Ukrayna’dan ‘The White Lotus’a doğrudan müdahale

HBO'nun sevilen dizisi 'The White Lotus' için hazırlıklar devam ederken Ukrayna dışişleri başkanlığından diziye müdahale geldi. 2021'de Rusya vatandaşlığına geçen Sırp oyuncu Miloš Biković Ukrayna'nın HBO'ya baskısının ardından kadrodan çıkarıldı.

Kültür Sanat 5 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
White Lotus'un üçüncü sezonu Tayland'da geçecek. Biković'in Rus bir yaşam koçu ve yoga hocası rolünde olacaktı.

HBO’nun hit dizilerinden ‘The White Lotus’a Ukrayna’dan müdahale geldi. Hem de bizzat dışişleri başkanlığından… Bu hamleyle dizinin üçüncü sezonunda yer alacağı duyurulan Sırp oyuncu Miloš Biković kadrodan çıkarıldı. Gerekçe Ukrayna’nın Miloš Biković’i “Soykırımı destekleyen ve uluslararası hukuku ihlal eden” biri olarak nitelendirmesi.

Ukrayna savaşı desteklediği gerekçesiyle Sırp oyuncuya tepki göstermişti. Dışişleri Başkanlığı’nın 24 Ocak’ta resmi Twitter hesabından paylaşım yaparak HBO’ya “Soykırımı destekleyen ve uluslararası hukuku ihlal eden biriyle çalışmakta sorun görmüyor musunuz?” diye sormuştu.

Gönderinin devamında ise bir video paylaşıldı. Biković’in 2018’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den onur madalyası aldığını gösteren ve aktörü “Kremlin’in yabancı sözcüsü” olarak tanımlayan bir videoydu bu. Biković’in Ukrayna’nın işgalini desteklediğine dair herhangi bir paylaşım ya da kamuya açık bir kanıt yok, ancak işgali açık bir şekilde kınamadı da.

36 yaşındaki Biković’in Rus kültürüne hayranlığı açıklamalarıyla biliniyor. Bugüne kadar birçok Rus yapımında rol aldı. Putin 2018’de Kremlin’de düzenlenen bir törende Biković’e Rus kültürünü ilerlettiği için Rusya’nın en büyük kültürel ödüllerinden Puşkin madalyasını vermişti. 2021’de cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Rus vatandaşlığına geçtiğinde de oyuncu Instagram hesabında şu sözleri paylaşmıştı: “Bugün şunu söylemek büyük bir onur: Rusya benim vatanım. Rus toplumunun aktif bir üyesiyim.”

‘Karar saçmalığın zaferi, sanatın yenilgisidir’

HBO’nun duyurusunun ardından Biković bu kararın sanatsal özgürlüğün özüne aykırı olduğunu ve tehlikeli bir emsal olabileceğini söyledi. Oyuncunun tam açıklaması şöyle:

“Savaştan yıkılan bir ülkede büyüdüm. Ben 11 yaşında vatanım ve memleketim bombalanırken gece gündüz sığınaklarda dayandım. Ve hiç kimse böyle bir yıkım dileyemezdi. Tüm dünyada giderek daha fazla aktif çatışmalar var. Her biri farklı. Her biri yürek parçalıyor. Hepsinin durmasını ve sevgi ilkelerinin hüküm sürmesini diliyorum.

Bugün, sanatsal özgürlüğün özünü gölgeleyen rahatsız edici bir emsal yaratabilecek kararları etkilemek için bana karşı hedefli bir kampanya başlatıldı. Bu, saçmalığın zaferi ve sanatın yenilgisidir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Derinden saygı duyduğum meslektaşlarımla birlikte olduğum bir TV dizisi olan White Lotus’un bir parçası olmak için seçilmekten onur duydum. Ancak sanat aleminin ötesindeki nedenlerden dolayı katılımım mümkün değil ve bütünlüğümü tehlikeye atmaya çalışan hiçbir anlatıya boyun eğmeyeceğim.

Ben yanımda duran herkese teşekkür ediyorum. Meslektaşlarıma gelecek sezonu yaratmada büyük başarılar diliyorum. Her şeyden bağımsız olarak, sanatın iyileşebileceğine kuvvetle inanıyorum. İnsanlığın birleşmesine yardımcı olabileceğine inanıyorum. İnançlarım ve sanata olan bağlılığım değişmeden kalacak.”

Yeni oyuncu arayışı başladı

Oyuncu kadrosu ilk olarak 12 Ocak’ta HBO tarafından duyurulmuştu. Biković Rus bir yoga hocasını canlandıracaktı. Bir HBO sözcüsü yaptığı açıklamada “Miloš Biković ile yollarını ayırmaya karar verdik ve yeni bir isimle devam edeceğiz” dedi.

Emmy ödüllü ‘The White Lotus’un üçüncü sezonunun çekimleri bu ay Tayland’da başlayacak ve dizi 2025’te yayınlanacak.

Emmy Ödülleri'nin galibi: 'Succession' ve 'The Bear'Emmy Ödülleri’nin galibi: ‘Succession’ ve ‘The Bear’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.