyah Beyaz’, ‘Taş’, ‘Körfez’, ‘Küçük Şeyler’, ‘Ankebût’, ‘Bana Karanlığını Anlat’, ‘Çilingir Sofrası’ gibi uzun ve kısa metrajlı pek çok filmin kurgusunda da imzası var.

Genç Cadı ödülüne değer verilen oyuncu Öyküsu Özyürek ise ‘Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada’ ‘Aniden’de filmlerindeki performansıyla dikkat çeken bir isim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.